Μετά την επιτυχία και τη θερμή υποδοχή των προηγούμενων παραστάσεων από το κοινό, το 4ever του Γιώργου Ηλιόπουλου επιστρέφει στο studio του Κινητήρα. Η Αντιγόνη Γύρα υπογράφει την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά, φέρνοντας επί σκηνής το καυστικό χρονικό του θανάτου μιας δεκαοχτάχρονης σχέσης.

Με κεντρικό άξονα την έννοια του συμβιβασμού, το 4ever -στην εκδοχή του Κινητήρα, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Αγορά και Έλενα Τυρέα – πραγματεύεται τις προσωπικές σχέσεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές επεκτείνονται σε καθημερινές επιλογές στην Ελλάδα του σήμερα, οδηγώντας μας στο ψέμα και την απάτη.

Στο έργο του Ηλιόπουλου, ένα παντρεμένο ζευγάρι αρχιτεκτόνων με παιδιά, βρίσκεται για δουλειά σ’ ένα νησί των Κυκλάδων. Μέσα σε μια νύχτα ανατρέπεται όλη του η ζωή και η αλήθεια της σχέσης του βγαίνει στην επιφάνεια.

Το βραβευμένο, ορμητικό έργο για δύο (και για όλους) σχολιάζει με έντονο χιούμορ τις σχέσεις των ζευγαριών, έτσι όπως χτίζονται στη σύγχρονη δυτική κοινωνία.

Το 4ever σύμφωνα με τον συγγραφέα του «στάζει αίμα»: το αίμα ενός έρωτα που αυτοκτονεί, γελώντας μπροστά στα μάτια των θεατών.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2004 στο Θέατρο Ιλίσια-Βολονάκης, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές στο πλαίσιο ενός θεατρικού διαγωνισμού για νέους δημιουργούς. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας, καλύτερου έργου, παράστασης και με ειδική μνεία για τους ηθοποιούς. Αφού ολοκλήρωσε έναν κύκλο παραστάσεων στο ίδιο θέατρο, ανέβηκε στο εξωτερικό, στην Αγγλία και τη Γερμανία, κι επαναλήφθηκε πέρσι στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα.
Σύντομα θα βγει και στους κινηματογράφους σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σκηνοθεσία Αντιγόνη Γύρα, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Αγορά
Παίζουν Δημήτρης Αγοράς, Έλενα Τυρέα

Σκηνικός Χώρος-Κοστούμια Τόνια Αβδελοπούλου
Μουσικές Διασκεύες Γιάννης Γιοκαρίνης
Φωτισμοί Andi Steve
Φωτογραφίες Ελένη Τάξερη
Παραγωγή Κινητήρας 2011

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Αντιγόνη Γύρα είναι αριστούχος απόφοιτος του LABAN CENTRE LONDON απ’ όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων το 1993. Με την ομάδα της ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα έχει χορογραφήσει πλειάδα έργων έως σήμερα κι έχει οργανώσει σεμινάρια και εκπαιδευτικές διαλέξεις για θέματα χορού και θεάτρου. Το 1995 κέρδισε το Β’ Βραβείο Νέων Χορογράφων Ραλλού Μάνου με το έργο «Τα παραμύθια που Μεγάλωσες, Μεγάλωσαν».

Το 1997 το έργο της «Πόρτες και Σύννεφα» εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Νέων Δημιουργών του Τορίνο και σε άλλα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το 2002 το σόλο της «Ξεκόλλα» με την Ιωάννα Καμπυλαυκά προκρίθηκε στον Διαγωνισμό Χορογραφίας του Ανόβερο. Το 2004 δημιούργησε τα έργα «1896» και «Λυσιστράτη», χοροθέατρα δρόμου, κατόπιν παραγγελίας του Αθήνα 2004. Το 2006 το έργο της «Lysistrata’s Cry» και το 2008 το έργο της «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡαόρατη» επιλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν αντίστοιχα στην 2η και 3η Πλατφόρμα Χορού (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Με το έργο «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡαόρατη» εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 8th International Fringe Festival στην Ταϊλάνδη. Το 2009 πραγματοποιήθηκε περιοδεία στην επαρχία του έργου της «Η ΠΛΕΚΤΑΝΗ» με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και του Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. Το Φεβρουάριο του 2010 παρουσίασε το σόλο “GONE” στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος CITY TO CITYCABARET στη Σόφια και την Αθήνα.

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με πολλά σχήματα και σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων το Θέατρο Τέχνης (Γ. Λαζάνης ), ΘΟΚ (Χ. Σιοπαχάς), Εθνικό Θέατρο (Γ. Θεοδοσιάδης, Έφη Θεοδώρου), Ομάδα Θέαμα, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας (Γ. Κακλέας), Θέατρο Πόρτα (Α. Καλογρίδης), Θέατρο Μουσούρη, Θέατρο Σημείο ,Θέατρο του Νέου Κόσμου (Δ. Αράπογλου), Ομάδα Ίσον Ένα (Ι. Ρεμεδιάκη), Ομάδα ΟΨΕΙΣ (Α. Τομπούλη) κλπ. Έχει διδάξει κίνηση στις δραματικές σχολές Βεάκη, Φωτιάδη και Θεοδοσιάδη και χορό-χορογραφία στην Κ.Σ.Ο.Τ. και στο Κέντρο Ντάνκαν.

Από τον Δεκέμβριο του 2008 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια, μαζί με τη Βίκυ Αδάμου, του πρώτου residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, του Κινητήρας studio (www.kinitiras.com/www.kinitirastudio.com).

Ο Δημήτρης Αγοράς σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου κι έχει μαθητεύσει κοντά στη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο (Μ. Κακογιάννης), Ανοιχτό Θέατρο (Γ .Μιχαηλίδης ), Θέατρο του Νέου Κόσμου (Ν. Γουλή), Altera Pars (Π. Νάκος), ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης (Γ. Αντωνάκης, Μ. Μανουσάκης) κ.α. Έχει συμμετάσχει σε στην τηλεόραση: Κόκκινος Κύκλος, Τα παιδιά της Νιόβης, Για την Άννα, κ.ά. Το τελευταίο διάστημα σκηνοθετεί και παίζει στις παραγωγές του εναλλακτικού χώρου Art Gallery Cafe .Έχει διδάξει υποκριτική στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα και στο 2ο Δημ. Βούλας

Η Έλενα Τυρέα είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Γ. Θεοδοσιάδη. Μεταξύ άλλων στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γ. Βούρο, Γ. Κακλέα, Δ. Σκλάβο, Κ. Αργυρόπουλο, Β. Μυριανθόπουλο. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τον Χ. Κατγσικιαν στην ταινία “Τα Περιστέρια” και τον Λ. Χαρίτο στη “Φλεγόμενη Στέλλα”.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά τηλεοπτικά σήριαλ (Απαγορευμένη Αγάπη, Επιφάνεια, Κόκκινος Κύκλος, Παλίρροια, Στην κόψη του ξυραφιού, κ.α.).