Η Ιόλη Ανδρεάδη κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών (17 & 18 Ιουλίου) με την παράσταση «Young Lear»,  προσεγγίζοντας τον εμβληματικό σαιξπηρικό ήρωα με ανατρεπτική ματιά. Ένα πρώτο σχεδίασμα του «Young Lear» ανέβηκε από την Ιόλη Ανδρεάδη τον Οκτώβριο του 2014 στο «Teatro Due» της Ρώμης, σε συνεργασία με την αμερικανή σκηνοθέτη Annie Levy, στο πλαίσιο της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wide Lab».

Ο «Young Lear» είναι μια ελεύθερη διασκευή της γνωστής ιστορίας του βασιλιά της Βρετάνης που μοιράζει την περιουσία του στις κόρες του που δεν τον αγαπούν, μα ξέρουν να κερδίζουν, και αποκληρώνει εκείνη που τον αγαπά, αλλά δεν ξέρει πώς να του το δείξει. Της γνωστής ιστορίας του βασιλιά που ξεγελάστηκε και εκδιώχτηκε από τα ίδια του τα παιδιά. Του βασιλιά που ξεμωράθηκε και έγινε τρωτός, που αποτρελάθηκε και έγινε σοφός. 

 

Μια ιστορία παλιά – πολύ παλιά,

για έναν γυμνό βασιλιά, με αξιώματα βαριά

που τον κατάπιε της ζωής το φίδι

και όλα όσα μαθαίνει ο άνθρωπος όταν καταλήγει.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Μετάφραση – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

Ελεύθερη Διασκευή: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης

Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Ηχοτοπίο: Γιάννης Χριστοφίδης

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός Φωτισμών: Μαριάντζελα Σεφεριάν

Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας & Βικτώρια Νταρίλα

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου & Πάνος Μιχαήλ

Οργάνωση Παραγωγής: Art Minds

 

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Χρηστίνα Γαρμπή, Ελεάνα Καυκαλά, Θύμιος Κούκιος, Μαρία Προϊστάκη, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Μιλτιάδης Φιορέντζης.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

*photo credits: Κική Παπαδοπούλου



Διαβάστε επίσης: Young Lear, της Ιόλης Ανδρεάδη στην Πειραιώς 260

Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.