Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού εγκαινιάζει στις 25 Ιουνίου την τρίτη έκθεση Προς Τήνο, η οποία είναι αφιερωμένη στον Βλάση Κανιάρη.

Σε αυτή τη σειρά εκθέσεων παρουσιάζεται το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών που διατηρούν, λόγω καταγωγής ή συναισθηματικής εμπλοκής, μια στενή σχέση με την Τήνο.

Το Προς Τήνο επιχειρεί να αναδείξει την πνευματική κληρονομιά του νησιού και τη σημασία του ως σταθερού πόλου έλξης καλλιτεχνών. Το 2013 και το 2014 έγινε μια πρώτη χαρτογράφηση μέσα από δύο ομαδικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 31 καλλιτέχνες – από αυτούς, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους τη δεκαετία του ’80, ενώ οι νεότεροι, που αποτελούν την πλειονότητα, έχουν δώσει δείγματα γραφής την τελευταία δεκαετία.

Το Προς Τήνο ΙΙΙ εστιάζεται στο έργο του Βλάση Κανιάρη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες και Ευρωπαίους καλλιτέχνες που έδρασαν μεταπολεμικά. Η σχέση του Κανιάρη με την Τήνο ξεκινά το 1951, όταν την επισκέφτηκε για πρώτη φορά με την τότε αρραβωνιαστικιά του και Τήνια στην καταγωγή Μαίρη Κανιάρη. Τα επόμενα 60 χρόνια, μέχρι και τον θάνατό του το 2011, ο καλλιτέχνης θα περάσει πολλά καλοκαίρια σε αυτό το ιδιαίτερο και μοναδικής γοητείας νησί των Κυκλάδων.

Η έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο ΙΤΗΠ φιλοδοξεί να αναδείξει τον επίκαιρο χαρακτήρα της εικαστικής του προσέγγισης. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων τόσο σε οικονομικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, το έργο του Κανιάρη προτείνει την υιοθέτηση μιας ορισμένης απόστασης –όχι όμως και αποστασιοποίησης–, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία και κριτική διάθεση το παρόν. Επίσης, η έκθεση στο ΙΤΗΠ δίνει έμφαση στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών του έργου του καλλιτέχνη. Έτσι, οι αμύητοι έρχονται σε επαφή με αντιπροσωπευτικά έργα της εξηντάχρονης πορείας του, ενώ όσοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη δουλειά του έχουν την ευκαιρία να δουν λιγότερο γνωστά έργα του αλλά και κάποια που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Η έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο ΙΤΗΠ είναι η πρώτη που διοργανώνει ελληνικό ίδρυμα μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη. Δεν είναι φυσικά τόσο αυτό που της προσδίδει αξία και δικαιολογεί τη διεξαγωγή της, όσο η ευκαιρία που δίνεται στο κοινό να δει τη δουλειά ενός πρωτοποριακού καλλιτέχνη και να την κρίνει βάσει των σημερινών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος με κείμενα και συνεντεύξεις των Βαγγέλη Αγγελή, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Χριστόφορου Μαρίνου, Μπία Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, Μάνου Στεφανίδη, Κώστα Χριστόπουλου.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

Φωτ.: 2. Ο Βλάσης Κανιάρης στον Τεχνοχώρο, 1980