Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και ο Γιάννης Καλαβριανός παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, το έργο του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, Η τάξη μας, για δύο παραστάσεις στις 17 και 18 Ιουνίου 2016.

«Τελικά, ο καθένας μπορεί να λέει την Ιστορία όπως τον βολεύει;»

Στις 10 Ιουλίου 1941, όλοι οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης Γιεντβάμπνε στην Πολωνία συγκεντρώνονται με τη βία στην κεντρική πλατεία και οδηγούνται σε ένα στάβλο όπου και δολοφονούνται. Η επίσημη ιστορική αφήγηση καταδείκνυε τους ναζί ως δράστες της σφαγής, ωστόσο, 60 χρόνια μετά, οι έρευνες της κινηματογραφίστριας Ανιέσκα Άρνολντ απέδειξαν πως υπαίτιοι δεν ήταν οι Γερμανοί, αλλά οι συντοπίτες και γείτονες των θυμάτων, καθολικοί Πολωνοί, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Η Ιστορία της χώρας άλλαξε, ο Πρόεδρος ζήτησε συγνώμη και παραδέχτηκε πως εκεί συντελέστηκε ένα νέο είδος ολοκαυτώματος, η δολοφονία γείτονα από γείτονα.

Στο έργο του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, που σημείωσε παγκόσμια επιτυχία (Kαλύτερο Έργο Πολωνικής Λογοτεχνίας 2010-Nike Literary Award), οι ήρωες είναι δέκα μαθητές του δημοτικού σχολείου της πόλης. Στις επτά δεκαετίες που καλύπτουν με την αφήγησή τους, δίνουν φωνή σε όσους την έχασαν και αποκαθιστούν την αλήθεια που θάφτηκε για σχεδόν 60 χρόνια, μετατρέποντας το Γιεντβάμπνε σε σύμβολο της φιμωμένης Ιστορίας .

Συντελεστές:

Μετάφραση: Έρι Κύργια
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική/Σχεδιασμός ‘Ηχου: Λευτέρης Μουμτζής
Κίνηση/Βοηθός Σκηνοθέτις: Αλεξία Μπεζίκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Ακουστικός Σχεδιασμός: Γιώργος Χριστοφή

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Αναγιωτός, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Παναγιώτης Λάρκου, Μάριος Μεττής, Κώστας Σιλβέστρος, Τζωρτζίνα Τάτση, Ανδρέας Τσέλεπος, Έλενα Χαραλαμπούδη, Χάρης Χαραλάμπους

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.