Η ομάδα χορού Creo και η καλλιτεχνική ομάδα Ρέον παρουσιάζουν την νέα τους παραγωγή «απόγειος» στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στην Κεντρική σκηνή.

Η παράσταση «Απόγειος» αφορά ένα ντουέτο μέσα απ’ το οποίο οι χορευτές παρουσιάζουν τον χορό που δημιουργήθηκε μέσα από το ερευνητικό τους ταξίδι και αποκαλύπτουν το παράδοξο πάντρεμα του παραδοσιακού με το σύγχρονο στοιχείο. Ως πηγή έμπνευσης έχουν επιλεγεί χοροί από την Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο. Μέσα από την μελέτη των παραδοσιακών χορών και των σύγχρονων τεχνικών, αναζητούνται κοινοί κινητικοί μηχανισμοί και τρόποι χρήσης του σώματος. Ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί η «εκ της γής/απόγειος» κίνηση.

Οι μουσικοί συμπληρώνουν την κίνηση επιλέγοντας είτε να αποδομήσουν τα παραδοσιακά ακούσματα, είτε να τα επαναδομήσουν, ονομάζοντας εκ νέου την κάθε ηχητική εικόνα.

Η παράσταση αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγει τα τελευταία 2 χρόνια η χορεύτρια και χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά και προσπαθεί να αναδείξει όλα όσα υποστηρίζει η ερευνητική διαδικασία. Μελετά τις επιρροές που θα μπορούσε να ασκήσει ο παραδοσιακός χορός στον σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα και τους τρόπους με τους οποίους το παραδοσιακό επαναπροσδιορίζεται μέσα από το σύγχρονο. Ποια στάση οφείλουμε να κρατήσουμε απέναντι στην παράδοση; «Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό κάτι από το παρελθόν κι όχι απλώς να περιφέρουμε ένα πτώμα, οφείλουμε να το ξανασκεφτούμε, να αναδιαπραγματευτούμε τη σχέση μας με αυτό…» γράφει ο Ο. Τάτσης στο κείμενο του για την παράσταση «ceci n’est pas un siege» της ομάδας Creo το 2008.

Συντελεστές:

Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά

Χορεύουν: Θένια Αντωνιάδου και Πωλίνα Κρεμαστά

Μουσικοί: Μανούσος Κλαπάκης και Δημήτρης Μπρέντας

Φωτισμοί: Ορέστης Τάτσης

Σύμβουλος παραδοσιακών χορών και βοηθός χορογράφου: Μενέλαος Κώτσος

Εποπτεία έρευνας: Νάνσυ Χαρμαντά

Φωτογραφίες: Άννα Ταγκάλου