Το Ελληνικό Σχέδιο καλωσορίζει τη νέα χρονιά με έναν κύκλο τριών συναυλιών, όπου παρουσιάζονται κλασικά ή καινούρια έργα. Η διάθεσή μας είναι διάθεση παιχνιδιού, πειράματος, πρόκλησης, δοκιμής, με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούριο, ενδιαφέρον, δυναμικό, προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη.

Στην πρώτη συναυλία του κύκλου, στις 27 Ιανουαρίου 2015, παρουσιάζονται δύο έργα που καταδεικνύουν δύο τρόπους με τους οποίους βασικές ιδέες τροφοδοτούν τη μουσική σύνθεση δημιουργώντας είτε ένα γλωσσικό ιδίωμα είτε μουσικές φόρμες: το Ρεμπερτόριο του Δημήτρη Μαμαγκάκη και οι Παραλλαγές: Στο περιγιάλι το κρυφό του Χρίστου Παπαγεωργίου.

Στην πρώτη αυτή συναυλία του κύκλου, παρουσιάζονται δύο έργα Ελλήνων συνθετών, που αναδεικνύουν μια αρχική και μορφή/επεξεργασία «μετασχηματισμού» στη μουσική, την παραλλαγή.

Στο πρώτο μέρος, ο Χρυσόστομος Καραντωνίου θα ερμηνεύσει πέντε μέρη από το έργο Ρεμπερτόριο του Νίκου Μαμαγκάκη, για σόλο κιθάρα.

Όπως ο ίδιος ο συνθέτης έχει πει για το έργο: «Όσον αφορά στο Ρεμπερτόριο, ο τίτλος τα λέει όλα. Όμως, και από μουσικολογικής απόψεως, δεν υπάρχουν πολλά να αναλύσει κανείς για το έργο αυτό. Υπάγεται στην κατηγορία των αυστηρά δομημένων παραλλαγών. Το Ρεμπερτόριο έχει όλες τις βαθιά ριζωμένες μνήμες μου γύρω από το μεγάλο αυτό νεοελληνικό πολιτιστικό γεγονός (ρεμπέτικο)».

Στο έργο αυτό, ο συνθέτης χρησιμοποιεί υλικό από το ρεμπέτικο ιδίωμα, για να χτίσει ένα νέο έργο. Οικειοποιείται τους ήχους, τη διάθεση, τους ρυθμούς και τους τρόπους παιξίματος από αυτό το είδος τραγουδιού, που από μουσική του περιθωρίου έγινε αγαπημένο είδος του Έλληνα και επηρέασε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και τη γραφή Ελλήνων συνθετών από όλα τα είδη.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, παρουσιάζεται το έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου, Στυλιστικές παραλλαγές πάνω στο «Περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη. Ένα έργο που, εκφράζοντας πιστά τη φετινή θεματολογία, ακροβατεί ανάμεσα στην πληθώρα των στυλ της μουσικής ιστορίας, με μια παρέλαση 32 αενάως εναλλασσόμενων «μετασχηματισμών». Το πασίγνωστο λαϊκό τραγούδι παρουσιάζεται σε κάθε παραλλαγή, μεταμορφωμένο από το ξεχωριστό ιδίωμα του εκάστοτε συνθέτη και της εκάστοτε εποχής, όπως των Κουπερέν, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν και άλλων μέχρι τον Κηθ Τζάρετ και τις πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές επεξεργασίες.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, στα περίπου 40 λεπτά του 2ου μέρους, θα ερμηνεύσει επιλεκτικά τις πλέον εμβληματικές από τις παραλλαγές του, αναλύοντας και επεξηγώντας στους ακροατές από το πιάνο, υπό τύπον ραδιοφωνικής εκπομπής, φιλικής συζήτησης ή εξομολόγησης, τις βαθύτερες ρίζες αυτών των μετασχηματισμών.

Καλλιτεχνική επιμέλεια | Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής | ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ