Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία στην Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου.

Το σκεπτικό της βράβευσης:

Η Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου αποτελεί ένα σχόλιο για το “ξεβαμμένο” πρόσωπο της κοινωνίας μας, και των τελευταίων χρόνων. Αξιοποιώντας τη φόρμα του φιλμ νουάρ, η αφήγηση ενσωματώνει αποτελεσματικά το αίμα και τον ιδρώτα των ηρώων, με την διαβρωτική επίδραση της διαφθοράς στον μικρόκοσμο του πολιτισμού.

Σύνοψη:

Αθήνα, Χειμώνας 2010. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος έχει 32 ώρες πριν χάσει τα πάντα. Από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος τώρα. Ο μεσολαβητής και πρώην φίλος του Στέλιου, τον υποχρεώνει σε διάφορα παράνομα θελήματα. Η σύζυγος σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει και ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, σηκώνει επιτέλους το ανάστημα του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει, και το έλατο στο σπίτι του Στέλιου πρέπει να στολιστεί.

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Αλέξης Αλεξίου

Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Τζουμάκης, Αδάμ Μπουσδούκος, Γιώργος Συμεωνίδης, Mimi Branescu, Μαρία Ναυπλιώτου