Ο όρος blue hour/l’ heure blueu σηματοδοτεί το διάστημα του ημίφωτος κάθε πρωί και κάθε δειλινό, την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται σε μακρινή απόσταση κάτω από τον ορίζοντα και το έμμεσο ηλιακό φως αποκτά μια έντονη μπλε απόχρωση. Κατά τη διάρκεια της “μπλε ώρας” (τυπικά η περίοδος αυτή διαρκεί περίπου 40 λεπτά), το κόκκινο φως περνά απευθείας στο διάστημα καθώς το μπλε φως σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα και φτάνει μέχρι την επιφάνεια της γης. Εξαιτίας της ποιότητας του φωτός, το χρονικό αυτό διάστημα λατρεύεται από τους καλλιτέχνες.

Η “μπλε ώρα” είναι διάσημη κυρίως στους καλλιτεχνικούς κύκλους για τις ρομαντικές της υποδηλώσεις. Ένα λαϊκό γαλλικό ρητό χαρακτηρίζει την “μπλε ώρα” ως μια χρονική περίοδο σύγχυσης και μυστηρίου, καθώς είναι αδύνατο να προσδιορίσει κανείς αν στην πραγματικότητα είναι νύχτα ή μέρα.

Με έμπνευση την “μπλε ώρα” και τις χιλιάδες μυστηριακές αποχρώσεις της, η ομαδική εικαστική έκθεση «BLUE HOUR/L’HEURE BLEUE» σχεδιάστηκε ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους του Ξενοδοχείου Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες, προσκαλώντας σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς, ζωγράφους και γλύπτες. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 στις 20:00 σε κοινή εκδήλωση και δεξίωση με την ομαδική έκθεση κοσμήματος «A Jewel Made in Greece» και την ομαδική συνοδευτική έκθεση με εικαστικά έργα μικρών διαστάσεων «Greek Treasures», που σε οργάνωση της Μαίρης Σαμόλη και επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, συνεχίζονται σε ξεχωριστό εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου.

Ως αφετηρία έμπνευσής της η έκθεση «BLUE HOUR/L’HEURE BLEUE» έχει την ίδια την τοποθεσία και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, στο επίκεντρο της οποίας δεσπόζει το ιστορικό οίκημα στο νησί.

Συμμετέχουν:

Όλγα Αλεξοπούλου, Εριέττα Βορδώνη, Γιώργος Βορρές, Μάριος Βουτσινάς, Μαρία Γιαννακάκη, Ελένη Γκινοσάτη, Όλγα Γουλανδρή, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μιχάλης Μαδένης, Αλίνα Μάτσα, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαίρη Σαμόλη, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Βάσω Τρίγκα, Γιώργος Χαδούλης, Αθηνά Χατζή

Οργάνωση: Ξενοδοχείο Poseidonion Grand Hotel Σπέτσες

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού