Η Ιδρύτρια-Πρόεδρος -από το 2000-, της Αστικής, Μη Κερδοσκοπικής «Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας & της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas» κα Βάσω Παπαντωνίου, ο Γεν. Γραμματέας κ. Βασίλης Βασιλικός και το Δ.Σ. της, διοργανώνουν την ομαδική εικαστική έκθεση «40 Έργα για το Μεγάλο Έργο». Τα έργα, ζωγραφική, γλυπτική και μεταξοτυπίες, δωρήθηκαν ανιδιοτελώς από τους συμμετέχοντες εικαστικούς αλλά και από συλλέκτες που στηρίζουν τους σκοπούς της Εταιρείας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 20.30 στο φουαγέ του KUZINA, Αδριανού 9 στο Θησείο. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 3/12 καθημερινά από τις 18.30 έως τις 22.00, ή κατόπιν συνεννόησης.  Σκοπός της έκθεσης είναι η ενίσχυση της Εταιρείας στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και που συνεχίζεται, για την εξεύρεση των απαραίτητων μεγάλων χορηγών για την πραγματοποίηση των έργων ανακατασκευής του κτηρίου, όπου θα λειτουργήσει η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Maria Callas».

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα-δωρεές των:

Camilla Adami, Μίνα Βαλυράκη-Παπαθεοδώρου, Δήμητρα Βάμιαλη, Ευριδίκη Βασιλικού-Παπαντωνίου, Μιχάλης Βελούδιος, Λυδία Βενιέρη, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κωστής Γεωργίου, Μαρία Γιαννακάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θόδωρος, Σοφία Καλογεροπούλου, Αντώνης Κέπετζης, Γιάννης Κουνέλλης, Βασίλης Κυπραίος, Γιώργος Λαζόγκας, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Ρούλη Μπούα, Βάνα Ξένου, Γεύσω Παπαδάκη, Μαρία Παπαδημητρίου,  Κώστας Παπανικολάου, Γιάννης Παρμακέλης, Γιώργος Πολυκράτης, Μερόπη Πρέκα, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Νίκος Σαχίνης, Δημήτρης Ταλαγάνης, Άννα-Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Μανώλης Χάρος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Συντονισμός: Ίρις Κρητικού – Ανδρέας Γεωργιάδης 

Σχετικά με την «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas»:

Η Ίδρυση της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, είναι το δεύτερο όραμα της Αστικής, Μη Κερδοσκοπικής «Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας & της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas», αναγνωρισμένης από το ΥΠ.ΠΟ. (ΦEΚ Αρ. Φύλλου 1059/12.8.2002).

Ήδη η Εταιρεία έχει προχωρήσει σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς για την παραχώρηση σε αυτήν της χρήσης του κτηρίου στην Πατησίων 61, -όπου έζησε έφηβη η Μεγάλη Ντίβα-, για χρονικό διάστημα τριάντα ετών. Το κτήριο αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα του Κ. Κιτσίκη, χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού επί Μελίνας Μερκούρη το 1989. Απαραίτητος όρος για την παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου στην Εταιρεία έχει συμφωνηθεί η τέλεση εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου από αυτήν, λόγω σημαντικών βλαβών που αυτό υπέστη έπειτα από το σεισμό του 1999 και από τις διάφορες καταλήψεις του.

Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου έχουν μελετηθεί και θα εκτελεστούν από το Γραφείο Μελετών Αλεξ. Τομπάζη, το οποίο στηρίζει το έργο της Εταιρείας, εδώ και μια δεκαετία.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: έργο του Γιώργου Λαζόγκα