Το έργο «4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα» ανέβηκε για πρώτη φορά στις 2 Οκτωβρίου 2014 στο Hampstead theater στο Λονδίνο και έκτοτε έχει ανέβει σε πάρα πολλές χώρες.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο 17χρονος γιος φαίνεται να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες των γονιών του. Οι βαθμοί του είναι καλοί, στο σχολείο τον εκτιμούν και απομένουν μόνο οι τελικές εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο που διάλεξε. Οι θυσίες των γονιών δεν πήγαν χαμένες. Όμως ένα βιντεάκι, διάρκειας 4 λεπτών και 12 δευτερολέπτων, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και γίνεται viral, αλλάζει τα δεδομένα.

Ένα βίντεο που ανέβηκε για πλάκα. 2 νέα παιδιά που κάνουν σεξ, ή ένα revenge porn;
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι σχέσεις καταστρέφονται, οι ισορροπίες διαταράσσονται.
Οι ανατροπές πολλές και απρόβλεπτες.
Ο πατέρας είναι περήφανος για τον γιό του.
Η μητέρα θα κάνει τα πάντα για το παιδί της.
Ο κολλητός του γιου, προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες.
Το κορίτσι ξέρει καλά σε τι κοινωνία μεγαλώνει.
Και ο γιός;…

Σε μια εποχή που η τεχνολογία αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, το ίντερνετ , τα smart phones, οι υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα σόσιαλ μήντια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μετακινούν τα όρια της ηθικής μας.

Όταν ανεβαίνει κάτι στο διαδίκτυο, δεν χάνεται ποτέ. Το μόνο που ίσως χάνεται, είναι ένα μέρος του εαυτού μας.

Τζέιμς Φριτς:

Ο Τζέιμς Φριτς είναι ένας πολυβραβευμένος συγγραφέας από το Νότιο Λονδίνο, με έργα για το θέατρο και το ραδιόφωνο, όπως τα: Four Minutes Twelve Seconds, Square Square, Ross & Rachel, Start Swimming, The Fall, Comment Is Free, Death of A Cosmonaut και Lava . Έχει κερδίσει το Critics Circle Theatre Award for Most Promising Playwriter, βραβείο Bruntwood για θεατρική συγγραφή και τα βραβεία Imison και Tinniswood BBC Audio Drama, (πρώτη φορά που ένας συγγραφέας κέρδισε και τα δύο την ίδια χρονιά). Έχει επίσης προταθεί για το βραβείο Olivier για το έργο «4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα», το βραβείο ραδιοφώνου του BBC για το καλύτερο single δράμα και αναδείχθηκε δεύτερος στο βραβείο Verity Bargate 2013.

Είναι απόφοιτος του Προγράμματος Σεναριογράφων του Channel Four και του προγράμματος Drama Writers του BBC.

Συντελεστές:

  • Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
  • Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Φώτης Μακρής
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
  • Μουσική: Φοίβος Σαμαρτζής
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Τολόγκου
  • Παίζουν: Βασιλίνα Κατερίνη, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Φοίβος Σαμαρτζής

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Καλεσμένη είναι η ψυχιάτρος Ελευθερία Βάρσου και θέμα της συζήτησης «Από τους κινδύνους του διαδικτύου στην τοξικότητα των social media: Επιπτώσεις στην οικογένεια».