Η Chili Art Galleryπαρουσιάζει την έκθεση με τίτλο “Heavy Northerns Light”, που περιλαμβάνει έργα 4 Φινλανδών καλλιτεχνών, η οποία θα εγκανιαστεί την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 5 Οκτωβρίου 2013.

 

Η έκθεση στην Chili Art Gallery είναι μία φιλόδοξη προσπάθεια μίας ομάδας καλλιτεχνών να διαμορφώσουν το συλλογικό εικαστικό πρόσωπο της Ευρώπης. Η αρχική σύνδεση με την ομάδα των 4 Φιλανδών καλλιτεχνών που παρουσιάζουν τη δουλειά τους εδώ στην Αθήνα , ως τέταρτο σταθμό της μετακινούμενης αυτής έκθεσης, ήταν η πρόσκληση που έκαναν σε Έλληνες καλλιτέχνες να εκθέσουν για τρεις εβδομάδες την δουλειά τους στην Kεντρική Bιβλιοθήκη της πόλης Hameenlinna απ’ όπου και προέρχονται οι 4 χαράκτες. Όντως η έκθεση με τίτλο NATIONAL GEOGRAPHIC ( Σταύρος Κοτσιρέας, Άννα Μιχαηλίδου, Μαίρη Ρουσιώτη, Νάντια Σκορδοπούλου και Γιάννης Σκουλάς) εγκαινιάστηκε στις 13 Μαΐου και διήρκησε έως και τις 4 Ιουνίου 2013 με επιτυχία- αν κρίνει κανείς ότι οι επισκέπτες της ήταν πάρα πολλοί.

 

Η έκθεση Heavy Northern Light αποτελεί μία από τις εκθέσεις αυτού του project ανταλλαγής εκθέσεων κι απόψεων. Η αρχική ιδέα γεννήθηκε από την Pirjo Heino κατά την διάρκεια ενός συμποσίου Τέχνης στο Έσσεν και ήταν η εξής: οι 4 Φιλανδοί καλλιτέχνες, που είναι ένα γκρουπ συνεργαζόμενο για αρκετά χρόνια να κάνει εκθέσεις ανά την Ευρώπη με κριτήριο την καλλιτεχνική ποιότητα αλλά και το μέσον, το χαρτί PAPER NO LIMIT.

 

Η Pirjo Heino, γεννήθηκε στην Hameenlinna το 1954, είναι χαράκτρια και επιμελήτρια εκθέσεων. Τα έργα της καταγράφουν τη ζωή και τις εκπλήξεις που αυτή επιφυλάσσει και τα τιτλοφορεί «Capricious garden» (Ευμετάβλητος κήπος). Αποσπά και ελαχιστοποιεί στα πλαίσια της κλίμακας την προσωπική και συλλογική εμπειρία της από την ζωή σε άριστη ισορροπία ιδιότυπων αυτoσχέδιων χαρακτικών και collages σε καμβά.

 

Η Mirka Johansson, γεννήθηκε στην Kokkola το 1973, είναι χαράκτρια και παιδαγωγός τέχνης. Κεντρικό ρόλο στα έργα της διατηρεί η γυναίκα . Ερμητικά κλειστά τα μάτια της γυναίκας σ’ έναν ονειρικό κόσμο, προσπαθεί να δει και να αισθανθεί όσο καλύτερα γίνεται. Χρησιμοποιεί μεταλλικά ελάσματα για την εγχάραξη.

 

Ο Juha Laurikainen, γεννήθηκε στην Hameenlinna το 1955. Είναι καθηγητής design και ιστορίας της τέχνης. Παρατηρεί και καταγράφει τη συμβατικότητα και την αντί- συμβατικότητα της εικόνας και της φόρμας εννοιολογικά ,όπως επίσης αναζητά και τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και τον σχεδιασμό “…Αποτυπώματα, επαναληπτικά σχέδια και εκτυπώσεις ξανά και ξανά είναι αυτό που με ενδιαφέρει….”

 

Ο Jouko Pullinen , γεννήθηκε στην Hameenlinna το 1959, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του με ειδίκευση στην χαρακτική πειραματίζεται στην εγχάραξη με μέταλλα και στο block printing. Τα έργα του εμπνευσμένα κυρίως από την φύση μέσα από εννοιολογικές διαδικασίες και πειραματική μεθοδολογία καταλήγουν στην τελική τους πολλαπλής σημασιολογίας μορφή. Επίσης κι αυτός εκτός της εγχάραξης χρησιμοποιεί διάφορα επιπλέον υλικά.

 

Επιμέλεια έκθεσης Pirjo Heino και Τζέννυ Τσουμπρή