Το Σαββατοκύριακο έχει φτάσει σχεδόν και εμείς κάνουμε βόλτα στην πόλη με εκδηλώσεις χωρίς είσοδο.

The Meet Market – Easter Edition: Ένα Πασχαλινό διήμερο στην Τεχνόπολη

Περισσότεροι από 140 ταλαντούχοι σχεδιαστές, καλλιτέχνες και μικροί παραγωγοί, εκ των οποίων 30+ θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά, βγαίνουν από τα καταστήματα και τα εργαστήρια τους και συγκεντρώνονται όλοι μαζί, κάτω από τις κόκκινες καμινάδες της Τεχνόπολης στο Γκάζι.

Ρούχα και αξεσουάρ με την υπογραφή νέων designers, home-deco αντικείμενα με ξεχωριστή αισθητική, χειροποίητα κοσμήματα, προϊόντα ευεξίας & ομορφιάς, packaged τρόφιμα από καλλιεργητές της ελληνικής υπαίθρου, είδη για το παιδί σχεδιασμένα με προσοχή… Αυτές είναι μονάχα μερικές από τις #madeingreece δημιουργίες που θα συνθέσουν το line-up της pop-up αγοράς του Meet Market και θα γεμίσουν την Κεντρική Αυλή, το Προαύλιο Μηχανουργείου και το κτίριο Μηχανουργείο της Τεχνόπολης.

Παράλληλα, τα dj sets θα διαδέχονται το ένα το άλλο κάθε δύο ώρες και -όπως πάντα- δεν θα λείπουν τα ποτά, το street food, και οι δωρεάν δραστηριότητες για τα παιδιά!

Ένα #tip για όλους όσους επισκεφθείτε το Πασχαλινό Meet Market: Με μια επίσκεψη στο Κεντρικό Ταμείο/Info point της διοργάνωσης θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μέρος στη #ΜεγάληΚλήρωση, από την οποία θα επιλεγούν 3 τυχεροί νικητές και ο καθένας θα πάρει ένα καλάθι γεμάτο δώρα από τους εκθέτες!

Το Meet Market γίνεται ξανά σημείο συνάντησης της εγχώριας επιχειρηματικότητας και μας καλεί στην πιο πολύχρωμη αγορά της πόλης!

Psaroloco 2023: Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Psaroloco προσφέρει ένα ποικιλόμορφο, ανεξάρτητο και πλουραλιστικό πρόγραμμα ενισχύοντας την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κοινωνικής ένταξης και της ενσυναίσθησης.

Με υψηλού επιπέδου δημιουργικές ταινίες μικρού μήκους όλων των ειδών: κινούμενο σχέδιο – ντοκιμαντέρ – μυθοπλασία από όλο τον κόσμο που ενθαρρύνουν τη συμπερίληψη, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την οικολογική συνείδηση τα νέα μέσα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με ταινίες που συμμετείχαν ή απέσπασαν διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ (Εmmy Awards, Annecy, Clermont- Ferrand, Βerlinale κ. α) με υποψηφιότητες στα Όσκαρ, στα βραβεία Cesar που κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα.

Το Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου εκπληρώνει τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος Psaroloco Μedia Literacy. Το πρόγραμμα συνοδεύεται με ελεύθερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών καθώς και με παράλληλες δράσεις.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 8 Απριλίου μετά τις προβολές των προγραμμάτων Μικρές Περιπέτειες & Θάλασσα και φιλία ακολουθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κινηματογραφικό εργαστήρι «Παίζουμε Κινηματογράφο» της Cinemathesis με την Γιάννα Δεληγιάννη με αφορμή το μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά με θέμα τον κινηματογράφο στην πρωτότυπη ελληνική βιβλιογραφία.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ.Ι.Ρέντη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ.Ι. Ρέντη διοργανώνει δυο δράσεις στον χώρο της για μαθητές Δημοτικού.

Το Σάββατο 8 Απριλίου «Η Σκακιέρα των Βιβλίων» προσκαλεί παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, από τις 11.00 π.μ.- 12.30 μ.μ. σε μια παρτίδα σκάκι που συνδυάζει μνήμη, παρατηρητικότητα και κίνηση με αγαπημένα παιδικά βιβλία.

«Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του»: Προβολή του ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο Ίριδα

Συνεχίζεται για μία ακόμη εβδομάδα το φεστιβάλ ΙΡΙΔΑ VISIONS – μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α., που συνδιοργανώνουν ο Κινηματογραφικός, ο Φωτογραφικός, ο Θεατρικός και ο Χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.).

Την Κυριακή 9/4 στις 20:00 στον κινηματογράφο Ίριδα, θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του», των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου.

Σύνοψη

Στα μέσα της δεκαετίας το ’80 οι εκδόσεις Αιγόκερως σχεδίαζαν ένα περιοδικό για τον κινηματογράφο και το θέατρο (το οποίο τελικά δεν ευδόκησε), όπου σαν βασικό θέμα θα ήταν μια συζήτηση, με μορφή αμοιβαίας συνέντευξης, ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες του αντίστοιχου χώρου. Για το πρώτο τεύχος επιλέχθηκαν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αδιαμφισβήτητα οι κορυφαίες προσωπικότητες του τότε κινηματογρά φου μας, από τους βασικούς πρωτεργάτες και στυλοβάτες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Έτσι ένα καλοκαιρινό βράδυ ο Αντώνης Κόκκινος και ο Γιάννης Σολδάτος κάθισαν με τους δυο τους στο σπίτι του Αγγελόπουλου στο Μάτι και μαγνητοφώνησαν μια τρίωρη συζήτηση των δύο, μέσα στα πλαίσια που τους τέθηκαν, για να ενταχθεί αυτή στο περιοδικό. Ξετυλίχθηκε εκεί η κοινή και από κάποιο σημείο και μετά εντελώς αντιθετική τους πορεία, που ξεκίνησε από τα χρόνια του Παρισιού και συνεχίστηκε με εκείνη την θεαματικά ναυαγισμένη ιστορία να στήσει ο Αγγελόπουλος την πρώτη του ταινία, αυτή για τους Φίρμινγξ, με βοηθό τον Παναγιωτόπουλο, για να καταλήξει ο καθένας στο δικό του, ιστορικό πια έργο. Η ξεχασμένη για τριάντα πέντε χρόνια συζήτηση βρέθηκε, τόσο οι κασέτες, όσο και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, τώρα που οι δύο κορυφαίοι δημιουργοί μας έχουν φύγει από τη ζωή. Αυτή η συζήτηση είναι ένα πολύτιμο ντοκουμέντο και για την έως τότε στάση και πορεία των δύο δημιουργών, για το σχεδια σμό του μελλοντικού τους έργου, για την οντότητα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά και του κινηματογράφου γενικότερα. Ο λόγος των δύο δημιουργών αποτελεί και τον βασικό πυρήνα γύρω από τον οποίο θα στραφεί η ταινία.