Το U_TH FESTIVAL είναι ένας μοναδικός θεσμός που, μέχρι σήμερα, έχει δώσει την ευκαιρία σε 40 εφηβικές θεατρικές ομάδες και 650 ανήσυχους νέους ηλικίας 12-17 ετών να μοιραστούν μια ξεχωριστή εμπειρία, μέσα από την οποία δημιουργείται μια πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης, διαμορφώνεται μια δυναμική πολιτιστική κοινότητα και ενισχύεται ο διάλογος μεταξύ των νέων καλλιτεχνών. Τις παραστάσεις του U_TH FESTIVAL έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 10.000 θεατές, γεγονός που καθιστά το Φεστιβάλ ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης.

Φέτος, το U_TH FESTIVAL επιστρέφει με 17 ομάδες και πάνω από 200 έφηβους καλλιτέχνες, με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων έργων του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, παρουσιάσεις νέων έργων που έχουν δημιουργηθεί από τα σχήματα που συμμετέχουν και μία σειρά από παράλληλες δράσεις (ομιλίες, σεμινάρια και εργαστήρια) πάνω σε ζητήματα που αφορούν τους εφήβους σήμερα. Ακολουθεί το πρόγραμμα των παραστάσεων, ενώ το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων θα αποκαλυφθεί λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

  • 09:30 – 10:30 > ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
    Παράσταση: «Η Κατσαρίδα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Χαράς Αδαμίδου.
    Σύντομη περιγραφή: Ένα αισιόδοξο κείμενο για την τεράστια δύναμη της θέλησης, το αναπάντεχο ταξίδι της αυτογνωσίας και το πολύτιμο δώρο του απρόσμενου.
    Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
  • 11:00-12:00 > Όμιλος Θεάτρου 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος»
    Παράσταση: «Η Δωδεκάτη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθετική επιμέλεια Λίλας Παντελίδου. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αναστασία Μπιτσάνη, φιλόλογος.
    Σύντομη περιγραφή: Μία από τις πιο δημοφιλείς ρομαντικές κωμωδίες του Σαίξπηρ για τη φύση και τη δύναμη του έρωτα, το χάος των ανθρώπινων σχέσεων και τις κοινωνικές συμβάσεις.
    Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
  • 12:30-13:30 > Ελληνογαλλική Σχολή «Καλαμαρί»
    Παράσταση: «Η Κατσαρίδα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε διασκευή Λένας Πετροπούλου και εμψύχωση/σκηνοθεσία Καρολίνας Ρήγα.
    Σύντομη περιγραφή: Ένα κείμενο γεμάτο θετική διάθεση που μας θυμίζει ότι, με τη βοήθεια των άλλων, μπορούμε να κατακτήσουμε το ανέφικτο.
    Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
  • 14:00-15:00 > Θέατρο εΦ
    Παράσταση: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γυρίζεις σπίτι», εμπνευσμένο από το έργο «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι» του Alejandro Zambra, σε σκηνοθεσία Αρετής Μακρολειβαδίτη και Άννας Μαργαριτίδου.
    Σύντομη περιγραφή: Ένα ταξίδι στον χρόνο για την αξία του να παραμένουμε για πάντα παιδιά στην καρδιά και τη σκέψη μας.
    Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά
  • 15:30-16:30 > «2 πρώτες ώρες» / Συμπεριληπτική – μουσικοθεατρική ομάδα
    Παράσταση: «Όνειρο 10», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα του Ζαχαρία Σπανού και της ομάδας σε μουσική διδασκαλία Ολυμπίας Παπά.
    Σύντομη περιγραφή: «Τι θέλεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις;» Μια μουσικοθεατρική παράσταση με παιδιά διαφορετικών ηλικιών που μιλά για την ανάγκη μας να κάνουμε όνειρα συλλογικά, όνειρα που μπορούμε να τα μοιραστούμε με άλλους.
    Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά
  • 17:00-18:00 > Εργαστήρι Θεάτρου «Thespians»
    Παράσταση: «Μικρές αλλόκοτα αλλιώτικες ιστορίες» της Βαρβάρας Δουμανίδου και της Μαρίας Ράπτη, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου.
    Σύντομη περιγραφή: Ένα πρωτότυπο έργο που αντιστρέφει τους «κανόνες» των παραμυθιών, μέσα από ιστορίες μαγικές και, κυρίως, διαφορετικές.
    Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

  • 10:00-11:00 > Σβούρα ArtLab
    Παράσταση: «Το καπλάνι της βιτρίνας», βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Άλκης Ζέη, σε διασκευή Νανάς Παπαγαβριήλ.
    Σύντομη περιγραφή: Το έργο μιλά για το τέλος της παιδικής αθωότητας στην Ελλάδα της δικτατορίας του Μεταξά, μιας εποχής κατά την οποία τα παιδιά ενηλικιώθηκαν πρόωρα.
    Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
  • 11:30-12:30 > Εταιρεία Θεάτρου MONKS
    Παράσταση: «Να θάψουμε τους Νεκρούς» του Ίρβιν Σω, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου.
    Σύντομη περιγραφή: Το έργο ισορροπεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και το δράμα, υπενθυμίζοντάς μας την αξία της ζωής, της ζωής που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί από την προπαγάνδα και τα οικονομικά προβλήματα.
    Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά
  • 13:00-14:00 > Θεατρικό Εργαστήρι «Πέρασμα»
    Παράσταση: «Η συνταγή της φιλίας», συλλογικό έργο – θέατρο της επινόησης σε υποκριτική διδασκαλία και δραματουργική επεξεργασίας Κωνσταντίας Ζαχαροπούλου.
    Σύντομη περιγραφή: Ποια είναι η μαγική συνταγή για τη σχέση της φιλίας; Μια σύνθεση των ατομικών εμπειριών και ιστοριών των μελών της ομάδας πάνω στο θέμα της φιλίας.
    Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
  • 14:30-15:30 > Vafo-TEENS / Θεατρική ομάδα Βαφοπουλείου
    Παράσταση: «Μόνο Να Μ’ Αγαπάς», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα της ομάδας.
    Σύντομη περιγραφή: Μια σύνθεση στιγμών από την καθημερινότητα των μελών της ομάδας, σε ένα έργο που δίνει στους εφήβους την ευκαιρία να ταυτιστούν και στους ενήλικες τη δυνατότητα να τους καταλάβουν και να έρθουν κοντά τους.
    Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
  • 16:00-17:00 > «Γεια Χαρά» / Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσ/νίκης «Ο ΝΕΣΤΟΣ»
    Παράσταση: «Μυθιστορίες Αρχαίας Τρέλας», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Δημόκριτου Τσουκάπα, σε διασκευή/εμψύχωση/σκηνοθεσία Αναστασίας Θυμιοπούλου.
    Σύντομη περιγραφή: Τρεις αρχαίοι ελληνικοί μύθοι και ο γάμος της Θέτιδας, σε μια ενιαία ιστορία γεμάτη χιούμορ.
    Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
  • 17:30-18:30 > ΚΗΠΟΣ
    Παράσταση: «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΕΕΝ ΥΜΠΥ», βασισμένο στο έργο «Ο βασιλιάς Υμπύ» του Αλφρέντ Ζαρύ, σε ελεύθερη διασκευή/σκηνοθεσία Θανάση Μεγαλόπουλου.
    Σύντομη περιγραφή: Μια σάτιρα των παθογενειών της σύγχρονης εξουσίας, μέσα από το πρίσμα ενός θεοπάλαβου μεσαιωνικού παραμυθιού και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί έφηβοι.
    Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

  • 10:00-11:00 > Άσπρο Δέντρο
    Παράσταση: «Μια γιορτή … για όλους», βασισμένο στο έργο του Volker Ludwig «Μια γιορτή στου Νουριάν», σε εμψύχωση/σκηνοθεσία Μαριαλένας Στεργίου.
    Σύντομη περιγραφή: Τι κάνουμε με το «διαφορετικό»; Ένα έργο που εστιάζει στις προκαταλήψεις, τον εγκλωβισμό σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις και την πολιτισμική συμφιλίωση.
    Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
  • 11:30-12:30 > «Metamorfosis in Art» / Καλλιτεχνική Κολεκτίβα
    Παράσταση: «Θέλω μια χώρα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ανδρέα Φλουράκη, σε διασκευή, σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Μάγδας Θεοσίδου.
    Σύντομη περιγραφή: 12 πολίτες αναζητούν την ιδανική χώρα για να ζήσουν. Μήπως, τελικά, υπάρχει μόνο στα όνειρα;
    Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά
  • 13:00-14:00 > Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης
    Παράσταση: «Ταραγμένη Άνοιξη», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα της ομάδας και δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Αντώνη Νεονάκη και Τίνας Πλατσή.
    Σύντομη περιγραφή: Μπορούν οι ενήλικες να νιώσουν την ταραγμένη άνοιξη που βιώνουν οι έφηβοι; Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα και ανησυχίες για όλα εκείνα που οι μεγάλοι πιστεύουν ότι τους απασχολούν.
    Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά
  • 15:00-16:00 > Λυρικός Μικρός Πλανήτης
    Παράσταση: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα αλλιώς», βασισμένο στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή/σκηνοθεσία Σοφίας Μελιγκοπούλου
    Σύντομη περιγραφή: Μια παρωδία του δημοφιλούς και διαχρονικού σαιξπηρικού έργου.
    Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
  • 16:30-17:30 > Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση
    Παράσταση: «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή/σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου.
    Σύντομη περιγραφή: Όπως ο Άμλετ, έτσι και κάθε έφηβος αμφισβητεί τα πάντα, θέλει να γκρεμίσει τον παλιό κόσμο και να χτίσει έναν καινούριο, όπου θα τον αποδέχονται γι’ αυτό που Είναι και όχι γι’ αυτό που Φαίνεται.
    Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Το φετινό U_TH FESTIVAL πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει παραχωρήσει στην εταιρεία θεάτρου αντίqρηση την Αποθήκη Δ στο Λιμάνι για τη διοργάνωση των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Photo credit: Lefteris Tsinaris