Το 3o Taratsa International Film Festival, το φεστιβάλ που ανεβάζει το σινεμά ψηλά επιστρέφει από 24 έως 28 Αυγούστου 2016.

O Umberto Eco είπε κάποτε πως δεν έχει ειδήσεις αυτός ο μήνας. Το σίγουρο είναι, όμως, πως έχει σινεμά. Ένα καλειδοσκόπιo εικόνων από κάθε γωνιά του πλανήτη, με φόντο τον νυχτερινό ουρανό της Θεσσαλονίκης. Ο αρχικός πυρήνας της οργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ έχει ενδυναμωθεί, έχοντας μετασχηματιστεί σε μία ομάδα έτοιμη τόσο για το τρίτο θερινό ραντεβού στις ταράτσες της Θεσσαλονίκης, όσο και για μια σειρά από events, που θα το πλαισιώσουν ως θεσμό. Φέτος, 7 ταράτσες της πόλης θα φιλοξενήσουν πάνω από 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 37 χώρες, προσφέροντας ένα πολυδιάστατο και εμπνευσμένο πρόγραμμα προβολών για το σινεφίλ κοινό του Taratsa International Film Festival. Οικοδεσπότες σας, όλοι εμείς, οι άνθρωποι του Taratsa IFF, οι εθελοντές, συνεργάτες, χορηγοί και υποστηρικτές μας.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στο 3ο Taratsa International Film Festival!

Οι ταράτσες του Φεστιβάλ

(Οι ταράτσες Τ1-Τ4 θα φιλοξενούν τις προβολές του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και οι ταράτσες Τ5-Τ7 αυτές του Τμήματος Παράλληλων Προβολών)

T1     Ε.Β.Ε.Θ. (Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), Τσιμισκή 29. Χωρητικότητα: 120

T2     ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θρ), Στρ. Καλλάρη 5. Χωρητικότητα: 50

T3     ΔΕΘ-HELEXPO (Αίθουσα Αιμίλιος ριάδης), Εγνατία 154. Χωρητικότητα: 200

T4     Δ.Σ.Θ. (Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης), Τσιμισκή 103 & Βύρωνος (είσοδος από την οδό Ισαύρων). Χωρητικότητα: 50

T5     Secret Terrace Lounge (Anatolia Hotel), Λαγκαδά 13

T6     Urania Bar, Πάικου 4 & Καποδιστρίου 7 (είσοδος από Πάικου)

T7     Καντίνα Τροπικάνα, Εγνατία 31  ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΥ (δείτε παρακάτω την ανακοίνωση)

Το πρόγραμμα του 3ου Taratsa International Film Festval χωρίζεται σε Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και Τμήμα Παράλληλων Προβολών.

Taratsa International Film Festival – Πρόγραμμα Παράλληλων Προβολών

Το 3ο Taratsa International Film Festival παρουσιάζει ένα διευρυμένο και πολυεπίπεδο Τμήμα Παράλληλων Προβολών, ανοιχτών προς το κινηματογραφόφιλο κοινό, σε συνεργασία με φορείς, κινηματογραφικούς θεσμούς, οπτικοακουστικούς οργανισμούς και δημιουργούς παγκόσμιας εμβέλειας,

Μία από τις ενότητες του Τμήματος Παράλληλων Προβολών επιμελείται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως συνεργάτης του Taratsa IFF, επιλέγοντας ταινίες με διεθνή αναγνώριση, με την υποστήριξη του Αμερικάνικου Προξενείου της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ γιορτάζει τα 11 χρόνια του με μια συγκομιδή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους φοιτητών και αποφοίτων του, που παρουσιάζονται με τη συνεργασία καθηγητών του Τμήματος.

Από το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν ως συνεισφορά και τα δύο ακόμα συνεργαζόμενα φεστιβάλ, αυτά της Νάουσας και της Σύρου, με το πρώτο να επιλέγει μικρού μήκους ταινίες που συμμετείχαν και αναδείχθηκαν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Νάουσας 2015, 12th NIFF, και το Animasyros μ’ ένα ωριαίο πρόγραμμα ταινιών κινουμένων σχεδίων, Animapride 2016, από το αρχείο του φεστιβάλ με θεματικό άξονα την ταυτότητα φύλου και την προσωπική έκφραση.

Οι πρωτοποριακές και ανεξάρτητες φωνές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα, μέσα από την ενότητα Faith on Film/ Greek New Wave, με ταινίες που παραχωρήθηκαν από τους αντίστοιχους Έλληνες δημιουργούς.

Ως φόρο τιμής στον μεγάλο δημιουργό Κριστόφ Κισλόφσκι, και με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζεται μια επιλογή μικρού μήκους ταινιών ντοκιμαντέρ του -άγνωστων στο ευρύ κοινό- σε ένα πρόγραμμα, 20 χρόνια χωρίς,  που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Οπτικοακουστικό Ινστιτούτο Πολωνίας, NIna, από τη σειρά εκδόσεων “Polish School of Documentary Filmmaking’’.

Τέλος, το πρόγραμμα συμπληρώνει μια επιλογή βραβευμένων ταινιών Τούρκων δημιουργών, Τουρκία 2014, σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Taratsa International Film Festival – Πρόγραμμα Παράλληλων Εκδηλώσεων

23.08

– Η μάνα η φόνισσα και τα σπλάτερ παιδιά της

Ορέστης Ανδρεαδάκης

@ ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29) | 20.30

Από πού κατάγονται οι ταινίες σπλάτερ και τρόμου, τα zombie movies και το ιταλικό giallo; Ποιος ενέπνευσε τον Τζορτζ Ρομέρο και τον Ντάριο Αρζέντο, από πού ξεπήδησε ο Φρέντι Κρούγκερ και γιατί ο Χάνιμπαλ Λέκτερ έχει τόση αδυναμία στο… συκώτι; Και τί σχέση έχουν όλοι αυτοί με την ελληνική δημοτική ποίηση, το «Γεφύρι της Άρτας», το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» και την «Μάνα την φόνισσα»;

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης παρουσιάζει μερικές από τις πιο σοκαριστικές κινηματογραφικές σκηνές της ιστορίας και αναζητά την αόρατη διαδρομή που τις συνδέει με τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια, τα απόκοσμα όντα που συναντάμε σε αυτά και την αναπάντεχη βία που αναδύεται μέσα από τους δεκαπεντασύλλαβους στίχους τους.

– Προβολή ταινίας: The Babadook @ ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29) | 21.15

– Bloody Tuesday Party @ Cocktail Bar (Πολυτεχνείου 17 Α) | after 23.00

25.08

– Πάρτι Εθελοντών @ Urania Bar (Καποδιστρίου 7) | 23.30

Με μουσικές από τους παραγωγούς του Beater.gr

28.08

– Τελετή Λήξης @ ΕΒΕΘ | 20.30

Απονομή Βραβείων και προβολή βραβευμένων ταινιών Διεθνούς Διαγωνιστικού

– Πάρτι Λήξης @ Καντίνα Τροπικάνα (Εγνατίας 31) | 23.30

Η είσοδος στους χώρους τον προβολών, όπως και των parties είναι ελεύθερη!

Look up.

Stay up.

Καλή προβολή!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αλλαγή τοποθεσίας για την ταράτσα Τ7

Για τεχνικούς λόγους, η Καντίνα Τροπικάνα -η οποία θα φιλοξενούσε κομμάτι των Παράλληλων Προβολών ως ταράτσα Τ7- δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στους χώρους του 3ου Taratsa IFF.

Παρ’ όλα αυτά, και για να μην στερήσουμε έστω και αυτό το κομμάτι του προγράμματος από τους φίλους του Φεστιβάλ, σε συνεργασία και μετά από συνεννόηση με τη Δ.Ε.Θ. (την οποία και ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση) ορίσαμε ως νέο χώρο για την Τ7, την ταράτσα του περιπτέρου 6 της Δ.Ε.Θ.
Ενημερωτικά, αναφέρουμε πως βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, η χωρητικότητά της είναι 150 άτομα, και όσοι αποφασίσουν να την επιλέξουν μπορούν να κάνουν χρήση και του ελεύθερου parking της Έκθεσης δίπλα στην Πύλη Εμπορικών Επισκεπτών (επί της Εγνατίας). Η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε από την προαναφερθείσα είσοδο, είτε από τον χώρο του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πάρτι της τελετής λήξης, μεταφέρεται και αυτό. Ο νέος χώρος είναι Στη Στοά Soulbar (περιοχή Βαλαωρίτου) την ίδια ημέρα και ώρα (28 Αυγούστου, από τις 23:00)!