Κάθε χρόνο, οι παραστάσεις χτίζονται για, και μαζί με τον τοπικό πληθυσμό του νησιού: επιθυμούμε να προωθήσουμε ένα συμμετοχικό θέατρο από και για τους πολίτες, έτσι ώστε να διασχίσουμε τα πολιτιστικά σύνορα και να μοιραστούμε ένα κοινό όραμα. Καρπός των «συναντήσεων» αυτών είναι οι παραστάσεις που πραγματοποιούνται συνήθως στο Αρχαίο Θέατρο της Μήλου.

Φέτος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μήλου συνεχίζει σε μια 3η έκδοση, ιδιαίτερη και εκτάκτως αναδιαμορφωμένη. Σε αντίθεση με τα εμβόλια που συντηρούνται σε κρύα δωμάτια, η θέλησή μας για δημιουργία μας καίει και δεν αντέχει στον πάγο!

Για το λόγο αυτό και για να συνεχίσουμε τις καλλιτεχνικές χειρονομίες, επιλέγουμε να προσαρμοστούμε και να αποδεχτούμε το απρόσμενο στη καθημερινότητα μας, από τις 15 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου 2021, στο νησί της Μήλου. Λόγω της υγειονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας και της φετινής χρονιάς σχετικά με τη δυνατότητα υποδοχής κοινού, αποφασίσαμε να μην πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις στον ιερό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου.

Έτσι προτείνουμε ένα Θέατρο χωρίς πόρτα και είσοδο, ένα Θέατρο χωρίς συγκεκριμένη σκηνή· αλλά ένα Θέατρο δίχως θέατρο, είναι ακόμα Θέατρο;

Εμπνευσμένοι από την θεματική του μπαλώματος (bricolage), θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε αυτό το Θέατρο, με τον τρόπο μας, με τα αυτοσχέδια εργαλεία μας, τα σώματά μας, τις φωνές μας, τις παρουσίες και τις επιθυμίες μας. Απελευθερωμένοι από το όποιο πλαίσιο και την όποια προ-απόφαση. Με πυξίδα το ένστικτο, θα αξιοποιήσουμε το τυχαίο, αφού η πραγματικότητα είναι χαώδης και αυτό, σε τελική ανάλυση, είναι συναρπαστικό. Η πραγματικότητα μάς καλεί να αναρωτηθούμε κατά πόσο φοβόμαστε το χάος και πόσο ευτυχισμένους μας κάνει η τάξη.

Κάθε στοιχείο μπορεί να γίνει υλικό και έναυσμα της διάθεσης για δημιουργία: μια απρόβλεπτη συνάντηση, ένα εμπόδιο, η πράξη όπως και η απραξία, η ευθεία γραμμή όπως και η τεθλασμένη, τα γλωσσικά εμπόδια ή μια φράση αινιγματική… Δεν κατέχουμε όλες τις παραμέτρους και αυτή ακριβώς η αβεβαιότητα αποτελεί το ίδιο το κίνητρο της δημιουργικής διαδικασίας, το οποίο κάνει τον αυτοσχεδιασμό εργαλείο δουλειάς. Έτσι, οι μπαλωματάδες – καλλιτέχνες θα μπορούν να επέμβουν σε οποιονδήποτε χώρο, κλειστό ή ανοιχτό, ιδιωτικό ή δημόσιο, σε μια δομή, όπως και στο δρόμο, κοντά ή μακριά από το κέντρο. Αυτή η χωρο-χρονική κινητικότητα θα μας κάνει πιο ελεύθερους, πιο ανεξέλεγκτους.

Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε το 2021 την Άρια Μπουμπάκη, την Pauline Haudepin, τον Marcus Borja, τον Etienne Blanc και τον Flavien Bellec, καθώς και τη Βένια Σταματιάδη και την Εύα Οικονόμου-Βαμβακά να μας συνοδεύσουν σε αυτήν την περιπέτεια και να συμβάλουν στην απελευθέρωση των «κόσμων». Ο καθένας στον τομέα του, η Άρια με το σώμα, η Pauline με το κείμενο που θα συνθέσει, ο Marcus με την χορωδία, ο Etienne και ο Flavien με τις περφόρμανς τους, η Βένια και η Εύα με μια έρευνα ντοκιμαντέρ για τα Θειωρυχεία της Μήλου, θα συμμετάσχουν σ’ αυτές τις ονειρικές απόπειρες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Μήλου. Επιπλέον, για να συμπληρώσουμε τους πειραματισμούς αυτούς έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε την Cécile Feuillet, τον Jules Bisson και την Lucie Epicurio, φοιτητές σκηνοθεσίας στην Εθνική Σχολή Δραματικής Τέχνης του Παρισιού (Conservatoire National Supérieur d’art Dramatique de Paris-PSL ή CNSAD-PSL).

Τη φετινή άνοιξη, θα προσπαθήσουμε μαζί να ξαναβρούμε τη χαρά της διαρκούς δημιουργίας που μας έχει λείψει τόσο πολύ.

Ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα στη Μήλο ή αλλού για να γιορτάσουμε το θέατρο και τη φιλία!

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.