Το Διεθνές  φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών / ΣΦΙΓΓΑ 2015 αποτελεί μια φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση για την θεμελίωση της ταυτότητας μιας νέας πόλης.

Το φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών, είναι ένα διεθνές θεματικό καλλιτεχνικό project,  στον αστικό και κοινωνικό χώρο της Θήβας, μιας νεοελληνικής παραμελημένης  πόλης, η οποία διαθέτει μια μακρά ιστορία και ένα  μεγάλο διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα: ιστορία, μύθους, πολιτισμός.

Τί ἐστιν ὅ μίαν ἔχον φωνὴν τετράπουν καὶ δίπουν καὶ τρίπουν γίνεται;

Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι το αίνιγμα που έθετε η μυθική Σφίγγα στον Οιδίποδα, με άλλα λόγια ο Άνθρωπος. Στην σύγχρονη αυτή εκδοχή, δημιουργοί από όλο το φάσμα των τεχνών, θα επιχειρήσουν μέσα από μια κάθετη βουτιά στον τόπο και το χρόνο  να επαναπροσδιορίσουν το νόημα του  Ανθρώπου σήμερα.

Όχημα αυτής της αναζήτησης αποτελούν  οι πολλαπλές δράσεις εικαστικών, θεάτρου, μουσικής, αρχιτεκτονικής και χορού οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάσπαρτους και ειδικά επιλεγμένους, χώρους της πόλης.

Καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και κοινό, θα συνδιαλλεχθούν μέσα από την ΣΦΙΓΓΑ 2015, με τα μνημειακά και μνημονικά στοιχεία της πόλης, αναζητώντας μέσα από τις δημιουργίες και τις δράσεις τους,  την αθέατη Θήβα, επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα του χώρου και των ανθρώπων που τον κατοικούν.

Καλλιτέχνες και πολίτες μέσα στον πραγματικό αλλά και εικονικό ιστό της πόλης (διαδίκτυο), δημιουργούν και πραγματοποιούν πολλαπλά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά έργα-προτάσεις, μέσα από τα οποία επιχειρούν να ανατρέψουν τον εφησυχασμό και την αδράνεια και όλα τα στοιχεία σήψης του παρόντος, προσδοκώντας μέσα από την ένωση των ανήσυχων πολιτών την αλλαγή στο μέλλον της πόλης.

Θέμα του πειράματος της Θήβας, είναι η αναζήτηση τρόπων μέσα από τους οποίους μια ολόκληρη πόλη, μπορεί να γίνει τόπος πειραματισμού, διατυπώνοντας ουσιαστικές  θέσεις, απαντώντας αληθινά στα προβλήματα των καιρών της παγκόσμιας  οικονομικής – πολιτικής – κοινωνικής – ηθικής  και γνωστικής κρίσης.

Η Θήβα αποδεικνύεται ο ιδανικός χώρος, για την πραγματοποίηση ενός πειράματος που θα οδηγήσει σε έναν επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης πόλης, κινητοποιώντας το μύθο και την ιστορία που την ακολουθούν, προς όφελος της δημιουργίας και της ανάδειξης μιας νέας ταυτότητας.

Σ’ αυτό το εγχείρημα, επιστρέφουμε στη Σφίγγα των Θηβών την απάντηση του Οιδίποδα στο αίνιγμά της με το ερώτημα «τι είναι ο άνθρωπος;» που επανεξετάζει το νόημά του μέσα από την θέση του στην ιστορία:

α. το απώτερο παρελθόν με τις αξίες, τις συγκρούσεις, τον πολιτισμό που δημιούργησε

β. την σημερινή κοινωνία, τις σύγχρονες προκλήσεις και κοινωνικοοικονομικές συγκρούσεις, τις πολιτισμικές ροές και συγχωνεύσεις (πολιτιστική επέκταση, μετανάστευση), το ρόλος της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και του internet, τη δύναμη της εξουσίας, τη γονιδιακή επιστήμη, τις νέες εφαρμογές στον σύγχρονο κόσμο

γ. τις λύσεις και τις προτάσεις για το μέλλον.

Μέσα από την σύνδεση μας με τις ρίζες μας, με την Κρυμμένη Θήβα, θα προτείνουμε λύσεις και θα διατυπώσουμε καινούργια ερωτήματα.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την πρώτη παρουσίαση του φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών παρόντες ήταν η  Κωνσταντίνα  Πισχιτζή  Διευθύντρια της Δ/νσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού η Αλεξάνδρα Χαραμή Διευθύντρια του Μουσείου Θήβας, ο Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Παναγιώτης Χαραλάμπους και  οι επιστήμονες – επιμελητές του Φεστιβάλ, ο φιλόλογος Κων/νος Αγγέλου και η  θεατρολόγος Μαρία Φραγκή.

Η κ. Κωνσταντίνα Πισχιτζή σημείωσε ότι στηρίζει το φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 με την θεσμική της ιδιότητα προκειμένου να επικροτήσει αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια «που επιχειρείται από μια πολύ εμπνευσμένη ομάδα καλλιτεχνών με σκοπό την ισχυρή πολιτιστική εισβολή σε μια ιστορική πόλη όπως η Θήβα. Σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για τη χώρα Εμς, είναι αξιοθαύμαστες οι ενέργειες που ωθούν τις κοινωνίες μπροστά».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του Πρύτανη της ΑΣΚΤ Παναγιώτη Χαραλάμπους ενώ από την πλευρά της η κ. Αλεξάνδρα Χαραμή Διευθύντρια του Μουσείου Θήβας, υπογράμμισε ότι ο λόγος που συμφώνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στην συνεργασία με το Φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015, «ήταν ότι όλες αυτές οι δράσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν προάγγελο του ανοίγματος  του Διαχρονικού Μουσείου της Βοιωτίας στην πόλη της Θήβας, τα εγκαίνια του οποίου αναμένεται να γίνουν το Φθινόπωρο του 2015».

Από την πλευρά του Φεστιβάλ, ο Κωνσταντίνος Αγγέλου, ψυχή της διοργάνωσης ανέπτυξε τους άξονες των πράξεων – δράσεων του φεστιβάλ και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση με τον διεθνή χαρακτήρα έχει στόχο την ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής με πρόσημο τον πολιτισμό.

Το φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών, περιλαμβάνει  πολλαπλές δράσεις εικαστικών, θεάτρου, μουσικής, αρχιτεκτονικής και χορού οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάσπαρτους και ειδικά επιλεγμένους, χώρους της πόλης.

Καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και κοινό θα συνδιαλλαγούν μέσα από την ΣΦΙΓΓΑ 2015, με τα μνημειακά και μνημονικά στοιχεία της πόλης, αναζητώντας μέσα από τις δημιουργίες και τις δράσεις τους,  την αθέατη Θήβα, ως λύση πολιτισμού η οποία θα οδηγήσει σε μια νέα ταυτότητα του χώρου και των ανθρώπων που την κατοικούν.

Το ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές  φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών ξεκίνησε τον Μάιο και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Το φεστιβάλ έχει τεθεί  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με τη συνεργασία της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βοιωτιάς και  του Δήμου Θηβαίων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στην σελίδα του φεστιβάλ: www.sphinx2015.com