Για τρίτη συνεχή χρονιά το διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος θα λάβει χώρα από την έως τις 10 Ιουλίου 2015 στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας.

Οι εργασίες του τρίτου θερινού σχολείου, που συμπίπτουν φέτος με τον εορτασμό για τα 40 χρόνια των Αισχυλείων, επικεντρώνονται στο έργο του μεγάλου Eλευσίνιου τραγικού ποιητή Αισχύλου.

Το δεκαήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια, masterclassesκαι σεμινάρια, διαλέξεις, προβολές, συζητήσεις, παραστάσεις, δρώμενα και εκπαιδευτικές εκδρομές.
 
Εργαστήρια – Σεμινάρια

Υποκριτικής:

ΜΑΡΙΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ Παρών Ηθοποιός ΧΟΗΦΟΡΟΙ (διάρκεια 8 ώρες)

Από την ανάγνωση στην αναπαράσταση. Με ζητούμενο την έκθεση στον ανοιχτό χώρο και μοναδικά εργαλεία το σώμα μας και την φωνή, το δεύτερο μέρος της τριλογίας της Ορέστειας αποτελεί το όχημα και συνάμα το κλειδί στην αναμέτρηση με το μέγεθος ενός θρήνου, ενός φόνου και μιας φυγής.

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ Ο Αείροος Θρήνος ΠΕΡΣΕΣ (διάρκεια 12 ώρες)

Η ρήση του αγγελιαφόρου, τραγικού αυτόπτη μάρτυρα της ολοσχερούς καταστροφής της Περσικής στρατιάς αποτελεί το υλικό του εργαστηρίου. Από το θέαμα στον βιωμένο λόγο: πώς η αγγελική ρήση ενεργοποιεί το ακροατήριο ανασταίνοντας το δράμα και καθιστά συμμέτοχο τον θεατή στο πάθος.

CAMILLO BETANCOR Από μηχανής ηθοποιός – Η χρήση της μάσκας (διάρκεια 12 ώρες)

Ο ακροβάτης, χορευτής και χορογράφος Camilo Bentancor μας εισάγει στην λειτουργία της μάσκας από την αρχαιότητα μέχρι την αυτοσχεδιαστική commedia. Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τις τεχνικές του παντόμιμου και την χρήση της μάσκας. Ένα εργαστήριο για το σώμα του περφόρμερ στα άκρα. 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες κι ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές και ακροβάτες αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να βρεθούν στο επίκεντρο της θεατρικής πράξης.

Φωνητικής:

ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ Το Φαινόμενο της Φωνής (διάρκεια 9 ώρες)

Έξω από τα πρότυπα και τους προκαθορισμένους κώδικες της ομιλίας και του τραγουδιού, η Σαβίνα Γιαννάτου μας εισάγει στην φωνή ως φαινόμενο. Μέσα από ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς, χωρίς την χρήση παρτιτούρας, εξερευνούμε την έσω φωνή και την ακολουθούμε ως την πηγή της. Το εργαστήριο ερευνά τη φωνή και τα μυστήριά της στοχεύοντας σε μία φωνητική εμπειρία υπερβατική.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΠΑΝΟΣ Φωνητικό εργαστήριο -masterclass(διάρκεια 5 ώρες)

Γνωριμία με το “σώμα” της φωνής στις τέσσερις διαστάσεις της. Ο κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανός παραδίδει masterclass για την ποιοτική χρήση και διαχείριση της φωνής.

Κίνησης:

ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ Το σώμα που αντιστέκεται, το σώμα που επιμένει, αυτό που ξέρει που πατά κι ας μην ξέρει που πηγαίνει.(διάρκεια 7μιση ώρες)

Από απλές καθημερινές κινήσεις μέχρι σύνθετες κινητικές φράσεις, μέσα από ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπική κινητική ταυτότητα του κάθε συμμετέχοντα. Ένα εργαστήρι χορού, για να ακονίσουμε την κίνηση, την πιο διαπεραστική γλώσσα που διαθέτει ο ερμηνευτής όταν εκθέτει επί σκηνής την πραμάτεια του.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΕΓΔΙΤΣΑΣ Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (διάρκεια 6 ώρες)

Κυκλικοί και αντικρυστοί χοροί, ανδρικοί, γυναικείοι και μικτοί. Θρησκευτικοί χοροί, πολεμικοί χοροί, ερωτικοί χοροί, χοροί στα συμπόσια και στους γάμους, χοροί του πένθους. Γιατί ό,τι δεν μπορείς να πεις, μπορείς να το χορέψεις.

Θεάτρου Σκιών, (κατασκευή και εφαρμογή):

ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ Θέατρο Σκιών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ (διάρκεια 8 ώρες)

Ανακατασκευάζοντας τον μύθο του Προμηθέα. Ο ηθοποιός στην υπηρεσία της φιγούρας. Κατασκευή φιγούρας- ρόλου. Οι σπουδαστές θα γνωρίσουν το Θέατρο Σκιών, θα κατασκευάσουν τη Σκιά του ρόλου τους και θα κληθούν να την υπηρετήσουν.

Μετάφρασης:

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ “Πώς θα το έλεγε ο Αισχύλος …”(διάρκεια 8 ώρες)

Διάλεξη:

ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ Οι Θεοί του Αισχύλου (διάρκεια 2 ώρες)

Πειραματικές παραστάσεις:

Αισχύλου ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
Σκηνοθεσία Θεανώ Μεταξά

Αισχύλου ΧΟΗΦΟΡΟΙ -μία ανάγνωση
Σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα

Αισχύλου ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ
Σκηνοθεσία Μιχάλης Πανάδης
Κίνηση Νεφέλη Ανανιάδη

Αισχύλου ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ-video art
Σύλληψη Σκηνοθεσία Φένια Τσάμη
Ενδυματολόγος, γλύπτρια: Ιωάννα Πλέσσα

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ
Σκηνοθεσία Αλεξάνδρα Ταβουλάρη
Αισχύλου ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ από τον θίασο COMMEDIA DELL ARTE AL IMPROVISATA
Διδασκαλία Σκηνοθεσία Camilo Bentancor

Φάρσες, μάσκες, χαρακτήρες, ανατροπές, μουσική και τραγούδι, μέσα από το κάτοπτρο της αυτοσχεδιαστικής φόρμας της Commedia, ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας την κατάρα του οίκου των Ατρειδών, αναπάντεχη και γεμάτη εκπλήξεις.

Συναυλίες:

Κουαρτέτο “ΜΑΡΚΟΣ”
Θάνος Καζατζής-τύμπανα
Χρίστος Κεχρίς-μπάσο
Ανδρέας Γυφτάκης-πιάνο,πλήκτρα
Κώστας Νικολόπουλος-ηλ.κιθάρα

Panu Manu trio
Παναγιώτης Μανουηλίδης-Μπάσο
Κώστας Νικολόπουλος-Κιθάρες
Θάνος Καζαντζής-Τύμπανα
Νικόλας Σπανός -ρεσιτάλ
στο πιάνο ο Νίκος Ζαφρανάς

Προβολές:

Πέτρος Σεβαστίκογλου ΗΛΕΚΤΡΑ
Pier Paolo Pasolini Appunti per un Orestiade africana, 1975
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν ΟΡΕΣΤΕΙΑ, 1982
Γιάννης Τσαρούχης ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ, 1982

Ακροάσεις:

Γιάννη Χρήστου ΠΕΡΣΕΣ, 1965

Έκθεση:

Οι ΠΕΡΣΕΣ του Γιάννη Χρήστου.

Επιμέλεια Κωστή Ζουλιάτη

Εκπαιδευτική εκδρομή:

Ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας. (διάρκεια 6 ώρες)