“Το Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίον εγκαινιάζεται σήμερον με τους λαμπροτέρους οιωνούς και έχει συγκεντρώσει ζωηρότατον το ενδιαφέρον του ελληνικού και του διεθνούς κοινού, αποτελεί την μεγαλυτέραν καλλιτεχνικήν και τουριστικήν προσπάθειαν που εσημειώθη ποτέ εις την χώραν μας”,δήλωνε τη μέρα της έναρξης του Φεστιβάλ (24.8.1955) ο εμπνευστής του Γεώργιος Ράλλης.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ (μετεξέλιξη του Φεστιβάλ Αθηνών), η μεγάλη αυτή γιορτή εξωστρέφειας και γόνιμου πολιτιστικού διαλόγου, που συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια ζωής -και 10 χρόνια υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λούκου-, συνεχίζει –ευτυχώς- να αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό ορόσημο του καλοκαιριού, παρά τους έντονους οικονομικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς της χώρας μας, και επιστρέφει με ένα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, από 1η Ιουνίου έως 29 Αυγούστου, σε εορταστική ατμόσφαιρα!


Η αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε δυναμικά την επίσημη πρώτη μέρα του καλοκαιριού στην Πειραιώς 260, με την ολοκληρωμένη εκδοχή της Πάπισσας Ιωάννας από τον Δημήτρη Μαυρίκιο -που έγινε κατευθείαν sold out- και την ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Βρεττού, Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την παράσταση- ντοκουμένο της Γιολάντας Μαρκοπούλου Είμαστε οι Πέρσες! (Κριτική της παράστασης) και την αποχαιρετιστήρια παράσταση Life in Progress, της εξαιρετικής Συλβί Γκιλέμ, που έδωσε την τελευταία της υπόκλιση στο κατάμεστο Ηρώδειο. Κι ενώ οι περισσότεροι (ή σε κάποιες περιπώσεις όσοι πρόλαβαν) εξασφάλισαν ήδη τα εισιτήριά τους για τις σημαντικές ξένες μετακλήσεις, αλλά και τις ελληνικές παραγωγές καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών επί Αθηναϊκού εδάφους, μπορούμε να προετοιμαζόμαστε σιγά- σιγά για τις θερινές εξορμήσεις μας στο «ωραιότερο θέατρο του κόσµου», που µετρά πάνω από 2.500 χρόνια ιστορίας!

Το φετινό, εμπλουτισμένο Φεστιβάλ Επιδαύρου, που εκτείνεται από 3 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου, περιλαμβάνει συνολικά δέκα παραστάσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δούμε: τρεις ευριπίδειες τραγωδίες, τρεις αριστοφανικές σάτιρες, την αρχαότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή σε δύο διαφορετικές σκηνικές αναγνώσεις -στην Μικρή και στη Μεγάλη Επίδαυρο-, μία μόνο τραγωδία του Αισχύλου, και την σημαντική διεθνή συνάντηση με το Θέατρο Νο της Ιαπωνίας, σε ένα θέαμα που βασίζεται στη ραψωδία λ της Οδύσσειας– Νέκυια.

Έμπειροι και αναγνωρισμένοι Έλληνες σκηνοθέτες «βάζουν πλώρη» για την Αργολίδα, πλαισιωμένοι από μια πλειάδα αξιόλογων συντελεστών και ηθοποιών. Ανάμεσά τους και δύο εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς –όχι όμως άγνωστοι στο κοινό του Φεστιβάλ- που θα παρουσιάσουν και αυτοί τις σκηνικές προτάσεις τους πάνω στο αρχαίο δράμα. Στα θετικά της φετινής διοργάνωσης -όπως και της προηγούμενης- συγκαταλέγεται ο αγγλικός υπερτιτλισμός, σε επτά από τις παραστάσεις, που δίνει την δυνατότητα και σε ξένους θεατρόφιλους τουρίστες να τις παρακολουθήσουν.

Εναρκτήρια παράσταση του Φεστιβάλ, είναι η αντιπολεμική τραγωδία του Ευριπίδη, Τρωάδες, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του -τέως πλέον-  καλλιτεχνικού του διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη. Ο Ευριπίδης με τις Τρωάδες διατυπώνει ένα αμείλικτο «κατηγορώ» για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Στη φετινή σκηνική ανάγνωση του έργου -που έχει παρουσιαστεί άλλες πέντε φορές από το Εθνικό Θέατρο- συμμετέχουν γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί, ενώ  την Εκάβη θα ερμηνεύσει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Ακολουθεί ο Γιάννης Κακλέας που επανακάμπτει με την πέμπτη σκηνοθετική του απόπειρα στην αριστοφανική κωμωδία, ανεβάζοντας φέτος τους Αχαρνής, το πρώτο σωζόμενο έργο του πατέρα της αττικής κωμωδίας, με έναν αξιοζήλευτο θίασο! Όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης, «Όταν οι Αθηναίοι αρνούνται πεισματικά να κάνουν Ειρήνη τότε ο Δικαιόπολης, ο ήρωας του Αριστοφάνη, αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλία για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Αξιοκρατία και…. το γλέντι αρχίζει! Γιατί ο πολιτικός Αριστοφάνης έχει κέφια!!!».

Το τρίτο Παρασκευοσάββατο, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, επιστρέφει στην Επίδαυρο -μετά τις Εκκλησιάζουσες (2012)- με τον Αίαντα, την παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή -ενδεικτική ωστόσο της θεατρικής ιδιοφυΐας του- που έχει να παρουσιαστεί στο αρχαίο αργολικό θέατρο από το 1996 (ΚΘΒΕ, σκην. Βασίλης Παπαβασιλείου). Στο πλευρό του πάντα τολμηρού σκηνοθέτη θα είναι καταξιωμένοι ηθοποιοί αλλά και ελπιδοφόροι αντιπρόσωποι της νέας γενιάς.

Στη συνέχεια ακολουθεί η πιο φιλόδοξη και απρόσμενη παραγωγή του φετινού Φεστιβάλ: η διεθνής συνάντηση δύο πανάρχαιων πολιτισμών! Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί τη ραψωδία λ της ομηρικής Οδύσσειας και ο master Gensho Umewaka μεταστοιχειώνει την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη με τον τρόπο του θεάτρου Νο. Η μεταφυσική ποίηση και η υψηλή αφαίρεση της ιαπωνικής θεατρικής γλώσσας συναντούν τον επικό ποιητικό λόγο του Ομήρου στην από κοινού κατάβαση στον κόσμο των νεκρών. Στο θέατρο της Επιδαύρου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ, η διαφεύγουσα διάσταση του «άλλου» κόσμου αποκτά την τραγική της υπόσταση, και το ερώτημα της μετά θάνατον ζωής καθίσταται κορυφαίο θεατρικό γεγονός! Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον…

Τη «σκυτάλη» παίρνει ο σημαντικός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πόρτα, Θωμάς Μοσχόπουλος, που συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και καταφθάνει στην Επίδαυρο -δύο χρόνια μετά την σκηνοθεσία του στις Τραχίνιες (τότε για λογαριασμό του Εθνικού)-,  με το αριστοτεχνικής δόμησης έργο του Ευριπίδη Η Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων και ένα επιτελείο ταλαντούχων ηθοποιών, με τους οποίους πρόκειται να συνεργαστεί και την επόμενη θεατρική σαιζόν. Στο ρόλο της Ιφιγένειας θα δούμε την σπουδαία ηθοποιό Αμαλία Μουτούση.

Σειρά έχει η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου για το καλοκαίρι του 2015, που είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Ο αγαπητός ηθοποιός, που κατεβαίνει πρώτη φορά στην Επίδαυρο ως σκηνοθέτης, θα κρατήσει το ρόλο της Πραξαγόρας, ενώ ο Γιάννης Ζουγανέλης αυτόν του Βλέπυρου. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας, που συνεργάζεται ξανά με τον Γιάννη Μπέζο, γράφοντας μουσική και στίχους, για πρώτη φορά θα έχει και συμμετοχή στην παράσταση τραγουδώντας και παίζοντας!

Την ίδια ώρα, στο Μικρό Θεάτρο της Αρχαίας Επιδαύρου, η Σύλβια Λιούλιου συναντά έναν δημιουργικό πυρήνα νέων και ταλαντούχων καλλιτεχνών που εγκαινιάζουν με τον Αίαντα του Σοφοκλή την έρευνά τους πάνω στο αρχαίο δράμα, αναζητώντας τη σύνδεση με το παρελθόν και επενδύοντας στη μεταξύ τους σχέση, στο ουσιαστικό ομαδικό πνεύμα. Η σκηνοθέτις, που είχε παρουσιάσει πριν τρία χρόνια στην Πειραιώς 260 την παράσταση «Σολωμός – Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12», κάνει την παρθενική της εμφάνιση στην Επίδαυρο.

To Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συνεργασία με την εταιρεία Φιλοθέατον αποφάσισαν να παρουσιάσουν σε επανάληψη την πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη Αχαρνής  την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (μετά την ακύρωση της παράστασης Νεφέλες που είχε προγραμματιστεί γι αυτές τις ημερομηνίες).

O ταλαντούχος –και πρωτοπόρος για τα ελληνικά δεδομένα- σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Φιλίππογλου, που έχει δώσει πολύ αξιόλογα δείγματα δουλειάς τα τελευταία χρόνια, επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Επίδαυρο, μετά τον ευρηματικό Φιλοκτήτη. Αυτή τη φορά πρόκειται να αναμετρηθεί με τον Προμηθέα Δεσμώτη, το αριστούργημα του Αισχύλου, στη νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, πλαισιωμένος από πολύ αξιόλογους ηθοποιούς και συντελεστές, ανάμεσα στους οποίους και οι Lost Bodies, που μας έχουν εκπλήξει ευχάριστα –έως τώρα- με τις μουσικές τους επιλογές! Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση, μετά τη περιοδεία της και σε άλλα θέατρα της Ελλάδας, θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ συνεχίζει να εμπιστεύεται τις ιδέες νέων καλλιτεχνών και επιλέγει να ρίξει την αυλαία των φετινών Επιδαυρίων με τον Ορέστη του Ευριπίδη από την ερευνητική Ομάδα Χώρος του Σίμου Κακάλα, σε μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη. Η πρώτη εκδοχή της παράστασης, που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και απέσπασε επαινετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, αποτελεί την προετοιμασία για την παράσταση που θα δούμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Επειδή, εκτός από τις θεατρικές, και οι φετινές μουσικές προτάσεις του Φεστιβάλ είναι εξίσου μαγικές, μην χάσετε κάποιο από τα 3 διήμερα ελληνικής μουσικής που θα φιλοξενήσει το μικρό θεατράκι της Αρχαίας Επιδαύρου, που όλοι το γνωρίζουμε ως «Μικρή Επίδαυρος». Ο θεσμός που ξεκίνησε δοκιμαστικά το 1995 με τον «Μουσικό Ιούλιο» και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, έχει καθιερωθεί πλέον.

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, γιατί το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2015 είναι προ των πυλών και υπόσχεται να γεμίσει και φέτος τις καλοκαιρινές μας νύχτες με εικόνες, αλλά και μελωδίες, υπό το φως του φεγγαριού!

Αναλυτικά το πρόγραμμα, οι ημερομηνίες και οι συντελεστές των παραστάσεων:

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Τρωάδες του Ευριπίδη

[3- 4 Ιουλίου, στις 21:00]

-Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης, Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, Σκηνικά: Έρση Δρίνη, Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς, Κίνηση: Κική Μπάκα, Μουσική διδασκαλία: Mελίνα Παιονίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Δαυλού

-Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Κόρα Καρβούνη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κρατερός Κατσούλης, Μαρία Κίτσου, Θέμης Πάνου, Ελένη Ρουσσινού, Κωνσταντίνα Τάκαλου και ο Νίκος Ψαρράς.

-Χορός: Ντίνα Αβαγιανού, Κατερίνα Γιαμαλή, Ανδρομάχη Δαυλού, Άννα  Ελεφάντη, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Δανάη Κατσαμένη Γιασεμί Κηλαηδόνη, Σταυρούλα  Κοντοπούλου, Σταυρούλα-Μελισσάνθη  Μάκρα, Βάγια Ματαφτσή, Γεωργία Μητροπούλου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Στέλλα Ράπτη, Αγγέλα  Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γεωργία Τσαγκαράκη, Ιώβη Φραγκάτου   

-Φρουροί: Αλέξανδρος Βαμβούκος, Αντώνης Χαντζής

-Στο ρόλο του Αστυάνακτα ο μικρός Βασίλης Δημουλής

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ

Aχαρνής του Αριστοφάνη

[10- 11 Ιουλίου, στις 21:00]

-Σκηνοθεσία – Απόδοση: Γιάννης Κακλέας, Δραματουργική επεξεργασία: Εύη Σαραγά, Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Εύα Νάθενα, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση, Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ, Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Γραφιστικός σχεδιασμός: Χριστόφορος Χαραλαμπόπουλος

-Ερμηνεύουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Σωκράτης Πατσίκας, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Κοψιδάς, Αγγελική Τρομπούκη, Κώστας Γαβαλάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αλέξης Φουσέκης, Αχιλλέας Χαρίσκος, Θανάσης Ζερβόπουλος

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αίας του Σοφοκλή

[17- 18 Ιουλίου 2015, στις 21.00]

-Μετάφραση: Δ.Ν. Μαρωνίτης, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου, Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, Μουσική διδασκαλία: Αναστάσης Σαρακατσάνος, Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρήστου

-Ερμηνεύουν: Αίας – Νίκος Κουρής, Τέκμησσα – Μαρία Πρωτόπαππα, Τεύκρος – Γιάννος Περλέγκας, Άγγελος – Παντελής Δεντάκης, Αθηνά – Ελένη Ουζουνίδου, Οδυσσέας – Γιάννης Τσορτέκης, Μενέλαος – Γιάννης Κλίνης, Αγαμέμνων – Δημήτρης Παπανικολάου

-Χορός: Θύμιος Κούκιος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Χρήστος Μαλάκης, Δαυίδ Μαλτέζε, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Πασσάς, Κρις Ραντάνοφ, Σταύρος Σβήγκος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μάνος Στεφανάκης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

ΝΟ – NEKYIA

[24- 25 Ιουλίου 2015, στις 21.00]

-Μετάφραση: Δ.Ν. Μαρωνίτης, Κείμενα στα ιαπωνικά: Kenichi Kasai, Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Μιχαήλ Μαρμαρινός σε συνεργασία με τον Rokuro Gensho Umewaka, Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, Οργάνωση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Διεύθυνση σκηνής: Masaharu Tabikawa

-Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Rokuro Gensho Umewaka, Yoshimasa Kanze, Norishige Yamamoto, Norihide Yamamoto, Seigo Mikuriya, Masamichi Yamazaki, Yasuharu Odagiri, Naotaka Kakuto, Takayuki Matsuyama, Kohei Kawaguchi, Motonori Umewaka, Masaki Umano, Kengo Tanimoto, Yuichiro Umawaka, Moe Nishio

και οι μουσικοί:

Manabu Takeichi, Genjiro Okura, Tatsushi Narita, Hirotada Kamei, Mitsunori Maekawa

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ

Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη

[31 Ιουλίου- 1η Αυγούστου 2015, στις 21:00]

-Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, Σκηνοθεσία – Διασκευή: Γιάννης Μπέζος, Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς, Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας, Μουσική – Στίχοι: Κωστής Μαραβέγιας, Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου, Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου

-Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Πάνος Βλάχος, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Ζουγανέλης, Θανάσης Ισιδώρου, Παναγιώτης Κατσώλης, Νίκος Μαγδαληνός, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Μπέζος, Δανάη Σκιάδη, Γιωργής Τσουρής

-Χορός: Χριστέλλα Γκιζέλη, Δάφνη Δαυίδ, Άνδρη Θεοδότου, Δήμητρα Καρακωνσταντή, Βαλέρια Κουρούπη, Ιωάννα Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Πολυξένη Μυλωνά, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Μαρίνα Σάττι, Ντένια Στασινοπούλου

 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΘΩΜΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων του Ευριπίδη

[7- 8 Αυγούστου 2015, στις 21:00]

-Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ, Μουσική : Κορνήλιος Σελαμσής, Κίνηση-Χορός: Σοφία Πάσχου, Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αγγελόπουλος, Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Μυλωνά, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

-Ερμηνεύουν: Αμαλία Μουτούση (Ιφιγένεια), Χρίστος Στυλιανού (Α΄Αγγελιοφόρος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Ορέστης), Μιχάλης Συριόπουλος (Πυλάδης), Γιώργος Κολοβός (Θόας), Αναστάσης Ροϊλός (Β΄Αγγελιοφόρος), Άννα Καλαϊτζίδου (Αθηνά)

-Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Μάνος Γαλανής, Απόλλων Δρικούδης, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Χρύσα Ιωαννίδου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Ορέστης Χαλκιάς.

-Συμμετέχουν επίσης: Παντελής Βασιλόπουλος, Μαρία Κωνσταντά, Μαριάννα Πουρέγκα

  *****

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ

Aχαρνής του Αριστοφάνη (Επανάληψη)

[14 και 15 Αυγούστου 2015, στις 21:00]

Οι Αχαρνής παρουσιάστηκαν αρχικά στις 10 και 11 Ιουλίου –μέσα σε πολύ δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες – με αποτέλεσμα αρκετοί θεατές να μην καταφέρουν να μεταβούν στην Επίδαυρο. Θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν τώρα και μάλιστα με νέες, χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων – 15 ευρώ ενιαία τιμή στο κάτω διάζωμα και 10 ευρώ στο άνω διάζωμα – έτσι ώστε να καταστεί πιο εφικτή η προσέλευση του κόσμου.

ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ

Προμηθέας Δεσμώτης, του Αισχύλου

[21- 22 Αυγούστου 2015, στις 21:00]

-Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου, Σκηνικά- κοστούμια: Kenny MacLellan, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού, Μουσική: Lost Bodies
-Ερμηνεύουν: Τάσος Νούσιας, Γεράσιμος Γεννατάς, Marlene Kaminski, Δημήτρης Κουρούμπαλης

-Χορός: Κατερίνα Λούρα (Κορυφαία) και οι: ‘Ιριδα Μάρα, Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Πηνελόπη Μωρούτ και Βιβή Μπουτάτη

*Στο χορό συμμετέχει όλος ο θίασος

 

ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ – ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΟΣ

Ορέστης, του Ευριπίδη

[28- 29 Αυγούστου 2015, στις 21:00]

-Μετάφραση: Γιάννης Τσαρούχης, Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, Σκηνικά – Κοστούμια – Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Μουσική (διασκευή στο πρωτότυπο Στάσιμο της τραγωδίας): Mohammad, Φωτισμοί – Βίντεο: Περικλής Μαθιέλλης, Βοηθός Σκηνοθέτη – Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης

-Ερμηνεύουν: Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου, Δημήτρης Λάλος, Μιχάλης Βαλάσογλου

-Συμμετέχουν σπουδαστές από το Α’ & Β’ έτος της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και το Α’ έτος της Δραματικής Σχολής Δήλος.

-Εκτέλεση παραγωγής: Εταιρεία Θεάτρου Χώρος

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΣΥΛΒΙΑ ΛΙΟΥΛΙΟΥ

Αίας του Σοφοκλή

[31 Ιουλίου- 1η Αυγούστου 2015, στις 21:00]

-Μετάφραση: Παναγής Λορεντζάτος {Για τις ανάγκες του θεατρικού ανεβάσματος του Αίαντα, κομμάτια της ιστορικής φιλολογικής μετάφρασης (και εξήγησης) του καθηγητή Παναγή Λορεντζάτου σε πεζό, στη δημοτική (1932) ξανακοιτάχτηκαν από τον Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο}.

-Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου, Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη, Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης, Βοηθός σκηνοθέτη | Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα, Οργάνωση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης / PRO4

-Ερμηνεύουν: Χάρης Φραγκούλης [Αίας], Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Σοφία Κόκκαλη, Μιχάλης Σαράντης (Βραβείο Δημήτρης Χορν 2015), Άγγελος Τριανταφύλλου, Θάνος Τοκάκης, Νικόλας Χανακούλας

Μουσική στη Μικρή Επίδαυρο

ΝEΝΑ ΒΕΝΕΤΣAΝΟΥ
1000 + 1 πόλεις
[10- 11 Ιουλίου 2015, στις 21:00]
Video: Ζήσης Κοκκινίδης και Ίων Παπασπύρου
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Άγγελος Αγγελής

*Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Πειραιώτη αρχιτέκτονα-πολεοδόμο και στοχαστή Δημήτρη Πικιώνη 
Vladimir & Vovka Ashkenazy

Ρεσιτάλ Πιάνου 

[12 Ιουλίου 2015, στις 21:00]

-Franz Schubert (1797-1828)

Divertissement à la hongroise σε σολ ελάσσονα, για τέσσερα χέρια

-Maurice Ravel (1875-1937)

Ισπανική ραψωδία

-Sergei Rachmaninoff (1873-1943)

Συμφωνικοί χοροί, έργο 45

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ
Chronos

[17- 18 Ιουλίου 2015, στις 21:00]
Συμμετέχουν: Πέτρος Κλαμπάνης κοντραμπάσο
Θωμάς Κωνσταντίνου ούτι, λαούτο, κιθάρα
Σπύρος Μάνεσης πιάνο
Χρήστος Ραφαηλίδης βιμπράφωνο

 
ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
Η μνήμη, όταν επιστρέφει, εκδικείται[24- 25 Ιουλίου 2015, στις 21:00]
Θάνος Μικρούτσικος πιάνο
Ερμηνεύουν: Αφροδίτη Μάνου, Κώστας Θωμαΐδης
Συμμετέχουν: Θύμιος Παπαδόπουλος πνευστά, Θοδωρής Οικονόμου πιάνο


Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.greekfestival.gr.

*Φωτογραφία θέματος: Σύγχρονο Θέατρο – Οιδίπους Τύρρανος (01/07/2005)  © Εύη Φυλακτού