Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο Το χάρτινο σπίτι του Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες σε μετάφραση της Λένας Φραγκοπούλου.

Τα βιβλία είναι επικίνδυνα. Αλλάζουν το πεπρωμένο των ανθρώπων. Αυτό διαπιστώνει η πανεπιστημιακή κοινότητα του Κέιμπριτζ όταν η διακεκριμένη καθηγήτρια της Λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, Μπλούμα Λέννον βρίσκει άδοξο τέλος από χτύπημα διερχόμενου αυτοκίνητου την ώρα που διασχίζει μια διασταύρωση του Σόχο, βυθισμένη στην ανάγνωση ενός ποιήματος της Έμιλυ Ντίκινσον.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο διάδοχός της στην έδρα και πρώην εραστής της παραλαμβάνει ένα δέμα για κείνην από την Ουρουγουάη, που περιέχει ένα αντίτυπο της “Γραμμής σκιάς” του Τζόζεφ Κόνραντ, με μια παράξενη αφιέρωση και ίχνη τσιμέντου στο εξώφυλλο.

Η έρευνα για την προέλευση του βιβλίου μετατρέπεται σε μια εις βάθος εξερεύνηση του κόσμου της ανάγνωσης. Στα τέσσερα ταξίδια του πρωταγωνιστή και αφηγητή αυτής της παράξενης ιστορίας ανάμεσα στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο, το μυστηριώδες αντίτυπο του αποκαλύπτει σιγά σιγά μια κρυμμένη αλήθεια, τρομακτική και ουσιαστική…

Ο Κάρλος Μαρία Ντομίγκες, γεννήθηκε το 1955. Είναι συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και δημοσιογράφος από την Αργεντινή. Από το 1989, όμως, ζει στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, βιογραφίες καθώς και ποικίλα βιβλία δημοσιογραφικής έρευνας.