Η filmtrade παρουσιάζει την ταινία των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο, Το αλάτι της Γης. Ένα ταξίδι με τον κορυφαίο φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο στο ανθρώπινο τοπίο και την ψυχή της φύσης.

Σύνοψη

Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία, σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη.
 
Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, οι εικόνες του, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του, παρουσιάζονται στο ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ μέσα από τα μάτια του γιου του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο, και του Βιμ Βέντερς, σκηνοθέτη  -μεταξύ άλλων- των εξαιρετικών ντοκιμαντέρ “Buena vista social club” και “Pina”. Μια συγκινητική ταινία που ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της και μεταμορφώνεται σε σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

 
Βιμ Βέντερς (για την ταινία):

«Από την αρχή ήξερα ότι έπρεπε να διηγηθώ δύο ιστορίες ταυτόχρονα, σκεπτόμενος ότι οι Σαλγκάδο έχουν, εκτός από την φωτογραφία, ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή τους: την αφοσίωσή τους στην οικολογία, το πρόγραμμα αναδάσωσης που έστησαν στη Βραζιλία και τα σχεδόν θαυματουργά αποτελέσματα που απέφερε. Αυτό έδωσε ένα “happy-end” στον Σεμπαστιάο, μετά από όλη εκείνη τη δυστυχία της οποίας είχε υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας, και την κατάθλιψη που πέρασε την τελευταία φορά που επέστρεψε από τη Ρουάντα μετά τα αβάσταχτα γεγονότα που είχε βιώσει εκεί. Όχι μόνο αφιέρωσε την πιο πρόσφατη δουλειά του «Genesis» στη φύση, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει ότι η φύση ήταν εκείνη ακριβώς που του επέτρεψε να μην χάσει την πίστη του στην ανθρωπότητα.»

Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο (για την επιστροφή στο οικογενειακό ράντσο στην Βραζιλία και το οικολογικό εγχείρημα των γονιών του, Σεμπαστιάο και Λέλια Σαλγκάδο):

«Κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, με δεδομένη την κατάσταση του αγροκτήματος και την ερήμωση του γύρω τοπίου. Ξεκίνησε ως ένα μετριοπαθές εγχείρημα, με την ιδέα να αφορά σε μερικά δέντρα γύρω από αυτό το σπίτι στο οποίο πηγαίναμε για διακοπές ως παιδιά. Αλλά οι γονείς μου καθοδηγούνται σαφώς από κάτι  και για άλλη μια φορά  ρίχτηκαν σε αυτό με την ψυχή και το σώμα τους. Το έργο, το οποίο υποτίθεται θα έμενε σε οικογενειακό επίπεδο, ξαφνικά έγινε μια μνημειώδης οικολογική επιχείρηση: «Εντάξει, θα αναδασώσουμε ολόκληρο του δάσος».  Ίδρυσαν το Ινστιτούτο Terra, το οποίο έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή. Έχουν ήδη φυτευτεί  2,5 εκατομμύρια δέντρα στο πρώην ράντσο του παππού μου, το οποίο αποτελεί τώρα έναν οικολογικό βιότοπο και άλλο ένα εκατομμύριο στην περιβάλλουσα περιοχή. Είναι ένα τρελό σχέδιο, τεράστιο και μεγαλοπρεπές.»

Συντελεστές

109′, Γαλλία (2014)

Σκηνοθεσία: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado.

Σενάριο: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders, David Rosier.

Φωτογραφία: Hugo Barbier, Juliano Ribeiro Salgado.

Ήχος: Regis Muller.

Μουσική: Laurent Petitgand.

Διεύθυνση παραγωγής: Wim Wenders.

Παραγωγός: David Rosier.

Συμπαραγωγή: Amazonas images ,Solares delle arti.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΖΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 2015

Υποψήφιο για ΟΣΚΑΡ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2015

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «Un certain regard» Φεστιβάλ Καννών 2014

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2014

Βιμ Βέντερς (βιογραφικό)

Ο Βιμ Βέντερς γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ το 1945. Μετά από δύο χρόνια σπουδών ιατρικής και φιλοσοφίας και ενός έτους διαμονής στο Παρίσι ως ζωγράφος, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο  Τηλεόρασης και Κινηματογράφου στο Μόναχο 1967-1970.

Κατά την περίοδο του “Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου» τη δεκαετία του 1970, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της γερμανικής εταιρείας διανομής  Filmverlag der Autoren το 1971, και το 1975 ίδρυσε τη Road Movies δική του εταιρεία παραγωγής στο Βερολίνο.  Παράλληλα με τη σκηνοθεσία  ατμοσφαιρικών ταινιών auteur, ο Βέντερς ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και οι δυνατές εικόνες του έρημων τοπίων αφορούν σε θέματα όπως η μνήμη, ο χρόνος και η κίνηση. Η σειρά φωτογραφιών του “Pictures from the surface of the Earth” (Εικόνες από Την επιφάνεια της Γης) και “Places, strange and quiet” (Τόποι, παράξενοι και ήσυχοι), έχουν εκτεθεί σε μουσεία και ιδρύματα τέχνης σε όλο τον κόσμο. Ο Βιμ Βέντερς έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία με δοκίμια και φωτογραφίες.

Το 1984 έγινε μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορος στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (1989), στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ (1995), στο Πανεπιστήμιο της Louvain (2005) και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κατάνια (2010). Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και μέλος της Οrder Pour le Merite. Σήμερα διδάσκει Kινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Αμβούργου.

Ο Βιμ Βέντερς έχει γραψει μαζι με την Mary Zournazi το βιβλίο «Inventing Peace»  που εκδόθηκε απο την IBTauris, Λονδίνο.

Ο Βέντερς είναι στο στάδιο του post-production της επερχόμενης ταινίας 3D, “EVERYTHING WILL BE FINE” (με πρωταγωνιστή τον James Franco, την Charlotte Gainsbourg και την Rachel McAdams).

Ζει στο Βερολίνο, μαζί με τη σύζυγό του, φωτογράφο Ντονάτα Βέντερς.

Σεμπαστιάο Σαλγκάδο (βιογραφικό)

Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1944 στην Aimores (Minas Gerais) στη Βραζιλία. Ζει στο Παρίσι. Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως οικονομολόγος και ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας φωτογράφος το 1973 στο Παρίσι. Συνεργάστηκε με την Sygma, Gamma και την Magnum Photographs μέχρι το 1994, όταν ο ίδιος και η Λέλια Wanick Σαλγκάδο ίδρυσαν τον Amazonas Ιmages, έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το έργο του.

Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 100 χώρες για τα φωτογραφικά projects του. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα, περιλαμβάνονται σε έντυπες εκδόσεις και παρουσιάζονται σε βιβλία όπως τα εξής: Other Americas and Sahel-l’Homme en Detresse (1986), An Uncertain Grace (1990), Workers (1993), Terra (1997), Migrations and Portraits (2000), και Africa (2007). Εκθέσεις του έργου του βρίσκονται σε περιοδεία και παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο, σε κορυφαία μουσεία και γκαλερί.

Το 2004, ο Σαλγκάδο ξεκίνησε το Genesis project, το οποίο αποσκοπούσε στην παρουσίαση της άσπιλης εικόνας της φύσης και της ανθρωπότητας. Η “Γένεσις” αποτελείται από μια σειρά φωτογραφιών τοπίου και άγριας ζωής, καθώς και φωτογραφίες των ανθρωπίνων κοινοτήτων που συνεχίζουν να ζουν σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις και τον πολιτισμό τους. Αυτό το έργο στη σύλληψή του αποτελεί ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της στη φύση.

Τα δύο βιβλία  “Γένεσις” κυκλοφόρησαν διεθνώς σε έξι γλώσσες, την άνοιξη του 2013 από τις εκδόσεις TASCHEΝ. Την ίδια στιγμή ξεκίνησε και η περιοδεία της έκθεσης “Γένεσις”.

Από τη δεκαετία του 1990, ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο και η σύζυγός του Λέλια εργάστηκαν για την αποκατάσταση τμήματος του Ατλαντικού Δάσους (Atlantic Forest) της Βραζιλίας. Κατάφεραν να μετατρέψουν την περιοχή σε ένα φυσικό καταφύγιο το 1998 και δημιούργησαν το Ινστιτούτο Terra, μια περιβαλλοντική ΜΚΟ, με αντικείμενο την αναδάσωση, την προστασία και την εκπαίδευση.

Το 2012, ο Σεμπαστιάο και η Λέλια βραβεύτηκαν με το βραβείο ”e” του  “Instituto e” της UNESCO Brasil και από τον Δήμο του Ρίο ντε Τζανέιρο. Επίσης έλαβαν το Βραβείο “Personalidade Ambiental” από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF  της Βραζιλίας. Τα βραβεία αυτά δόθηκαν σε αναγνώριση του έργου τους με το Ινστιτούτο Terra.

Στον Σαλγκάδο έχουν απονεμηθεί πολλά σημαντικά φωτογραφικά βραβεία σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του. Είναι επίσης Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNICEF και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών και των Επιστημών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: Από τη γη μου στη Γη –  Σεμπαστιάο Σαλγάδο