Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την πρώτη ατομική έκθεση της Άνκα Ντούκου με τίτλο «33 Φανταστικές Ιστορίες», σε επιμέλεια του φωτογράφου και καθηγητή φωτογραφίας Παναγιώτη Κασίμη.

«Η Φωτογραφία, ως καλλιτεχνικό μέσο, είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένη με την πραγματικότητα όσο ίσως κανένα άλλο. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι η γλώσσα των γεγονότων. Οι ίδιες οι φωτογραφίες μπορούν να μας οδηγήσουν να πιστεύουμε και συχνά να θυμόμαστε ότι τα πράγματα είναι αλήθεια, όταν δεν είναι. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά τις θεωρούμε ως την καλύτερη απόδειξη ότι κάτι πραγματικά συνέβη. Αυτή η μόνιμη αναφορά της στην πραγματικότητα, αυτή η αληθοφάνεια, είναι μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο φωτογράφος. Δεν μπορεί, και δεν είναι δυνατόν, να την αρνηθεί. Όμως, μπορεί να την χρησιμοποιήσει.

Στις φωτογραφίες της Άνκα, η απόφασή της πως το συγκεκριμένο κομμάτι πραγματικότητας αξίζει να ειδωθεί και να καταγραφεί είναι σαφής. Ταυτόχρονα όμως, και με ευαισθησία, μετατρέπει τους ανθρώπους που φωτογραφίζει σε πρωταγωνιστές ενός ιδιαίτερου θεάτρου και, απομονώνοντάς τους παρουσιάζει στιγμές αποκομμένες από μια συνέχεια, υφαίνοντας γύρω τους τον δικό της κόσμο. Κάθε φωτογραφία της είναι μια ιστορία που αφηγείται ένα μέρος του. Μια ιστορία φωτογραφική, φανταστική, γεννημένη από τον φυσικό κόσμο. Το αληθινό περιεχόμενο των φωτογραφιών της Άνκα είναι αόρατο, γιατί προέρχεται από ένα παιχνίδι, όχι με το θέμα και τη μορφή, αλλά με το χρόνο».

Παναγιώτης Κασίμης

Η Άνκα Ντούκου γεννήθηκε στο Βουκουρέστι και ζει στην Αθήνα τα τελευταία 15 χρόνια. Κόρη φωτογράφου, παρακολουθήσε το Βασικό Σεμινάριο 2011-2012 και workshops με τον Παναγιώτη Κασίμη. Έχει λάβει μέρος σε όλες τις ομαδικές του εκθέσεις του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ.