Το «Τελευταίο Σημείωμα», που ήδη καθήλωσε το κοινό, που είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει στην πρώτη επίσημη ελληνική προβολή του στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου, σε διανομή Tanweer και συμπαραγωγή της COSMOTE TV. Συγκεντρώσαμε τους λόγους που αξίζει να δεις το νέο εγχείρημα του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Γιατί έχει την υπογραφή του Παντελή Βούλγαρη

Γνωρίζεις τον διακεκριμένο σκηνοθέτη από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως οι «Νύφες», η «Ψυχή Βαθιά», η «Η Φανέλα με το 9», αλλά και την πιο πρόσφατη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία». Αυτή τη φορά επιστρέφει, για να προβάλλει ένα ιστορικό δράμα, που αποτυπώνει με τη μοναδική του σκηνοθετική ματιά, η οποία είναι γεμάτη «δυνατές» εικόνες που εκφράζουν έντονα συναισθήματα.

Για να μάθεις για μία από τις πιο τραγικές στιγμές της ελληνικής αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η εκτέλεση των 200 της Καισαριανή, την 1η Μαΐου 1944 από την γερμανική κατοχή, ως αντίποινα για τη δράση της Αντίστασης, ίσως είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, το οποίο αξίζει να θυμόμαστε. Άλλωστε, ο στόχος του σκηνοθέτη σύμφωνα με τη σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη, δεν είναι να ξαναθυμίσει την ιστορία και τους ήρωές της αλλά «να συστήσει το ήθος, τη σεμνότητα, την παλικαριά και στους νεότερους» και όλα αυτά «μέσα από μία βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση, όπως όλες οι ταινίες του Παντελή εδώ και 55 χρόνια».

Για να γνωρίσεις τους ανθρώπους πίσω από την τραγική ιστορία

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθουμε για την εν λόγω περίοδο από το να γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές και τις συναισθηματικά φορτισμένες προσωπικές τους ιστορίες. Για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ο Παντελής Βούλγαρης με την Ιωάννα Καρυστιάνη μας μεταφέρουν στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44. Εκεί, μαθαίνουμε περισσότερα για τον διερμηνέα του στρατοπέδου, Ναπολέοντα Σουκατζίδη, πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία και ιδιαίτερα αγαπητό στους συντρόφους του και τον τελευταίο διοικητή του στρατοπέδου, Κάρλ Φίσερ, ο οποίος τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον Σουκατζίδη.  Γνωρίζουμε όμως και όλους εκείνους τους αγωνιστές, που έδρασαν και πολέμησαν με πάθος εκείνη την περίοδο, μέσα από συγκινητικές ιστορίες.

Για τους αξιόλογους συντελεστές της ταινίας

Οι πρωταγωνιστές, όπως ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στον ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο Αντρέ Χένικε ως ο Καρλ Φίσερ και η Μελία Κράιλινγκ ως Χαρά Λιουδάκη και μνηστή του Σουκατζίδη,  μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, μέσα από τους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν, αναδεικνύοντας τα ήθη της εποχής. Σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά τα σκηνικά του Σπύρου Λάσκαρη, καθώς και τα κοστούμια της βραβευμένης Γιούλας Ζωϊοπούλου, που επιτρέπουν τη ρεαλιστική αποτύπωση της ιστορίας στη μεγάλη οθόνη. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του διευθυντή φωτογραφίας Σίμου Σαρκετζή, ο οποίος δημιουργεί μικρά έργα τέχνης σε κάθε σκηνή.

Το «Τελευταίο Σημείωμα» είναι μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη και της Black Orange («Μικρά Αγγλία», «Ψυχή Βαθιά», «Bank Bang»), σε συμπαραγωγή των COSMOTE TV και Μικρά Αγγλία Α.Ε. και  με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Πάρε μία γεύση, παρακολουθώντας το τρέιλερ της ταινίας: