Από τις 12 έως 29 Ιανουαρίου 2016, και για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Beton7 η έκθεση αφιέρωμα στο Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο (Θ.Μ-Β) σε επιμέλεια του Δημοσθένη Αγραφιώτη.
Η επίδραση, η επιρροή στο χώρο των ομότεχνων λογίζεται ως η καλύτερη απόδειξη της σημασίας ενός καλλιτεχνικού έργου ή ενός βίου αφιερωμένου στην τέχνη. Είναι θεμιτό να εξειδικευτεί το ερώτημα της επιρροής για τον Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο (Θ.Μ-Β), και πιο συγκεκριμένα, αξίζει να διερευνηθεί κατά πόσο και με ποιο τρόπο, καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία της τέχνης, πραγματώνουν προτάγματα (projects) και δράσεις στστ’ όνομα του Θ.Μ-Β ή / και της Φαντασιομετρίας. Είναι εξίσου αναγκαίο, καθώς στο 1ο Βελλουδιανό Κύκλο (1-2/2015) που οργανώθηκε στο ΒΕΤΟΝ7 επιχειρήθηκε μια ιστορικό-αισθητική προσέγγιση της «περίπτωσης» Βελλούδιου που αποσκοπούσε να επανα-δειχθεί/επανα-ανακαλυφθεί το έργο του και η χειρονομία του. Η «ανάσταση» του διονυσιακού εφευρέτη της Φαντασιομετρίας επέτρεψε να τεθεί το ερώτημα (και να δοθούν στοιχεία απάντησης) αν ο Αη-Γάλλος, ντανταιστής-φαντασιομέτρης, Δέλφις αποτελεί ένα ισχυρό ορόσημο για την ανέλιξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αρένας στην Ελλάδα του 20ου αιώνα και ίσως του 21ου αιώνα.
Η χρήση του όρου «επίδραση» δεν στερείται προβλημάτων (επιστημολογικών, πραγματολογικών, κ.ά.), εξάλλου απαιτείται σημαντική εργασία να προσδιοριστεί με ακρίβεια η φύση και το εύρος της. Η επίδραση μπορεί να πάρει πολλές μορφές: συνειδητή/ασυνείδητη, συνεχής/ασυνεχής, με τη γνώση/με την παρεξήγηση, στη σύλληψη/στην εκτέλεση, στο όνομα της πολυτεχνίας/της διατεχνίας. ¨Η μπορεί να αναδυθεί χάρη σε ομάδες και άτομα, σε εγχειρήματα και θεσμούς, σε έργα και σε δράσεις. Η εκδηλώνεται σε χρόνο και χώρο αναμενόμενο ή απρόβλεπτο.¨Η πραγματώνεται σε αναφορά με τη μαθητεία ή την κριτική στάση ή την εμβάθυνση ή το ξεπέρασμα ή την ανανέωση ή τέλος την ανατροπή.
Στο δεύτερο Βελλουδιανό κύκλο επιχειρείται ο μέγιστος βαθμός διαφοροποίησης: εκφραστικά πεδία, τάσεις, «ηλικίες», προβληματικές, πρακτικές, επεξεργασίες, προοπτικές. Οι καλλιτέχνες ανοίγουν το διάλογο με το πολύτεχνο έργο του Θ.Μ-Β μ ‘ένα πνεύμα φαντασιομετρικό, δηλαδή μ’ ένα κριτικό πνεύμα εν οικονομία, ενάντια σε κάθε σοβαροφάνεια, με την ένταση του φαντασιακού και του φανταστικού, χάρη στην απελευθερωτική δύναμη της ειρωνείας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Δημοσθένης Αγραφιώτης
Ποιητής, καλλιτέχνης διαμέσων (intermedia)
Συμμετέχουν: Αντώνης Βάθης, Δήμητρα Δημοπούλου, Ελένη Ζερβού, Κωνσταντίνα Κρίγκου, Christina Linaris Coridou, Λουκάς Λουκίδης, Αντώνης Νταγαδάκης, Γιάννης Σπηλιόπουλος, Δημοσθένης Αγραφιώτης
Σχεδιασμός κοστουμιού με βάση σχέδια του Θ.Μ-Βελλούδιου: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Κατασκευή Κοστουμιού: Γιώργος Τσομπανάκης
Βοηθός κατασκευής κοστουμιού: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Παραδοσιακό αντάρτικο καπέλο και καλσόν: «Τζαμάλας»
Ευχαριστούμε θερμά: Ναταλία Μελά, Ισμήνη Καπάνταη
[Η κάπα που προσέφεραν οι Έλληνες της Προύσας (Μικρά Ασία) στον Θ.Μ-Βελλούδιο, είναι συνεισφορά της κας Καπάνταη.]
Επιμέλεια: Δημοσθένης Αγραφιώτης, ποιητής, καλλιτέχνης διαμέσων/intermediα
Βοηθός Επιμελητή: Juliette Perrin-Renoud