Στην πρωτοβουλία μετέχουν φορείς και ομάδες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του σχεδιασμού, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας.

Το 2ο Thessaloniki Design Week θα αποτελέσει μια πλατφόρμα δικτύωσης, εξωστρέφειας και προβολής πρωτοποριακών ιδεών και έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, διαγωνισμών, δράσεων, με συμμετοχές νέων δημιουργών αλλά και φορέων. Όλες οι πτυχές της διοργάνωσης εστιάζουν στην καινοτομία, στην ευρηματικότητα και στην εμπειρία του δημιουργικού δυναμικού και της επιχειρηματικότητας της πόλης και της χώρας, σε επαφή με τις διεθνείς τάσεις.

Η διοργάνωση προβλέπεται να αναπτυχθεί σε δύο φάσεις: α) στην πραγματοποίηση της Ανοιχτής Διεθνούς Πρόσκλησης (Open Call) που θα καταλήξει σε ψηφιακή έκθεση επιλεγμένων προτάσεων και β) στη διοργάνωση της κύριας εκδήλωσης του 2ου Thessaloniki Design Week, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο σε φυσική ή υβριδική μορφή δεδομένων των συνθηκών με εκθέσεις, συνέδριο, workshops και ξεναγήσεις, που θα απλώνονται σε χώρους της πόλης και με τη συνεργασία φορέων και νέων δημιουργών θα παρουσιαστούν καινοτόμες λύσεις και ιδέες σε καίρια ζητήματα σχεδιασμού.

Η Ανοιχτή Πρόσκληση (Open Call) απευθύνεται σε designers, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κλάδου του design, ομάδες ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του σχεδιασμού, ώστε να υποβάλουν τις προτάσεις και τα έργα τους που αφορούν είτε ψηφιακά είτε απτά, προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές με άξονα την «Καινοτομία στο Σχεδιασμό/Innovation in Design» και τις επιμέρους θεματικές ενότητες που είναι: α) Διαμορφώνοντας τον δημόσιο χώρο και β) Δημιουργώντας στον προσωπικό μας χώρο.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 στις 23:00 στο thessalonikidesignweek.gr και πρέπει να περιλαμβάνουν:

Το προφίλ των αιτούντων, συμπεριλαμβανομένων των πλήρων στοιχείων επαφής και σύντομο βιογραφικό σημείωμα έως μία σελίδα.
Τον τίτλο και την περιγραφή του έργου.
Φωτογραφίες του έργου σε HD ή σχέδια 2D/3D με διαστάσεις.
Πιθανές προηγούμενες εκθέσεις του έργου και απαιτήσεις εγκατάστασης.

Οι προτάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν προηγμένες τεχνολογίες (AI, VR, AR, MR, 3D printing, νανοτεχνολογία, ρομποτική), εφαρμογές προβολής και προσβασιμότητας για τον πολιτισμό, εφαρμογές επικοινωνίας, εκπαίδευσης, αγοράς, ψυχαγωγίας, προγράμματα εξυπηρέτησης πολιτών σε θέματα οικονομίας/υγείας, τρόπους “πράσινης” διαχείρισης, καινοτόμες λύσεις στον αστικό σχεδιασμό, “έξυπνα” υλικά, πολυχρηστικά αντικείμενα κ.ά.)