Πραγματικότητα θα αποτελέσει για δεύτερη χρονιά στην πόλη μας, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου (6,7,8,9), το «2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά), που προγραμματίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, με τη συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Βόλου, αλλά και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (μαζί με τους υπεύθυνους των τμημάτων σχολικών δραστηριοτήτων) την ΕΛΜΕ Μαγνησίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, σε άμεση δράση με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και σε συνεργασία με μία σειρά φορέων και χορηγών, που θα ανακοινωθούν ολοκληρωμένα σε λίγες ημέρες, όπως και το σύνολο των συμμετεχόντων. Σημαντική και απαραίτητη η στήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δ. Βόλου, της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού και του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» αλλά και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν ως υποστηρικτές- συμμετέχοντες, (με αλφαβητική σειρά), η «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ –Κύκλος του Ελληνικού και Παιδικού Βιβλίου, το «Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το «Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ), το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.), η «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» , ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και το Σωματείο Ατόμων με αναπηρία όρασης «Μάγνητες Τυφλοί».

Η μεγάλη επιτυχία του περυσινού εγχειρήματος, στο οποίο τελικά συμμετείχαν είτε ενεργά είτε ως θεατές- επισκέπτες, περισσότεροι από 4.500 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, δίνοντας θετικές κριτικές, που έγιναν γνωστές σε όλο το πανελλήνιο, έδωσε το έναυσμα για τη δυναμική διοργάνωση φέτος, του «2ου Φεστιβάλ»!

Για φέτος μάλιστα, λόγω των πολλών αιτημάτων από πέρυσι, τόσο οι συγγραφείς που θα λάβουν μέρος, όσο και τα εργαστήρια που θα γίνουν, θα είναι περισσότερα, καθώς θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 6 Απριλίου, μέχρι και την Κυριακή 9 Απριλίου 2017.
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα υπάρξουν δράσεις και ενέργειες υπέρ της “Κιβωτού του Κόσμου” του Βόλου. Παράλληλα, παιδιά του φορέα, θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια.

Για δεύτερη φορά συνεργασία εβδομήντα και πλέον δημιουργών!

Για δεύτερη φορά, θα βρεθούν μαζί το ίδιο τετραήμερο στον Βόλο, 70 και πλέον συγγραφείς, εικονογράφοι, μουσικοί και ηθοποιοί, επιστήμονες κ.α. από την πόλη μας, την υπόλοιπη Θεσσαλία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλες πόλεις, αλλά κι από την Κύπρο (!), προκειμένου να «στήσουν» από κοινού με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, εργαστήρια με επίκεντρο το βιβλίο, με τη συμμετοχή 39 εκδόσεων και αυτοεκδόσεων, 84 τίτλων βιβλίων και τη συνδρομή πέντε βιβλιοπωλείων της πόλης.

Το «2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά) προγραμματίζεται για τις 6, 7, 8 και 9 Απριλίου του 2017 με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου), ενώ εκτός από τις δράσεις για το βιβλίο, τη δική τους θέση έχουν το θέατρο και η μουσική, με παραστάσεις και συναυλίες. Αφηγήσεις παραμυθιών, εικονοποιία για μικρούς και μεγάλους, τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στην τάξη για την αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων, δημιουργική γραφή, βιωματικές δράσεις, συναισθηματική διαλεκτική, διαδραστικά παιχνίδια φιλαναγνωσίας…

Ποικιλία θεμάτων: Στα εργαστήρια οι μαθητές, θα ευαισθητοποιηθούν γύρω από τα θέματα, του σχολικού εκφοβισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, του σεβασμού της αναπηρίας, της περιβαλλοντικής συνείδησης, της ανάδειξης συναισθημάτων, του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αγάπης για διάφορες μορφές τέχνης. καθώς θα κληθούν από έμπειρους εμψυχωτές και δημιουργούς να μιλήσουν, να γράψουν, να παίξουν και να εκφραστούν δημιουργικά. Οι δράσεις θα πλαισιωθούν από μουσικά σχήματα και χορωδίες, δίνοντας έτσι στην όλη διοργάνωση και μια ατμόσφαιρα γιορτής. Μια συνάντηση σημαντικών συγγραφέων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας με τους μικρούς αναγνώστες τους, με ενήλικες που επιθυμούν να οργανώσουν προγράμματα στη σχολική τάξη αλλά και γονείς οι οποίοι θα μάθουν πώς να διαβάζουν με τα παιδιά τους, κάνοντας την ανάγνωση ανάγκη και απόλαυση.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρξουν δράσεις (μπαζάρ κλπ) για την οικονομική ενίσχυση της “ Κιβωτού του Κόσμου” στο Διμήνι και τα παιδιά που διαμένουν στη δομή θα συμμετέχουν ενεργά στα εργαστήρια του 2ου Φεστιβάλ.

Ξεκινούν εγγραφές-Δηλώστε συμμετοχή: Παράλληλα, ξεκινούν οι προεγγραφές που αφορούν την ενεργή παρακολούθηση- συμμετοχή στα εργαστήρια μέσα από εκδήλωση ενδιαφέροντος που ζητείται και με επιστολή- ανακοίνωση και αναλυτικό πρόγραμμα στα σχολεία. Για τις δηλώσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα γίνονται έως τις 27 Μαρτίου 2017, αποστολή e-mail στο φιλόλογο υπεύθυνο για το πρόγραμμα από την Ένωση Γονέων Βόλου, κ. Διονύση Λεϊμονή [email protected] ή κλήση στο τηλέφωνο 6973-694826.

Κάλεσμα σε γονείς και εθελοντές: Την ίδια ώρα, από την Ένωση, απευθύνεται νέο κάλεσμα για συμμετοχή και υποστήριξη των δράσεων, τόσο στη διάρκεια της προετοιμασίας τους, όσο και στην εξέλιξή τους, σε όλους τους συλλόγους γονέων, τους τοπικούς φορείς, τις οργανώσεις, εθελοντικές ομάδες, όπως και άλλους συλλόγους, τις Λέσχες Ανάγνωσης κ.λ.π. που έχουν ως βάση την αγάπη για το βιβλίο και τα παιδιά. Ήδη το προηγούμενο διάστημα, αρκετοί ήταν όσοι ανταποκρίθηκαν στο πρώτο άτυπο κάλεσμα, ενώ όσοι επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όπως και επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να αποστέλλουν μήνυμα στο [email protected], ή να επισκέπτονται το http://enosigoneonvolou.blogspot.gr.

Υποστηρικτές: Αξίζει να σημειωθεί, ότι ιδιαίτερα θετική είναι η συνδρομή για την ηχητική και τηλεοπτική κάλυψη των εργαστηρίων και κατ΄ επέκταση ολόκληρου του Φεστιβάλ, από το πολιτιστικό portal Bookia.gr του οποίου συνεργάτες, θα βρίσκονται την ίδια περίοδο στην πόλη μας.
Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων θα έχει για μία ακόμη φορά δυναμική συμμετοχή με μέλη της, που θα φροντίζουν για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και την παροχή όποιας βοήθειας, τυχόν ζητηθεί.
Αρωγός επίσης και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Τοπικό τμήμα Βόλου), τα μέλη του οποίου θα συμμετέχουν ενεργά στην υποστήριξη λειτουργίας των εργαστηρίων και των δράσεων του φεστιβάλ