Το 2019 ήταν έτος ορόσημο για το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης επισφράγιζοντας τη συνεργασία του με την Ακαδημία Γκονκούρ, η οποία αποδέχθηκε το αίτημα του Ινστιτούτου να ενταχθεί στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στα «Βραβεία Γκονκούρ του Εξωτερικού».

Συγκεκριμένα στην πρώτη αυτή επίσημη διοργάνωση που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συντόνισε πέντε κριτικές επιτροπές φοιτητών των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και του Ε.Κ.Π.Α, του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Νομικής του Δημοκρίτειου παν. Θράκης και του Ελληνογαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. να πραγματοποιηθεί Οι πέντε κριτικές επιτροπές βασίστηκαν στην τελική επιλογή των τεσσάρων έργων που προκρίθηκαν από την Ακαδημία Γκονκούρ τον Νοέμβριο του 2019, τα μελέτησαν υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους και απένειμαν διαδικτυακά, παρουσία του Didier Decoin, Προέδρου της Ακαδημίας Γκονκούρ, και του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, επίτιμου Προέδορυ της 1Ης Διοργάνωσης του βραβείου Γκονκούρ της Ελλάδας στον Jean-Paul Dubois για το βιβλίο του ” Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même manière “, éd. de l’Olivier. (Όλοι οι άνθρωποι δεν κατοικούν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο, εκδ. Δώμα).

2Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η δεύτερη διοργάνωση ξεκίνησε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021 με ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον και οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας:

– 10 πανεπιστήμια
– 23 σχολές και
– Πάνω από 100 φοιτητές και φοιτήτριες

Συγκεκριμένα συμμετέχουν τα παρακάτω πανεπιστήμια και σχολές:

– ΑΠΘ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
– Δημοκρίτειο παν. Θράκης (Νομική Σχολή)
– Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
– ΕΚΠΑ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
– Παν. Θεσσαλίας (Τμήματα: Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας)
– Ιόνιο πανεπιστήμιο (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Μουσειολογίας)
– Παν. Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)
– Παν. Κρήτης (Πολυτεχνείο)
– Παν. Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων)
– ΠΑΜΑΚ

Επίτιμος προέδρος της δεύτερης διοργάνωσης έχει οριστεί ο συγγραφέας και μεταφραστής, Χρήστος Χρυσσόπουλος. Η επίσημη έναρξη του 2ου λογοτετεχνικού βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο πλαίσιο της 17ης ΔΕΒΘ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις 19:00-20:00 με τους:

Pierre ASSOULINE, δημοσιογράφο, συγγραφέα, βιογράφο & μέλος της Ακαδημίας Goncourt
Jean-Paul DUBOIS, συγγραφέα, βραβευμένο με το 1ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας για το μυθιστόρημά του Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο (@εκδόσεις Δώμα)
Sandrine MOUCHET, Γενική Πρόξενο της Γαλλίας & Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης
Patrick COMOY, Σύμβουλο Συνεργασίας & Μορφωτικής Δράσης – Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας
Κατερίνα ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Δρ Γαλλικής & Συγκριτικής Λογοτεχνίας – Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης
Χρήστο ΧΡΥΣΣΟΠΟΥΛΟ, Συγγραφέα, Μεταφραστή – Επίτιμο Πρόεδρο του 2ου Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας

Η τελική απονομή θα πραγματοποιηθεί, εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικοί κανονισμοί, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον Μάιο 2021 όπου οι φοιτητές-φοιτήτριες και το ελληνικό κοινό θα μπορέσουν να συναντήσουν πολλούς Γάλλους συγγραφείς και εκπροσώπους της Ακαδημίας Goncourt.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΚΟΝΚΟΥΡ

Το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ απονέμεται αποκλειστικά σε μυθιστόρημα του τρέχοντος έτος. Κατά τον Σεπτέμβριο, σταδιακά ανακοινώνονται βραχείες λίστες επιλεγμένων έργων – δεκαπέντε, οκτώ και, τελικά, τέσσερα έργα – και η απονομή του βραβείου πραγματοποιείται περί τις αρχές Νοεμβρίου. Εκτός από το κύριο λογοτεχνικό βραβείο που αναφέρθηκε, η Ακαδημία απονέμει και άλλες κατηγορίες βραβείων όπως το Γκονκούρ για μαθητές Λυκείου, το Γκονκούρ ποίησης, νουβέλας, βιογραφίας, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και συντονίζει τα βραβεία Γκονκούρ-Εξωτερικού.