Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα έχει την τιμή να υποδεχτεί στην Αθήνα τον Fabrice Aragno, τον στενό συνεργάτη του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στις τελευταίες ταινίες του μεγάλου δημιουργού, Notre Musique (2003), Film Socialisme (2010), Les Trois Désastres (2013), καθώς και την πιο πρόσφατη σε 3D με τίτλο Adieu au langage, η οποία κάνει σήμερα πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Ο Fabrice Aragno θα βρίσκεται στην Αθήνα το διάστημα 9 έως 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ / Maintenant Godard» που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στις 5 έως 18 Ιουνίου. Για την φιλοξενία του Fabrice Aragno, η ΤΤΕ συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Πρεσβεία της Ελβετίας.

Ο Ελβετός κινηματογραφιστής ανήκει στη νέα γενιά σκηνοθετών, μαζί με τους Jean-Paul Bataggia και Paul Grivas, που κρατούν τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ forever young αποτελώντας την κινητήριο δύναμή του για να κάνει ακόμη ταινίες εξερευνώντας νέα μέσα και νέες τεχνικές.

Ο Ελβετός κινηματογραφιστής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει στην Ταινιοθήκη την Πέμπτη 12 Ιουνίου.  Και θα μας μιλήσει για τις σχέσεις του με τον Γκοντάρ και την απόφαση του μεγάλου δημιουργού να γυρίσουν την τελευταία ταινία του σε 3D.

Επίσης, θα παρουσιάσει μερικές από τις ταινίες του κορυφαίου Γάλλου δημιουργού, μεταξύ των οποίων και το ντοκιμαντέρ Quod Erat Demonstrandum (2013), το οποίο οι Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και Fabrice Aragno συνυπογράφουν στην σκηνοθεσία και θα προβληθεί στα επερχόμενα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και Viennale. Μια ταινία-επιστέγασμα της στενής συνεργασίας των δυο δημιουργών, όπου έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από παλαιότερες ταινίες του Γκοντάρ.

«Δεν είναι μια ταινία ‘για’ τον Γκοντάρ. Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ ‘για’ τον Γκοντάρ, βιβλία ‘για’ τον Γκοντάρ. Όταν η ελβετική τηλεόραση μου ζήτησε να κάνω μια ακόμη ταινία ‘για’ τον Γκοντάρ, επειδή εγώ δουλεύω ‘μαζί με’ τον Γκοντάρ και όχι ‘για’ εκείνον, το συζήτησα με τον ίδιο και, τελικά, τους αντιπροτείναμε να κάνουμε μια ταινία μαζί, εγώ και ο Γκοντάρ».

Fabrice Aragno  

Ο Fabrice Aragno γεννήθηκε το 1970. Το διάστημα 1987-1991 ασχολήθηκε με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, ενώ το διάστημα 1991-1994 εργάστηκε ως stage manager και ειδικός φωτισμού. Το διάστημα 1994-1998 σπούδασε σκηνοθεσία στο DAVI (Département d’Audiovisuel de l’École Cantonale d’Art de Lausanne, Bussigny). Έχει σκηνοθετήσεις πολλές μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων τις εξής, Dimanche (1999), Le Jeu (2003) και Autour de Claire (2010). Έχει συνεργαστεί με την Ταινιοθήκη της Ελβετίας και έχει, επίσης, σκηνοθετήσει την ταινία Freddy Buache, le cinéma (2012) για την ειδική έκδοση DVD που έγινε για τον κριτικό κινηματογράφου Φρεντί Μπυάς. Είναι στενός συνεργάτης του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ ως διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης και μοντέρ.

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

To αφιέρωμα Τώρα Γκοντάρ / Maintenant Godard διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.