Από τις 2 ως και τις 4 Μαΐου 2014, το Σύγχρονο Θέατρο φιλοξενεί το Arc for Dance Festival 2014. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ χορού όχι μεγάλο, αλλά ούτε και μικρό, ένα φεστιβάλ φρέσκων ιδεών που φιλοδοξεί να μεταδώσει το πνεύμα της εποχής, αλλά κι ένα φεστιβάλ-πλατφόρμα δικτύωσης για καλλιτέχνες του χορού και όχι μόνο.

Με τη φροντίδα του Κέντρου Χορού DAN.C.CE και το Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν, η διοργάνωση πραγματοποιείται για έκτη φορά με την πρόθεση να παρουσιάσει στον θεατή νέα έργα χορού και δράσεις γύρω από αυτόν.

Το Arc for Dance Festival, που έχει μια ξεχωριστή θέαση κάθε χρονιά, υπό τον τίτλο NETWORKing φέτος, ρίχνει το βάρος του στο ζήτημα της δικτύωσης, τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά. Πρακτικά, προσκαλεί ευρωπαίους χορογράφους οργανωμένους στα δίκτυα Modul-Dance και Spider Expand! να παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό της Αθήνας και θεωρητικά να μοιραστούν την εμπειρία τους με νεότερους Έλληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν επίσης τη δουλειά τους στο Arc. Η αποστολή των δικτύων Modul-dance και Spider Expand! είναι να στηρίξουν την εξέλιξη της σύγχρονης δημιουργίας μέσα από την κινητικότητα και την ανταλλαγή καλλιτεχνών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Arc for Dance Festival 2014

Modul-dance


Το Modul-dance είναι ένα δίκτυο ευρωπαϊκών κέντρων χορού. Στο πλαίσιο της δράσης του, κάθε κέντρο υποστηρίζει την υποψηφιότητα ενός δημιουργού να αποκτήσει τον τίτλο του modul artist και έτσι να συμμετάσχει στο πρόγραμμα φιλοξενίας (residency) του δικτύου. Η διαδικασία ορίζει ότι στη φάση της εντός δικτύου παρουσίασης της δουλειάς του δημιουργού, το υλικό του οφείλει να κινήσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον τριών (3) από τα κέντρα που συναποτελούν το δίκτυο, δηλαδή, για να μιλήσουμε με όρους κοινωνικής δικτύωσης, να συγκεντρώσει από τρία “like” και πάνω. Φέτος, το Arc παρουσιάζει τις δουλειές χορογράφων που έχουν επιλεγεί ως modul-artists για την περίοδο 2013-14, αλλά και δουλειές στενών συνεργατών τους.

Ειδικότερα, φιλοξενεί το έργο της Πατρίσιας Απέργη, “Planites” (Ομάδα Χορού Αερίτες, (Ελλάδα), τα έργα “Síncopa” και “ Α Primeira Dança de Urizen” της Tânia Carvalho και του Luís Guerra, αντίστοιχα (Bomba Suicida, Πορτογαλία) και το έργο “A gesture that is nothing but a threat” της Sofia Dias και του συνεργάτη της, Vítor Roriz  (Πορτογαλία).

Spider Expand!

Προσανατολισμένο στο χορό αλλά ανοιχτό σε περισσότερες περιοχές των Τεχνών, το Spider Expand! εμφανίζεται ως καλλιτεχνικό δίκτυο που διεκδικεί το χαρακτήρα ενός ιδιότυπου νομαδικού μανιφέστου. Μια κοινότητα καλλιτεχνών, που χτίζεται σιγά-σιγά και με τη συμμετοχή αυτού που ενδιαφέρεται να πάρει μέρος. Μια κολεκτίβα από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες, που πιστεύει στην κινητικότητα και είναι προορισμένη να δημιουργήσει νέες ”πιθανότητες” δημιουργίας και παρουσίασης μέσα από μια ανταλλακτική διαδικασία.

Μέλη αυτού του δικτύου και προσκεκλημένοι του Arc είναι οι χορευτές/χορογράφοι Renate Graziadei και Arthur Stäldi (Studio Labor Gras, Γερμανία), Meytal Blanaru (Dans Centrum Jette, Βέλγιο), Χριστίνα Γουζέλη και Paul Blackman (Jusktapoz Co., Ελλάδα) που παρουσιάζουν τα έργα, “Retour”, “Aurora” και  “Lucid”, αντίστοιχα.

Έλληνες χορογράφοι

Στο πλαίσιο της προώθησης του ελληνικού χορευτικού θεάματος στο αθηναϊκό κοινό, αλλά και της δικτύωσης των δημιουργών του με καλλιτέχνες από το εξωτερικό, το Arc, μέσω των οργανισμών που το πραγματοποιούν, προσκαλεί νεότερους Έλληνες χορογράφους να δώσουν το “παρών” και να κάνουν networking στην πράξη. Στην ενότητα αυτήν παρουσιάζουν τη δουλειά τους η Μαρίζα Βινιεράτου (“Auto – da – fé”), η Άρτεμις Λαμπίρη (“ΜΕΤΑ”), ο Αντώνης Σπορίδης (Wishful thinking, the fantasy cycle)  και ο Χρήστος Ξυραφάκης (RUTAS).

Διοργάνωση: DAN.C.CE Unitiva, Dan.c.ce & Sans Travail σε συνεργασία με το Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν

Παραγωγή: DAN.C.CE Unitiva


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2014:

Παρασκευή 2 Μαίου


‘WISHFULL THINKING The fantasy cycle’

Χορογραφία: Αντώνης Σπορίδης σε συνεργασία με τους χορευτές (PrimeMovers.Gr)

Ερμηνεύουν οι: Αγγελική Γούβη, Μαριλένα Δάρα, Αναστάσιος Καραχανίδης, Χριστιάνα Κοσιάρη, Αλέξης Φουσέκης,

Auto – da – fé’

Χορογραφία:Μαρίζα Βινιεράτου(Prime Movers.Gr)

Ερμηνεύει ο: Νώντας Δαμόπουλος

‘Aurora’

Χορογραφία-ερμηνεία: Meytal Blanaru (Βέλγιο-Spider artist)

‘A gesture that is nothing but a threat’

Χορογραφία-ερμηνεία: Sofia Dias & Vitor Roriz (Πορτογαλία- Modul-artist)

Σάββατο 3 Μαίου


‘ΜΕΤΑ’

Χορογραφία: ‘ΑρτεμιςΛαμπίρη(Prime Movers.Gr)

Ερμηνεύουν οι: Κάντυ Καρρά, Άρτεμις Λαμπίρη

‘Primeira dance de Urizen’

Χορογραφία-ερμηνεία: LuisGuerra (Πορτογαλία)

‘Lucid’

Χορογραφία- Ερμηνεία:ΧριστίναΓουζέλη &Paul Blackman -Jucstapoz.co

(Ελλάδα- Spider artists)

‘Sincopa’

Χορογραφία-ερμηνεία:Tania Carvalho (Πορτογαλία- Modul-artist)

Κυριακή 4 Μαίου


‘Rutas’

Χορογραφία: Χρήστος Ξυραφάκης (PrimeMovers.Gr)

Ερμηνεύουν οι: Αγγελίνα Γούβη, Μαριλένα Δάρα, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Ράινχαρντ

Retour (what if….)

Χορογραφία: Renate Graziadei & Arthur Staldi (Γερμανία- Spider artists)

Ερμηνεύουν:Renate Graziadei,Mariagiulia Serantoni

‘Planites’

Χορογραφία / Choreography: Πατρίσια Απέργη- Ομάδα χορού Αερίτες

(Ελλάδα- Modul-artist)

Ερμηνεύουν οι: Νώντας Δαμόπουλος, Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Δημόκριτος Σηφάκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου