Το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Χάρολντ Πίντερ, Η Κολεξιόν, είναι η τρίτη παραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων, που παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο Εμπορικόν, αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας του Δημήτρη Καταλειφού με την Ελένη Σκότη.

Γράφτηκε το 1960 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση του BBC. Οι τέσσερις ήρωες, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, μένουν σε περιοχές της καλής κοινωνίας του Λονδίνου και ανήκουν στον χώρο της μόδας. Η ισορροπία της ζωής τους διαταράσσεται ξαφνικά από τις υποψίες μιας ερωτικής απιστίας. Θα αναγκαστούν να αναζητήσουν το τι πραγματικά συνέβη, αν και η ‘αλήθεια’ είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί. Όπως άλλωστε συμβαίνει στα περισσότερα έργα του Πίντερ, η ‘αλήθεια’ διατηρεί τον υποκειμενικό της χαρακτήρα και χρησιμοποιείται από τα πρόσωπα του έργου ανάλογα με το πώς πιστεύουν ότι εξυπηρετούνται κάθε στιγμή οι ανάγκες τους.  

Με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, θρίλερ και κοινωνικής κριτικής, ο συγγραφέας θα φέρει τους ήρωες του αντιμέτωπους με την ταυτότητά τους και την υπαρξιακή τους μοναξιά, σ’ ένα έργο που ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο θεατρικό στην Αγγλία το 1960.
 

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1975 από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Μίνωα Βολανάκη και το 1999 στο Θέατρο της Άνοιξης από τον Νέο Λόγο σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, και στις δύο παραστάσεις με τίτλο «Επίδειξη μόδας».

Φέτος παρουσιάζεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα, από την Ελληνική Θεαμάτων στο Θέατρο Εμπορικόν σε καινούρια μετάφραση του Δήμου Κουβίδη.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης:
Δημήτρης Καταλειφός, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Μοθωναίος.

Παραγωγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ