Η γκαλερί Bernier – Eliades, εγκαινιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Cameron Jamie, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στις 20:00, παρουσία του καλλιτέχνη.
 

Η πρακτική του Cameron Jamie κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη εικαστική σκηνή. Χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα όπως: περφόρμανς, βίντεο, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και σχέδια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί την ανάλυση της λαϊκής εικονοποιίας μέσα από τη δημιουργία μυθοπλαστικών κόσμων και προσωπικοτήτων.

 
Ο Cameron Jamie (γ. 1969, Λος Άντζελες)  εξερευνά το πολιτισμικό και ιστορικό αγκυροβόλημα των λαϊκών και φολκλορικών εκδηλώσεων και το ρίζωμά τους στην κοινωνία.

Είναι παραγωγικός σχεδιαστής και τα έργα του στο χαρτί συνιστούν μια άλλη έκφανση του έργου του η οποία τείνει σήμερα να αποκτήσει ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα και αυτονομία. Στα σχέδιά του αποκαλύπτεται ένα παράξενο και ανησυχητικό σύμπαν μεταξύ παραστατικής και αφηρημένης τέχνης. Πίσω από το φαινομενικό χάος των μορφών και των σημείων βασιλεύει μια τάξη, όπου μαντεύει κανείς σταδιακά τα στοιχεία μιας εικονογραφίας: κρανία, πρόσωπα, μάτια, σώματα ανθρώπινων όντων και ζώων τεμαχισμένα ή διαιρεμένα σε τμήματα, σωληνωτά δίκτυα που ανακαλούν μια ανατομική πραγματικότητα, βρέφη ή ακόμα μάσκες και υβριδικά τέρατα…

 
Έντονα επηρεασμένος από τη λαϊκή κουλτούρα της Δυτικής Ακτής, με καταγωγή από τα προάστια του Λος Άντζελες, ο Cameron Jamie αντλεί τις εικονογραφικές πηγές του και τα αγαπημένα του θέματα από τη λαϊκή κουλτούρα: τη μουσική ροκ, το κατς, τα κόμικς, την πολυαίμακτη  ή γοτθική αισθητική του Χάλογουιν…
Στην καινούργια του έκθεση θα παρουσιάσει ένα σύνολο γλυπτών και έργων σε χαρτί, που αποκαλύπτουν βαθμιαία τη μαγική τους διάσταση και την καθαρτική τους δύναμη.

Τα νέα του έργα αναπτύσσονται με εξάπλωση, καταστροφή και ανακατασκευή στο πλαίσιο μιας οργανικής κίνησης παρόμοιας με την κίνηση της αράχνης, που καταβροχθίζει τη λεία της στα δίχτυα της. Η σχιζοφρένεια αυτή εκδηλώνεται με το πάθος για τη μεταμφίεση, το παιχνίδι, τη μασκαράτα. Για τον Cameron Jamie, ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να φέρει στο φως τα αρχέγονα ένστικτα, το συλλογικό ασυνείδητο, τους αρχαϊκούς μύθους βίας και θηριωδίας τους οποίους συμμερίζεται όλη η ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως πολιτισμού.

Ατομικές του εκθέσεις περιλαμβάνουν: Kunsthalle Zürich (2013), Ζυρίχη, Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη (2011),  Cineteca National Mexico (2011), MIT List Visual Arts Center, Cambridge MA (2007), Walker Art Center, Minneapolis (2006), Teatro Goldoni at the Venice Biennale (2005). Ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνουν:  Salon of Fear, Kunsthalle Wien, Βιέννη (2013), Antigrazioso, Palais de Tokyo, Παρίσι (2013), Animal Spirits, Deste Foundation Project Space, Σφαγείο, Ύδρα,  (2012), Voice of Images, Palazzo Grazzi, François Pinault Foundation, Βενετία,  (2012), Traces du Sacré, Centre Georges Pompidou, Παρίσι (2008), Amateurs, CCA Wattis Institute, Σαν Φρανσίσκο (2008), Time Crevasse,Yokohama Triennale, Ιαπωνία (2008), Panic Room – Έργα απο τη συλλογή Δάκη Ιωάννου, Deste Foundation, Centre for Contemporary Art, Αθήνα (2007), Biennial Exhibition, Whitney Museum of American Art, NY (2006).