Από τις Εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Μπουαλέμ Σανσάλ με τίτλο «Ο Γερμανός μουτζαχεντίν ή το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ» σε μετάφραση της Ευγενίας Γραμματικοπούλου.

Οι αδελφοί Σίλλερ, από πατέρα Γερμανό και μητέρα Αλγερινή, μεγαλώνουν σε προάστιο του Παρισιού. Οι γονείς τους ζουν σ’ ένα χωριό στην Αλγερία. Ο πατέρας ασπάστηκε το Ισλάμ, αγωνίστηκε μαζί με τους Αλγερινούς εναντίον της γαλλικής αποικιοκρατίας, απολαμβάνει του σεβασμού των συμπολιτών του και ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου του χωριού. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που σπαράζει την Αλγερία, το 1994, oι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, μαζί και οι γονείς
των δύο αδελφών, σφαγιάζονται.

Καθώς τ’ αδέλφια ερευνούν το θάνατο των γονιών τους έρχονται αντιμέτωπα με μια συνταρακτική αποκάλυψη.Την πραγματική ταυτότητα του πατέρα τους, ο οποίος ήταν ναζί εγκληματίας πολέμου.

Μέσα από τα ημερολόγια των αδελφών Σίλλερ, του Ρασέλ, ιδιαιτέρως καλλιεργημένου και απολύτως ενταγμένου στη γαλλική ζωή,και του Μάλριχ, ατίθασου αγριμιού των προαστίων, ο Σανσάλ αναπτύσσει την ιστορία του, που βασίζεται σ’ ένα πραγματικό γεγονός, σε τρία ανόμοια κι ωστόσο κοντινά επίπεδα.Το Ολοκαύτωμα, ιδωμένο μέσα από τα μάτια ενός νεαρού Άραβα που ανακαλύπτει τη φρικτή πραγματικότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τον βρώμικο πόλεμο της δεκαετίας του ’90 στην Αλγερία μεταξύ κυβερνητικών και ισλαμιστών, με τα χιλιάδες αθώα θύματα. Την κατάσταση που επικρατεί στα γαλλικά προάστια με τους νεαρούς Γάλλους αλγερίνικης καταγωγής να είναι εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία και παραδομένοι στους φονταμενταλιστές ιμάμηδες και στη μνησικακία των φανατικών ισλαμιστών.

Ο Σανσάλ, ακολουθώντας τα χνάρια του Πρίμο Λέβι, συνθέτει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και οξυδερκές μυθιστόρημα, μιλώντας με μιαν αφοπλιστικά ειλικρινή φωνή.

Ο Μπουαλέμ Σανσάλ γεννήθηκε το 1949 στο Teniet-el-Haad της Αλγερίας. Σήμερα ζει στο Boumerdes, κοντά στο Αλγέρι. Μηχανικός, διδάκτωρ των οικονομικών, γενικός διευθυντής του υπουργείου Βιομηχανίας της Αλγερίας, απομακρύνθηκε από τη θέση του το 2003 λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Στην Αλγερία έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία πολλών βιβλίων του (ανάμεσα σε αυτά και ο “Γερμανός μουτζαχεντίν”). Ο Σανσάλ γράφει στα γαλλικά. Τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για το βιβλίο του “Le Serment des barbares”. Το βιβλίο του “Le village de l’Allemand ou Le journal des freres Schiller” (ελλ. μτφρ.: “Ο Γερμανός μουτζαχεντίν”) τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο RTL-Lire, το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Societe des gens de lettres, το βραβείο Louis Guilloux, κι έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο του Boualem Sansal,” Ο Γερμανός Μουτζαχεντίνή το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ.