Η γκαλερί Elika παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Αμελαδιώτη στην Αθήνα, η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014.

 Όχι μόνον σε αυτήν την έκθεση, αλλά σε όλο το φάσμα που ορίζει τη δημιουργική του εργασία, σκόπιμο είναι να προσεγγίσει κάνεις τα έργα του σχεδόν αρχαιολογικά. Η αρχαιολογία δεν είναι μόνον η αναζήτηση και ερμηνεία του κόσμου μέσα από πολύτιμα ευρήματα ενός εξωραϊσμένου ή μονομερώς προσδιοριζόμενου παρελθόντος. Είναι κυρίως η προσέγγιση πολιτισμών μέσα από σπαράγματα κάθε είδους και κυρίως από τα πιο ευτελή, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Ακολουθώντας μία ανάλογη λογική, ο Αμελαδιώτης συνθέτει τα ready-made αντικείμενα που βρίσκει και μας συστήνει μία εκ νέου ερμηνεία της σύνθεσης ενός γλυπτού-κατασκευής-συναρμογής με ευαίσθητα συνδετικά υλικά.

Ξεκινώντας από μια τρισδιάστατη ζωγραφική, ο καλλιτέχνης προχώρησε στη συναρμολόγηση παράταιρων μεταξύ τους μικροσκοπικών καθημερινών αντικειμένων, προσκαλώντας το θεατή να πλησιάσει κοντά στο κάθε έργο, ώστε να το παρατηρήσει όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά. Τη νέα του δουλειά χαρακτηρίζουν και δύο επιπλέον στοιχεία: αφενός μεν, καταπιάνεται -συχνά εμμονικά- με ένα μόνο υλικό (π.χ. ξύλο, μέταλλο), αφετέρου δε, μεγαλώνει την κλίμακα των έργων, επιτρέποντας στο θεατή να προχωρήσει γύρω τους και να συνυπάρξει με αυτά στο χώρο. Ο μικρόκοσμος που δημιουργεί ο Αμελαδιώτης, άλλοτε συγκεντρωτικός και άλλοτε αφαιρετικός, μοιάζει ευάλωτος και εφήμερος, όπως και το πεδίο από το οποίο αντλεί τα υλικά και τις αφορμές του: τη ζωή.

Ο καλλιτέχνης:

Ο Δημήτρης Αμελαδιώτης γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στην Koninkijke Academy of Audiovisual Arts στο Βέλγιο, και στο Chelsea College of Art & Design στο Λονδίνο. Έργα του υπάρχουν στη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.