«Το όνομα μου είναι Τζόρνταν Μπέλφορντ. Όταν έκλεισα τα 26, έβγαζα 49 εκατομμύρια δολλάρια ετησίως, πράγμα που με τσάντιζε αρκετά, γιατί ήταν κάτι λιγότερο απο 1 εκατομμύριο δολλάρια την εβδομάδα». Τζόρνταν Μπέλφορντ



Από την Ελένη Τσόκα



Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η νέα ταινία του βραβευμένου με όσκαρ σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορτσέζε, Ο λύκος της Wall Street , που βασίζεται στην πραγματική ιστορία και το βιβλίο του Τζόρνταν Μπέλφορντ, του χρηματιστή απο τη Νέα Υόρκη, που έκανε μια γιγαντιαία περιουσία εξαπατώντας τους επενδυτές. Στον ρόλο του ισχυρού αυτού άντρα που παραδόθηκε σε μια ασύδοτη ζωή γεμάτη σεξ, ατέλειωτη κοκαίνη, υπερπολυτελή αυτοκίνητα, αεροσκάφη και γιότ, εμφανίζεται ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, που υπογράφει και ως συμπαραγωγός της ταινίας.

Μέσα στο αριστοτεχνικά κεντημένο σκορτσεζικό γκανγκστερικό μοτίβο, που είναι γνωστό απο τις περισσότερες ταινίες του σκηνοθέτη, ξετυλίγονται όλες οι πτυχές της προσωπικότητας ενός «οικονομικού γκάνγκστερ» που δρούσε σε μια εποχή που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λειτουργούσαν σαν ανεξέλεγκτα θηρία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90, η Wall street είναι το μέρος που o Τζόρνταν Μπέλφορντ θα αφήσει ιστορία. Μπορεί να μην άνηκε σε αυτό που λέμε μαφία, αλλα η ληστρική συμπεριφορά του και η ικανότητα του να εκμεταλλεύεται αδυσώπητα το σύστημα, το οποίο τελικά τον ξέρασε, τον καθιστούν τον κατάλληλο χαρακτήρα, τον ήρωα που αποδεδειγμένα εμπνέει και συναρπάζει  τον Σκορτσέζε.

Και όποιος θυμάται  την κορυφαία μαύρη κωμωδία Τα καλά παιδιά του ίδιου σκηνοθέτη (Goodfellas, με τους Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ράι Λιότα και Τζόυ Πέσι το 1991) θα καταλάβει καλά και τη νέα του ταινία. Kαι στις δύο περιπτώσεις έχουμε τον πρωταγωνιστή, που μας διηγείται τη ζωή και τα κατορθώματα του, χωρίς ίχνος μεταμέλειας ή απολογητικής διάθεσης. Αντίθετα, το χιούμορ, η υπερβολή, η τρέλα,η φασαρία, το γέλιο «ντύνουν» ολόκληρη την ταινία, αφήνοντας στην άκρη το σκοτεινό του όλου θέματος. Ο Σκορτσέζε δεν κρίνει τον ήρωα, αλλά μας τον παρουσιάζει ολόγυμνο μπροστά μας. Το σέξ, τα ναρκωτικά, τα χρήματα, η εξουσία και όλοι οι εθισμοί του Τζόρνταν περιγράφονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επικρατεί τελικά το κωμικό και οχι το τραγικό της υπόθεσης. Με πολύ καλά δουλεμένα τεχνικά και εκφραστικά μέσα μας δίνει το ελεύθερο να διεισδύσουμε στον αποκαλυπτικό κόσμο του Μπέλφορντ και να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας για τον ίδιο και τη ζωή του.

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, που συνεργάζεται για πέμπτη φορά με τον Σκορτσέζε, υποδύεται αυτή την φορά έναν μοντέρνο Καλλιγούλα. Κατορθώνει να ενσαρκώσει με απόλυτη επιτυχία και πειστικότητα τον αχόρταγο Τζόρνταν, που παθιάζεται και παραληρεί μπροστά στην θέα του δολλαρίου. Μεταφέρει σε όλο του το μεγαλείο την εξυπνάδα, την κυνικότητα, το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό ενός άντρα, που όποτε πιάνει στα χέρια του το μικρόφωνο για να μιλήσει στο κοινό του, προκαλεί πραγματικό σεισμό. Έτσι, ίσως να ήρθε τελικά η ώρα μερικοί να αρχίσουν να αναθεωρούν τις απόψεις τους για τον ηθοποιό, που με τις τελευταίες του δουλειές αποδεικνύεται ένας απο τους καλύτερους της γενιάς του και επάξιος διάδοχος του ντε Νίρο, που ήταν για χρόνια ο αγαπημένος του Σκορτσέζε.

Μέσα απο πολύ έξυπνες, γρήγορες κινήσεις της κάμερας, ξεχωριστές slow-motion σκηνές, διαλόγους γεμάτους βρισιές και R&B “γκανγκστερικές” μουσικές (σαν αυτές του Goodfellas), ο Σκορτσέζε σκηνοθετεί μια ταινία με εξαιρετική δύναμη και ένταση, που οργιάζει σε χρώματα, θράσος και υπερβολή.

 Ο Λύκος της Wall Street είναι υποψήφιος για χρυσή σφαίρα καλύτερης ταινίας και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας. Η ταινία σε ταξιδεύει στα γεγονότα της πραγματικής ζωής ενός ανθρώπου ανεξέλεγκτου και μέσα απ’αυτό σε οδηγεί παραπέρα,  να αντιληφθείς την απατηλή φύση της οικονομίας και τις βρώμικες πρακτικές και συνήθειες που κρύβονται πίσω απο το χρήμα και το γκλάμουρ. Όλα αυτά γίνονται διασκεδαστικά, χιουμοριστικά, και χωρίς κατηγορηματική διάθεση. Για τους θαυμαστές του Σκορτσέζε, και όχι μόνο,  η ταινία αυτή θα είναι μια πολύ μεγάλη απόλαυση.

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε

Σενάριο: Τέρενς Γουίντερ (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζόρνταν Μπέλφορντ)

Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Τζόνα Χιλ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Μάργκο Ρόμπι, Τζόν Φάβρο

Διάρκεια: 180΄

Διανομή: Seven, Spentzos