Η ομάδα “25+ ΑΚΡΟπολίτες” δημιουργήθηκε ως μια πολυφωνική καλλιτεχνική συνάντηση με βασικό συνδετικό στοιχείο την κοινή εργασιακή σχέση των συντελεστών της και την καθημερινή τους συνύπαρξη στο χώρο της Ακρόπολης. Στην πορεία η ομάδα εμπλουτίστηκε με εργαζόμενους γενικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2013 έχουν οργανωθεί τρείς εκθέσεις εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ, Ερμού 134).

Οι εκθέσεις της ομάδας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον χάρη στην πολυμορφία και στον εικαστικό τους πλουραλισμό. Η ιδιαιτερότητα των καλλιτεχνικών μέσων και των υλικών σκιαγραφεί την ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα κάθε δημιουργού.

Φέτος, η ομάδα “25+ ΑΚΡΟπολίτες” διοργανώνει την τέταρτη στη σειρά έκθεση με τίτλο «25+ ΑΚΡΟπολίτες το ΄21» που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2021 στην γκαλερί ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ.

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι: Αλβέρτης Μιχάλης, Αρφάνης Θεόδωρος, Βασιλείου Γρηγόρης, Βελαλοπούλου Ευρυδίκη, Βλατή Πολυάννα, Βλάχου Ιωάννα, Βουτσινά Μαριάννα, Γρέκας Θοδωρής, Καλατζής Αθανάσιος, Κοντονής Ανδρέας, Κοτσιφάκος Ιωάννης Πρόδρομος, Μαστορόπουλος Δημήτρης, Μερκούρη Πηνελόπη, Μιχαλάκος Λεωνίδας, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Ντάλλας Κώστας, Πιτσιρή Παναγιώτα, Σφήκας Νικόλας, Σωτηρόπουλος Άγγελος, Τζανουλίνος Μιχάλης, Τριανταφύλλου Αντώνης, Τσιτσιμπάκος Αθηναίος Βασίλειος, Χιώτης Αντώνης (τιμητική συμμετοχή), Χουρδάκης Δημήτρης

Επιμέλεια: Νίκη Παπασπύρου

25+ ΑΚΡΟπολίτες

Η απόφαση για την εκ νέου δραστηριοποίηση της ομάδας προέκυψε σαν επιτακτική ανάγκη επικοινωνίας τόσο μεταξύ μας όσο και με το κοινό. Διανύοντας την πρωτοφανή δύσκολη συνθήκη του εγκλεισμού, των άδειων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, της έλλειψης ζωντανών πολιτιστικών εκδηλώσεων και στην ουσία, της απειλής της ίδιας μας της ύπαρξης δημιουργήθηκε η ιδέα για μια νέα έκθεση!

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821, παρατηρώντας την ιστορική πορεία της χώρας στην συγκεκριμένη συγκυρία, αναδύεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού και εύρεσης νέου προσανατολισμού για τον καθένα μας, και ως τέτοια ευκαιρία θα θέλαμε να δούμε και την πρόκληση της νέας μας συνεργασίας και συνεύρεσης με το κοινό.

Μία πρόκληση για ένα νέο ξεκίνημα μέσα από το καλλιτεχνικό έργο και μια νέα συνεργασία με πηγή έμπνευσης την ελληνική επανάσταση και τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Παναγιώτα Πιτσιρή,
γλύπτρια, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης

«25+ ΑΚΡΟπολίτες το ΄21»

Ο τίτλος της έκθεσης «25+ ΑΚΡΟπολίτες το ΄21» έχει διττή ερμηνεία. Η μία αναφέρεται στην επανένωση της ομάδας των ΑΚΡΟπολιτών το 2021 και η άλλη στο 1821 και στον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Οι ΑΚΡΟπολίτες είναι μια πολυφωνική καλλιτεχνική συλλογικότητα με τρεις ιδιαίτερες εκθέσεις ( το 2013, το 2014 και το 2016) στο ενεργητικό της. Η δυναμική της συλλογικότητας, εκείνα τα χρόνια της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, όριζε τον κοινό τόπο συνάντησης, εικαστικής έκφρασης, διάδρασης και διαλόγου. Η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας, αρχικά, αλλά και με το κοινό, αποτελούσε το καίριο ζήτημα των ΑΚΡΟπολιτών. Το νέο τους εγχείρημα, η επανασύσταση της ομάδας, αποκτά ιδιάζουσα σημασία στο σήμερα, όταν όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19 και τις συνέπειες αυτής. Το αποτύπωμα της κρίσης της πανδημίας στον χώρο του πολιτισμού είναι βαθύ και ανεξίτηλο. Η δημιουργική διάθεση και το συλλογικό πνεύμα των ΑΚΡΟπολιτών έρχονται, άλλη μια φορά, ως αντίδραση και λύση σε αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα.

Η νέα τους προσπάθεια έχει στόχο να παρουσιάσει το πώς οι εικαστικοί-εργαζόμενοι στις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, διαβάζουν την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και την μεταγράφουν στα έργα τους. Οι ιδέες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα, οι αλήθειες και οι μύθοι της Ελληνικής Επανάστασης γίνονται πηγή σκέψης, έμπνευσης και δημιουργίας. Το πώς διαβάζεται το Μνημείο (η Ακρόπολη) και η ιστορία του μέσα από τα αφηγήματα του επαναστατικού αγώνα. Ο κάθε δημιουργός μετουσιώνει, μέσα από το έργο του, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ιστορία. Κάθε έργο αποτελεί έναν διαφορετικό στοχασμό πάνω στην έννοια της επανάστασης.

Η ιδιαιτερότητα της εποχής επίσης φανερώνεται στις εικαστικές τους δημιουργίες. Σε μια περίοδο που επιτάσσει περισσότερο από ποτέ την κριτική σκέψη οι ΑΚΡΟπολίτες μέσα από τα έργα τους σκιαγραφούν την κοινή ιστορική βιωμένη εμπειρία, τα προβλήματα, τα ερωτήματα και τα συναισθήματα που όλοι αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Η έννοια της ατομικής και της συλλογικής έκφρασης σε έναν διαρκή και γόνιμο διάλογο. Η πολυμορφία και ο πλουραλισμός υφών και τεχνοτροπιών χαρακτηρίζουν τα έργα της έκθεσης.

Η έκθεση «25+ ΑΚΡΟπολίτες το ΄21» γίνεται πεδίο στοχασμού για το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον. Η έκθεση λειτουργεί ως αφύπνιση για τη σημασία της ιστορικής γνώσης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Νίκη Παπασπύρου,
ιστορικός τέχνης