Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Βασίλη Βρεττού «23.07.2018», αποτελεί μια ενδελεχή καταγραφή στον καμένο τόπο της παιδικής του ηλικίας και του ενήλικου βίου του. Μικρό διάστημα μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή, ο Βασίλης Βρεττός επισκέπτεται και φωτογραφίζει τα αποκαρδιωτικά υπολείμματα του βίαια αποσπασμένου από τη διηνεκή εφηβεία του αττικού εξοχικού τοπίου. Τα σπίτια φίλων, γνωστών και αγνώστων οι περισσότεροι από τους οποίους μετρούν όχι μόνο εκτεταμένες υλικές αλλά και ανθρώπινες απώλειες.

Οι καταγραφικές φωτογραφίες των ισοπεδωμένων τοίχων και των καμένων σπιτιών, των νεκρών δένδρων, των κατεστραμμένων αυτοκινήτων και των λιωμένων αντικειμένων αφηγούνται «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» με διαυγή και σπαρακτική σαφήνεια, εν-αιωρούμενες στο βλέμμα και τη μνήμη μας για πολλή ώρα μετά.

Δεύτερη ενότητα αυτής της καταγραφής, αποτελεί το αμείλικτης ειλικρίνειας παρουσιολόγιο των ζώντων που εγκαλεί ο φωτογράφος: είναι τα κοντινά πορτραίτα των ανθρώπων που επιλέγουν να φωτογραφηθούν μόνοι ή μαζί, μέσα στα υπολείμματα των σπιτιών και των αυλών τους, κρατώντας σφικτά και διασώζοντας μπροστά στον φακό σκιές αγαπημένων απόντων και θραύσματα οικείων αντικειμένων. Και ακόμη, είναι η συνοπτική ακίδα της μαρτυρίας τους, τα λόγια με τα οποία οι ίδιοι θέλησαν να συμπληρώσουν τα εύγλωττα διάκενα της εικόνας:

Η παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018, αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής και ταυτόχρονα μνημόνευση και ενδελεχή αποτύπωση.

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση με κείμενα των Γιώργη Μαγγίνη, Κώστα Συνολάκη, Ίριδος Κρητικού και Βασίλη Βρεττού.
Όλα τα έσοδα από την πώληση της έκδοσης θα διατεθούν στην αποθεραπεία των πληγέντων.

Επιμέλεια έκθεσης & έκδοσης: Ίρις Κρητικού

Σύντομο βιογραφικό – Βασίλης Βρεττός

Ιδρυτής της εταιρείας ACCENT από το 1994, ο Βασίλης Βρεττός αναλαμβάνει ολοκληρωμένα φωτογραφικά project, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται ως εικαστικός φωτογράφος, δουλεύοντας αυτοτελείς θεματικές ενότητες.

Το 2010 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ το φωτογραφικό του λεύκωμα «Μαρμαροτεχνήτες της Ακρόπολης». Το 2016 κυκλοφόρησε το φωτογραφικό του λεύκωμα «Mise en Abyme» υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2017 κυκλοφόρησε το φωτογραφικό του λεύκωμα “Τα έργα των ανθρώπων: Μύκονος – Δήλος”, έκδοση του Δήμου Μυκόνου.

Ατομικές Εκθέσεις

«Τα έργα των ανθρώπων: Μύκονος – Δήλος», Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, Αύγουστος 2017 (επιμέλεια Ίρις Κρητικού), «Mise en Abyme», Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260, Ιούνιος 2016 (επιμέλεια Ίρις Κρητικού), «Μαρμαροτεχνήτες της Ακρόπολης», PhotoBienale Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Απρίλιος 2010, «Μαρμαροτεχνήτες της Ακρόπολης», Παρουσίαση στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, Δεκέμβριος 2010, «Εργάτες», Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Μάρτιος 2000.