Η Odeonπαρουσιάζει στη χώρα μας τη νέα ταινία του Γούντι Άλεν με τίτλο “Θλιμμένη Τζάσμιν”, η οποία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013.

 

Θλιμμένη Τζάσμιν – Blue Jasmine

Αυτή τη φορά μακριά από την Ευρώπη, με γυρίσματα στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, ο αγαπημένος σκηνοθέτης βάζει στο κέντρο του φακού του την βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ (“Aviator”), ως μια μοντέρνα νοικοκυρά στα πρόθυρα μιας μεγάλης κρίσης.

 

Το ρομαντικό αυτό δράμα, δια χειρός Γούντι Άλεν, παρουσιάζει τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η αδιαφορία και η μη αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων στη ζωή μας. Αφηγείται την «τραγική» ιστορία μιας πλούσιας Νεοϋορκέζας, η οποία μετά τη διάλυση του γάμου της και αφού έχει χάσει όλη της την περιουσία, προσπαθεί να συμμαζέψει τη ζωή της. Έτσι, αναγκάζεται να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκει κατάλυμα στο σπίτι της αδερφής της. Εκεί θα συναντήσει έναν γοητευτικό άντρα, ο οποίος πιθανόν να τη βοηθήσει να ανακτήσει την παλιά αίγλη και την άλλοτε λαμπερή της καθημερινότητα, αφού πρώτα ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα.

 

Η ηρωίδα μας λοιπόν είναι η Τζάσμιν. Πρώην σύζυγος του Χαλ, ενός πλούσιου επιχειρηματία από το Μανχάταν, μετακομίζει μόνιμα στο Σαν Φρανσίσκο όπου κατοικεί η αδελφή της, Τζίντζερ. Οι δυο αδερφές είναι τόσο διαφορετικές. Η στάση που κρατούσε η Τζάσμιν πάντα απέναντι στη ζωή ήταν κάπως υπεροπτική, κάτι το οποίο η Τζίντζερ απλά αποδεχόταν. Ένα βασικό ελάττωμα της Τζάσμιν είναι ότι δίνει πολύ σημασία στο πως την βλέπει ο κόσμος, ενώ αδιαφορεί εντελώς για το τι συμβαίνει γύρω της.

 

Μετά από λίγο καιρό συμβίωσης, η Τζάσμιν πιάνει δουλειά ως γραμματέας σε ένα οδοντιατρείο, ενώ παρακολουθεί και μαθήματα κομπιούτερ. Ενώ είναι ακόμη σε θέση να προβάλλει την αριστοκρατικής εικόνα, συνεχίζει να είναι συναισθηματικά επισφαλής και αδυνατεί να υποστηρίξει τον εαυτό της. Δεν εγκρίνει και αποδοκιμάζει συνεχώς τον φίλο της αδελφής της, τον Τσίλι, τον οποίο θεωρεί τελείως αποτυχημένο. Ώσπου έρχεται η μέρα που θα ξεπροβάλει μια πιθανή σανίδα σωτηρίας. Η μέρα που η Τζάσμιν θα γνωρίσει τον Ντουάιτ, έναν διπλωμάτη, ο οποίος αμέσως εκδηλώνει τα συναισθήματά του για εκείνη αναδεικνύοντας συνεχώς την ομορφιά της, τη φινέτσα και το απαράμιλλο στιλ της.

 

Ο Ντουάιτ ίσως να είναι άξιος να βοηθήσει την Τζάσμιν να ανακτήσει κάποια από τα παλιά της μεγαλεία, θα είναι όμως άραγε ικανός να τη βοηθήσει να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό;

 

Λίγα λόγια από τον Γούντι και την Κέιτ για την ταινία

Σε όλη την σκηνοθετική του πορεία, ο Γούντι Άλεν έχει δημιουργήσει πολλούς ανεξίτηλους γυναικείους χαρακτήρες, τους οποίους έχουν ενσαρκώσει μερικές από τις μεγαλύτερες σταρ τους Χόλιγουντ, όπως η Νταϊαν Κίτον, Μία Φάροου, Τζούντι Ντέιβις και πολλές άλλες. Είτε πρωταγωνιστούσαν σε κωμωδίες είτε σε δράματα, είτε σε κάποιο ενδιάμεσο είδος, οι γυναικείοι αυτοί χαρακτήρες έχουν μείνει χαραγμένοι στη μνήμη μας ως κομβικό στοιχείο των ταινιών του. Έτσι και σε αυτή την ταινία ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό στοιχείο, ο άξονας θα μπορούσε κανείς να πει, είναι η βασική ηρωίδα του έργου, η πολύπλευρη Τζάσμιν, την οποία υποδύεται μια ακόμα καταξιωμένη ηθοποιός του Χόλιγουντ, η Κέιτ Μπλάνσετ.

 

«Με το που ξεκινάει η ταινία ξέρουμε πως η Τζάσμιν είναι πελαγωμένη. Είναι ήδη ένας άνθρωπος, που έχει βρεθεί ξαφνικά να μιλάει στον εαυτό του και που έχει τεράστια προβλήματα. Έχοντας φτάσει στον πάτο οικονομικά και πόσο μάλλον ψυχολογικά και μη έχοντας που να πάει, η Τζάσμιν θα μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο. Σε μια στιγμή θυμού έκανε κάτι το οποίο είχε καταστροφικές συνέπειες που δεν ήταν αναμενόμενες και έβαλε τον εαυτό της σε μια τραυματική θέση.», λέει ο Γούντι Άλεν.

 

Κατά την Κέιτ Μπλάνσετ, η Τζάσμιν βρίσκεται σε ψυχολογική ελεύθερη πτώση και πρέπει να αφήσει πίσω της όλα όσα ξέρει και έχει μάθει μέχρι στιγμής. Θα εισέλθει στο βασίλειο του άγνωστου, πηγαίνοντας από τη μία κοινωνική τάξη στην άλλη. Η Τζάσμιν δεν γεννήθηκε μέσα στα πλούτη, γνώρισε τον πλούσιο και γοητευτικό σύζυγό της στο πανεπιστήμιο και τον παντρεύτηκε. Εκείνος, αμέσως την μετέφερε σε έναν άλλο κόσμο – υψηλής μόδας, πολύτιμων κοσμημάτων, κομψών δείπνων και ιδιωτικών αεροπλάνων. Βρέθηκε να είναι “αιχμάλωτη”. Άλλαξε την καθημερινότητά της και βρέθηκε να ζει μια ζωή έξω από τα νερά της, την οποία μετά ήταν φυσιολογικό να συνηθίσει. Η Κέιτ Μπλάνσετ θεωρεί ότι το γεγονός ότι η Τζάσμιν λάτρεψε το χρήμα και όλη αυτή την πλουσιοπάροχη ζωή δεν ήταν απροσδόκητο, καθώς πάντα ονειρευόταν τον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο. Για να καταφέρει κάνεις να έχει μια δουλειά και να χτίσει τη δικιά του ζωή θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία στη ζωή, κάτι το οποίο η Τζάσμιν δεν είχε μάθει ποτέ. Το γεγονός ότι σήκωσε τα μανίκια και λέρωσε τα χέρια της, ξέφευγε τελείως από την ιδανική εικόνα που είχε σχηματίσει εκείνη για την πραγματικότητα.

 

Ο μοναδικός Γούντι Αλεν

Ένας, ίσως, από τους σημαντικότερους Αμερικανούς δημιουργούς. Γεννήθηκε το 1935 στο Μπρούκλιν. Αφού εργάστηκε αρχικά ως stand up κωμικός, το 1965 έγραψε το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο (“ Whats new Pussycat”) και την επόμενη χρονιά γύρισε την πρώτη του ταινία με τίτλο “Whats Up, Tiger Lily?” Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και μουσικός, o Γούντι Αλεν είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς της εποχής μας με περισσότερες από 40 ταινίες στο ενεργητικό του, τις οποίες σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και τις πολλές φορές πρωταγωνιστεί. Μερικές από τις ταινίες του είναι: “Πάρε Τα Λεφτά Και Τρέχα” (1969), “Τα Πάντα Γύρω Από Το Σεξ” (1972), “Μέρες Ραδιοφώνου“ (1987), “Μια Άλλη Γυναίκα“ (1988), “Παίζοντας Στα Τυφλά“ (2002), “ Μelinda & Melinda“ (2004), “Match Point“ (2005), “Vicky Cristina Barcelona” (2008), “Whatever Works” (2009), “You Will Meet a Tall Dark Stranger” (2010), “Midnight in Paris” (2011).

 

  • Υποψήφιος 7 φορές για Όσκαρ Σκηνοθεσίας – Κέρδισε για το “Nευρικός Εραστής” (1977)

  • Υποψήφιος 15 φορές για Όσκαρ Σεναρίου – Κέρδισε για τα “Νευρικός Εραστής” (1977), “Η Χάνα Και Οι Αδελφές της” (1986) και “Μεσάνυχτα Στο Παρίσι” (2011)

  • Υποψήφιος 1 φορά για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το “Νευρικός Εραστής” (1977)

  • Υποψήφιος 3 φορές για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας – Κέρδισε για το “Nευρικός Εραστής” (1977)

 

Οι πρωταγωνιστές

Η Κέιτ Μπλάνσετ, μια από τις σημαντικότερες Αυστραλέζες ηθοποιούς, γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1969 και σπούδασε υποκριτική στο Εθνικό Ινστιτούτο Δραματικών Τεχνών στην Αυστραλία. Ξεκίνησε την καριέρα της με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο, όπου ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους σε έργα όπως “Άμλετ” και “Ολεάννα. Πρωτοεμφανίστηκες στον κινηματογράφο με το “Όσκαρ και Λουσίντα” στο πλευρό του Ρέιφ Φάινς το 1997, ενώ την επόμενη χρονιά, απέσπασε την πρώτη υποψηφιότητά της για Όσκαρ και κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για το “Ελίζαμπεθ. Άλλες ταινίες της: “Ο ταλαντούχος κ. Ρίπλεϊ”, “Aviator” (ταινία που της χάρισε και το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου), “The Good German“, “The curious case of Benjamin Button“, “Elizabeth: The Golden Age“, “Robin Hood” και “The Hobbit: An Unexpected Journey”.

 

Ο Άλεκ Μπόλντγουιν γεννήθηκε το 1958 στο Long Island των Η.Π.Α. Ξεκίνησε την καριέρα του από την τηλεόραση το 1980, συμμετέχοντας στην καθημερινή σειρά του NBCThe Doctors“. Στον κινηματογράφο έχει πάρει μέρος στις ταινίες “Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη“, “Φίλησέ με Πριν… Αλλάξω“, “Δεσμοί Διαστροφής“, “Παιχνίδια Επιβίωσης“, “Ρearl Harbor“, “The Aviator“, “Ο Πληροφοριοδότης“, “The Good Shepherd”, “Its Complicated”και “To Rome with Love” μεταξύ άλλων. Για την ερμηνεία του στην ταινία “The Cooler“ προτάθηκε για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου και για Χρυσή Σφαίρα το 2004.

 

Η Σάλι Χόκινς γεννήθηκε το 1976 στο Λονδίνο και το 1998 αποφοίτησε από το Royal Academy of Dramatic Arts. Ο Μάικ Λι της προσέφερε ουσιαστικά τον πρώτο της ρόλο στον κινηματογράφο, με την ταινία “Όλα ή Τίποτα”. Για την επόμενη κινηματογραφική της εμφάνιση, βρέθηκε ξανά κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λι, στην ταινία “Το Μυστικό της Vera Drake“. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει επίσης το γκαγκστερικό έπος “Χάπια, Σφαίρες & 2.000.000 Λίρες” με τον Ντάνιελ Κρεγκ, το “Βαμμένο Πέπλο, το “W Delta Z” και “Το Όνειρο της Κασσάνδρας” του Γούντι Άλεν. Ο ρόλος της Πόπι στην ταινία “Τυχερή & Ευτυχισμένη” της χάρισε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2008.

 

Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν

Σενάριο: Γούντι Άλεν

Παραγωγή: Στίβεν Τένεμπάουμ, Έντουαρντ Ουόλσον

Ηθοποιοί: Κέιτ Μπλάνσετ, Άλεκ Μπόλντγουιν, Σάλι Χόκινς, Λούις Σι Κέι, Πίτερ Σαργκαστ

Φωτογραφία: Χαβιέ Αγκιρεσαρόμπε

Σκηνικά: Σάντο Λοκουάστο

Κουστούμια: Σόνια Γκράντε

Διάρκεια: 98’

Διανομή: Odeon