Χορωδίες και μουσικά σύνολα, φωνές και μουσικά όργανα θα δημιουργήσουν μια γέφυρα πολιτισμού, αποδίδοντας την πολλαπλότητα της μουσικής μέσα από το πρίσμα της πίστης και της θρησκευτικότητας.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, κάθε βράδυ στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο. Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου και συνδιοργανωτές είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Φως, ήχων και λέξεων» το φεστιβάλ μετατρέπει το νησί της Πάτμου σε ένα φάρο πολιτισμού με την ομορφιά της θρησκευτικής μουσικής να πλάθει τις λέξεις και τους ήχους σε τοπία που ταξιδεύουν την ψυχή και το μυαλό των ακροατών.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του 21ού Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου μοιράζονται, για ακόμη μια χρονιά, από κοινού οι καταξιωμένοι μουσικοί Τάνια Σικελιανού και ο Σωτήρης Δεσπότης. Τους πλαισιώνουν η Χορωδία Ψαλτικής «Κλείδα», η γυναικεία Χορωδία «Καλλιτεχνήματα» υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Μιχαλοπούλου, καθώς και οι καταξιωμένοι μουσικοί Νίκος Χαριζάνος, Κώστας Μαντζώρος, Αναστάσιος Στέλλας, Claude και Odile Delangle, η Ευτυχία Βενιώτα, ο Γιώργος Λυγερίδης, ο Στάθης Σκανδαλίδης και η Μαριάννα Σπύρακου. Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ο μουσικογράφος Θωμάς Ταμβάκος.

Στρατηγικοί εταίροι της διοργάνωσης είναι η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου και ο Δήμος Πάτμου. Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, η Blue Star Ferries και η COSMOTE. Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η εταιρία ΑΝΑΚΕΜ και η Dodekanisos Seaways. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ.

Συνοπτικό Πρόγραμμα:

Τετάρτη 30.08.2023
Ψαλτικό Ανθολόγιο
Χορωδία Ψαλτικής «ΚΛΕΙΔΑ»
Γαλάνης Δημήτριος (Χοράρχης)

Πέμπτη 31.08.2023
Το Αιώνιο Παρόν
Βυζαντινά στοιχεία με ηλεκτρονική μουσική

Νίκος Χαριζάνος συνθέτης
Κώστας Μαντζώρος, ηλεκτρονική σύνθεση
Τάνια Σικελιανού βιολί
Αναστάσιος Στέλλας φωνή

Παρασκευή 01.09.2023
Α Ceremony Of…. Classics
Γυναικεία Χορωδία «Καλλιτεχνήματα»
Διδασκαλεία/Διεύθυνση Μαρία Μιχαλοπούλου
Συνοδεία Πιάνου Μαριάννα Σπυράκου

Σάββατο 02.09.2023
Από το μουσικό στο πνευματικό -“From the Musical to the Spiritual”
Claude Delangle σαξόφωνο
Odile Delangle πιάνο
Ευτυχία Βενιώτα πιάνο
Γιώργος Λυγερίδης σαξόφωνο

Κυριακή 03.09.2023
4 Εποχές του A. Vivaldi +
Για βιολί και κιθάρα
Τάνια Σικελιανού Βιολί
Στάθης Σκανδαλίδης Κιθάρα