Το Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου παρουσίασε το πρόγραμμα του καλοκαιριού που περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι διοργανωτές αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Συνεχίζοντας με την ίδια ένταση και παρά τη δυσκολία των καιρών το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου δηλώνει δυναμικά «Παρών». Το φετινό μας Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην πόλη της Καβάλας και στον Κ. Π. Καβάφη.  Στην πόλη λόγω των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της, και στο μεγάλο μας ποιητή για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του.

Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που μετά από πολλά χρόνια κάνει πρεμιέρα στους Φιλίππους.

Τη σκυτάλη, αμέσως μετά, παίρνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ  Αθηνών-Επιδαύρου, παραγωγές Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων  και του ελεύθερου θεάτρου. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν 2 μουσικά  αφιερώματα στο Μίκη Θεοδωράκη και τον Απόστολο Καλδάρα. Το Φεστιβάλ κλείνει με 2 παραστάσεις της Εθνικής Όπερας  της Σόφιας. Και φέτος  το Φεστιβάλ, συνεχίζοντας την  προσφιλή  του τακτική, προνόησε να  δοθούν  αρκετές θεατρικές παραστάσεις μέσα στην πόλη της Καβάλας. Στο Φρούριο, στην Παλιά Μουσική, στο Ιμαρέτ, στους Κήπους του Μεχμέτ Αλή, αλλά και σε καινούριους, αναπάντεχους, αντισυμβατικούς χώρους όπως το λαϊκό καφενείο «Μαύρη Θάλασσα» στο Σούγελο, στο Μέγαρο  Τόκου και στην οδό Ελευθερίας.

Η Καβάλα του σήμερα αναδεικνύεται μέσα από ποικίλες τοποθεσίες, δράσεις, αλλά και μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, που θα «φωτίσει» την πόλη μέσα από βιτρίνες κλειστών μαγαζιών στο Εμπορικό Κέντρο.

Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον Κ. Π. Καβάφη  – η Καβάλα έχει και έναν λόγο παραπάνω, αν σκεφτεί κα- νείς ότι ο Μεχμέτ Αλή ήταν ο γενάρχης του σύγχρονου Αιγυπτιακού κράτους – επικεντρώνεται σε δράσεις που  θα αφορούν το μεγάλο ποιητή. Παραστάσεις  θεάτρου,  χορού,  αναλόγια,  αναγνώσεις ποιημάτων,   προβολές  ταινιών,  έκθεση  εικαστικών  καθώς  και  η  συγγραφή ενός  καινούργιου θεατρικού έργου, που αφορά τη ζωή του Κ.Π. Καβάφη, και θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Το Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, δίνει το «παρών» του στη Θάσο. Φέτος λόγω των εργασιών αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο του νησιού, προσανατολιστήκαμε σ’ έναν άλλο χώρο, εναλλακτικό, αυτόν του προαύλιου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας θα δοθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ 2 θεατρικές παραστάσεις. Στόχος  μας  ήταν  πάντα, ένα  Φεστιβάλ,  όπως  αυτό  των  Φιλίππων, να  έχει  δικό  του χαρακτήρα, δικό του χρώμα, δικό του ρυθμό,  δικό του βλέμμα, διαφορετικό κάθε χρόνο. Να  μπορεί  να  παραγγέλνει  παραστάσεις, να  έχει  δικές  του  παραγωγές, να  είναι  τόπος ενός πραγματικού ραντεβού που  αφορά πάντα το σήμερα. Ειδικά φέτος, νιώθουμε υπερήφανοι που φτιάξαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα μέσα στην πόλη  της

Καβάλας, με ελάχιστα χρήματα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ ότι η τέχνη έχει δικαίωμα στο δημόσιο  χρήμα.  Ειδικά   στις   μέρες   μας,   όπου   ο  πολιτισμός  είναι   το  τελευταίο  μας   καταφύγιο».

Πρόγραμμα

7 ΙΟΥΛΙΟΥ

Κήποι Οικίας Μεχμέτ Αλή

Παραγωγή Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου

«H Πόλις»

Μαρία Χούκλη – Θοδωρής  Οικονόμου

Με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή

Κ.Π.Καβάφη το Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσιάζει μία απρόσμενη συνάντηση.

Η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη αναλαμβάνει την ανάγνωση ποιημάτων του ποιητή μέσα σε ένα μουσικό σύμπαν από το οποίο αναδύονται 10 καινούργια μελοποιημένα ποιήματα από τον συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου σε ερμηνεία του ίδιου.

15 ΙΟΥΛΙΟΥ

Παλιά Μουσική

«Καβάφης»

Μια ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

«Τη νύχτα που  ο Φερνάντο Πεσσόα

συνάντησε τον  Κ. Π. Καβάφη»

Μια ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

Δύο σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου, ο Γιάννης Σμαραγδής

και ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, έχουν ασχοληθεί με το πρόσωπο του

Κ.Π. Καβάφη.  Οι ταινίες τους Καβάφης και Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη θα προβληθούν στην Παλιά Μουσική, δί- νοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει κι άλλες πλευρές του ποιητή.

22 ΙΟΥΛΙΟΥ

Κήποι Οικίας Μεχμέτ Αλή

Παραγωγή Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου

«Η Αίγυπτος στον Κ. Π. Καβάφη»

Ομιλητής ο βραβευμένος μεταφραστής Σαμουήλ Μπισσάρας

(Βραβείο Μετάφρασης Καβάφεια 2009)

29 ΙΟΥΛΙΟΥ

Καφενείο «Μαύρη Θάλασσα», περιοχή Σούγελο

Παραγωγή Φεστιβάλ Φιλίππων – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Γιάννης Ρίτσος

«12 ποιήματα για τον Καβάφη»

Ποιήματα για τον χώρο που εργάζεται ο ποιητής, τη λάμπα του, τα γυαλιά του και όλα αυτά τα ταπεινά αντικείμενα που συνθέτουν το εργαστήρι ενός μεγάλου ποιητή. Στο ιστορικό καφενείο “Μαύρη Θάλασσα”.

Διαβάζει η Λυδία

«Το σύνταγμα της ηδονής»

Πεζά ποιήματα Κ. Π. Καβάφη

Μη ομιλείτε περί ενοχής, μη ομιλείτε περί ευθύνης. Όταν περνά το Σύνταγμα της Ηδονής με μουσικήν και σημαίας, Όταν ριγούν και τρέμουν οι αισθήσεις, άφρων και ασεβής είναι όστις μένει μακράν, όστις δεν ορμά εις την καλήν εκστρατείαν (…)

Διαβάζει ο Παύλος Σταυρόπουλος

20 ΙΟΥΛΙΟΥ – 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Οικία Μεχμέτ Αλή

«Ο Αόρατος  Θίασος»

Έκθεση εικαστικών

32 εικαστικοί καλλιτέχνες συνομιλούν μέσα από τα έργα τους με ποιήματα του

Κ. Π. Καβάφη.  Η ομαδική έκθεση φέρει τον τίτλο Αόρατος θίασος, προερχόμενος από τον στίχο του ποιήματος “Απολείπειν ο θεός Αντώνιον”. Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή θα φιλοξενήσει την έκθεση, και θα αποτελέσει τόπο εικαστικής περιπλάνησης στην καβαφική ποίηση.

11 – 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ιμαρέτ

Παραγωγή Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

«Ο γηραιός πατήρ  μου»

του Κώστα Ακρίβου

Τέσσερις αφηγηματικές φωνές γύρω από την υποψία: άφησε απόγονο ο Κ. Π. Καβάφης; ήταν ο κληρονόμος της περιουσίας και του έργου του Αλέκος Σεγκόπου- λος φυσικό του τέκνο, έτσι όπως αφήνεται να υπονοηθεί από τον Γ. Σαββίδη;

Η μητέρα του ποιητή Χαρίκλεια, η ράπτρια Ελένη Σεγκοπούλου, ο ίδιος ο Αλέκος Σεγκόπουλος και φυσικά ο Κ. Π. Καβάφης μονολογούν τη σχέση τους γύρω από το κεντρικό γεγονός, καθώς επίσης τα μεταξύ τους αισθήματα, την εποχή του βίου τους, ερώτων περιπέτειες και βέβαια τη δαιμονική τύχη που βάζει τη λογοτεχνία καιρούς μετά να μπαίνει στον πειρασμό να ανασυστήσει μυθεύματα.

Ή μήπως την κρυφή και αποκηρυγμένη αλήθεια;

Συγγραφέας: Κώστας Ακρίβος

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά – Κοστούμια: Ερμηνεία: Ελένη Στρούλια

Ερμηνεύουν: Μάγια Λυμπεροπούλου (Χαρίκλεια Καβάφη) Αλεξάνδρα Παντελάκη (Ελένη Σεγκοπούλου) και στο ρόλο του  Κ. Π. Καβάφη ο συγγραφέας Αντώνης Κούφαλης

 

14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Κήποι Οικίας Μεχμέτ Αλή

Παραγωγή Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου

Ο Γιώργος Χρονάς διαβάζει  Κ. Π. Καβάφη

Οι αναγνώσεις ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη  συνεχίζονται στους Κήπους του Μεχ- μέτ Αλή, από τον συγγραφέα και ποιητή Γιώργο Χρονά.

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αίθριο Μεγάρου Τόκου

Παραγωγή Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου

“Κ. Π. Καβάφης – Θ. Σ. Έλιοτ Παράλληλοι”Ο ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης ολοκληρώνει τον κύκλο της ανάγνωσης ποιημά- των του Κ.Π. Καβάφη  στο αίθριο του Μεγάρου Τόκου.

Αφιέρωμα στην πόλη της Καβάλας

ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

8 – 13 Ιουλίου

«Memorandum Καβάλα Lab»

Εργαστήριο

Η Τζένη Αργυρίου πραγματοποιεί ένα βιωματικό εργαστήρι σε δημόσιο χώρο στην πόλη της Καβάλας, την οδό Ελευθερίας. Το Memorandum Καβάλα Lab είναι ένα project πολυμέσων και παρασταστικών τεχνών που βασίζεται στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης και της ει- κόνας. Στόχος του είναι να ξυπνήσει μνήμες των τελευταίων 100 χρόνων που δεν πρέπει

να ξεχαστούν. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν την τελευταία μέρα της 6ήμερης διάρκειάς του

ΕMΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

9 ΙΟΥΛΙΟΥ – 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

Έκθεση φωτογραφίας

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας εκθέτει τη δουλειά του πίσω από τις βιτρίνες κλειστών καταστημάτων στο Εμπορικό Κέντρο Καβάλας. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την Καβάλα του σήμερα, το αληθινό της πρόσωπο, εικόνες της σκληρής πραγματικότητας, αλλά και της πραγματικής της ομορφιάς. Οι εικόνες αυτές θα κοσμούν την πόλη για όλο το καλοκαίρι, μέσα από τα μπάνερ του Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

5, 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΚΘΒΕ Κρατικό Θέατρο Βορείου  Ελλάδος

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανοίγει το Φεστιβάλ Φιλίππων με την πρεμιέρα της καλοκαιρινής του παραγωγής, Ειρήνη, στις 5 Ιουλίου. Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί

την αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φάνη Μου- ρατίδη και άλλους αξιόλογους ηθοποιούς. Την Παράβαση του έργου ερμηνεύει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

13, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΑΡΓΩ»

«Βάκχες» του Ευριπίδη

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανεβάζει φέτος τις Βάκχες του Ευριπίδη, σε μια παράσταση πολυσυζητημένη, πριν ακόμα παιχτεί. Συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες με εμπειρία και γνώση στο Αρχαίο Δράμα, όπως η Ρούλα Πατεράκη, ο Γιάννης Καρατζογιάννης,

και ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης αλλά και νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, όπως η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Πασσάς. Στο ρόλο του Διόνυσου ο Σάκης Ρουβάς.

19, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

5η ΕΠΟΧΗ Τέχνης σε συνεργασία με το θέατρο Badminton

Μίκης Θεοδωράκης, «Ποιoς τη ζωή μου…»

του Θέμη Μουμουλίδη

Η 5η Εποχή Τέχνης σε συνεργασία με το θέατρο Badminton, παρουσιάζουν μια παράσταση

αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από την πορεία και τα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη, περνά από μπροστά μας η ιστορία της Ελλάδας, από την Μικρασιατική κατα- στροφή, ως τις μέρες μας. Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί έναν 25μελή θίασο ηθοποιών και τραγουδιστών για την παράσταση Ποιος τη ζωή μου…

Συμμετέχουν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Γιώτα

Νέγκα και ο Κώστας Μακεδόνας.

24 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ – ΓΛΥΚΕΡΙΑ

«Μικρά Ασία – Βυζαντινός Εσπερινός»

Συναυλία  αφιέρωμα στον Απόστολο  Καλδάρα

Ο Γιώργος Νταλάρας επιστρέφει στους Φιλίππους, και συναντά ξανά τη Γλυκερία. Οι δυο καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους σε ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Απόστολο Καλδάρα, τα τραγούδια του οποίου παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα.

27, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

«Αγαμέμνων» του Αισχύλου

 

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης  επιλέγει και ανεβάζει το έργο Αγαμέμνων του Αισχύλου, το πρώτο μέρος της τριλογίας “Ορέστεια”. Η Νικαίτη Κοντούρη αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, με το Μηνά Χατζησάββα στον ομώνυμο ρόλο και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

2, 3 AYΓΟΥΣΤΟΥ

Θέατρο BAΣΙΛΑΚΟΥ

«Μήδεια» του Ευριπίδη

 

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος καταπιάνεται με τη Μήδεια του Ευριπίδη, για δεύτερη φορά, 12 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα. Αυτή τη φορά επιστρέφει στις “ρίζες” της τραγωδίας, με έναν αμιγώς αντρικό θίασο και μάσκες. Στο ρόλο της Μήδειας, ο Γιώργος Κιμούλης.

Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη.

9, 10 AYΓΟΥΣΤΟΥ

Θεατρικός Οργανισμός «Ακροπόλ»

«Πλούτος» του Αριστοφάνη

Ο Διονύσης Σαββόπουλος εξερευνά νέες πτυχές της καλλιτεχνικής του ιδιότητας, με τον

Πλούτο, την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Αναλαμβάνει τη μουσική, τη μετάφραση, τη σκηνοθεσία, και εμφανίζεται επί σκηνής μαζί με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, όπως ο Νίκος Κουρής, ο Χρήστος Λούλης, o Μάκης Παπαδημητρίου και η Αμα- λία Μουτούση. Η παράσταση είναι μια παραγωγή του Θεάτρου Ακροπόλ.

16 AYΓΟΥΣΤΟΥ

Κρατική Ορχηστρα Θεσσαλονίκης

Gala Όπερας – «Έτος Βέρντι»

Το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με το Φεστιβάλ «Γιάννης  Α. Παπαϊωάννου» φέρνει στους Φιλίππους την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Η ΚΟΘ παρουσιάζει ένα Gala Όπερας, αφιε- ρωμένο στη μουσική του Giuseppe Verdi, με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από τη γέννησή του.

18 AYΓΟΥΣΤΟΥ

Εθνικό Θέατρο

«Κύκλωψ» του Ευριπίδη

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το μοναδικό σωζόμενο σατυρικό δράμα, τον Κύκλωπα του Ευρι- πίδη. Οι περιπέτειες του Οδυσσέα και των συντρόφων του πάνω στο νησί των Κυκλώπων μέσα από μια διαφορετική ματιά. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασι- λείου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Χατζό- πουλος.

24 AYΓΟΥΣΤΟΥ

Εθνικό Θέατρο

«Tραχίνιες» του Σοφοκλή

Η δεύτερη παρουσία του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ θα είναι με μια τραγωδία του Σοφοκλή. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί έναν 26μελή θίασο και ανεβάζει τις Τραχίνιες, όπου το πάθος της Διηάνειρας για τον Ηρακλή αποδεικνύεται καταστροφικό. Στο ρόλο του Ηρακλή, ο Αργύρης Ξάφης.

30 AYΓΟΥΣΤΟΥ

Εθνική Όπερα και Μπαλέτο της Σόφιας

«Ντον Κάρλος» του Τζουζέπε Βέρντι

Η Εθνική Όπερα και το Μπαλέτο της Σόφιας έρχονται στους Φιλίππους και παρουσιάζουν την Όπερα του Giuseppe Verdi, Ντον Κάρλος. Η ιστορία του ομώνυμου ήρωα, διάδοχου του ισπανικού θρόνου, που είδε τη γυναίκα που αγαπά να γίνεται μητριά του, στο όνομα της ει- ρήνης μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

31 AYΓΟΥΣΤΟΥ

Εθνική Όπερα και Μπαλέτο της Σόφιας

«Ζορμπάς ο   Έλληνας»

σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”

Την επόμενη μέρα το κοινό των Φιλίππων θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και μια δεύτερη παραγωγή από την Όπερα και το Μπαλέτο της Σόφιας.

Το μπαλέτο Ζορμπάς ο Έλληνας σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”.

Τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και το ποιητικό κείμενο υπογράφει ο Lorca Massine, ο οποίος υπογραμμίζει “Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έχει τη δική της μοναδική γλώσσα συνδυασμένη με τους παραδοσιακούς και σύγχρονους, δυνατούς και ελεύθερους ρυθμούς των ελληνικών χορών. Προσδίδει στο θέαμα ένα ηχηρό μήνυμα καθώς η καρδιά του Ζορμπά χτυπά σχεδόν μέσα στον καθένα μας.”

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Παιδική Παράσταση

ΝΕΟ ΔΙΚΤΥΟ Παραγωγές Διεθνών Θεαμάτων

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»

του Μενέλαου Λουντέμη

Το κλασικό πια μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη Ένα παιδί μετράει τα’ άστρα ανεβαίνει στη σκηνή, με την καθοδήγηση της Βαρβάρας Δούκα και θα σηματοδοτήσει τη λήξη του

Φεστιβάλ. Στη μουσική αυτή παράσταση για παιδιά, πρωταγωνιστούν ο Κώστας Βουτσάς, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και ο Γιάννης Μποσταντζόγλου.

 

ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

10 ΙΟΥΛΙΟΥ

Συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Θεατρικός Οργανισμός ″Κ″

«Το  Tάβλι» του Δημήτρη Κεχαίδη

Με μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας  θα ανοίξουν οι φετινές παραστάσεις του Φε- στιβάλ Φιλίππων στο Κάστρο. Ο Κωνσταντίνος Κάππας σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση Το Τάβλι, ένα έργο σοκαριστικά επίκαιρο, που σατιρίζει τη νεοελληνική νοοτροπία και γράφτηκε από τον Δημήτρη Κεχαϊδη το 1972. Συμπρωταγωνιστής του, ο Σωκράτης Πάτσικας

18 ΙΟΥΛΙΟΥ

5η ΕΠΟΧΗ

“Περλιμπλίν και Μπελίσα”

του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Η 5η Εποχή Τέχνης ανεβάζει την κωμωδία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Περλιμπλίν και

Μπελίσα. Ο Δήμος Αβδελιώτης μεταφέρει το έργο με τη μορφή λαϊκής όπερας και στιλ κουκλοθεάτρου, με ζωντανή μουσική και ζωντανές κούκλες τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, που ερμηνεύουν τους ρόλους και τα τραγούδια της παράστασης. Πρωταγωνιστούν ο Στέλιος Μάινας και η Δήμητρα Ματσούκα.

25, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

Θέατρο του Νέου Κόσμου συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας

«Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει για τρίτη φορά το κείμενο της Έλλης Παπαδημη- τρίου, Κοινός Λόγος. Επιλέγοντας πέντε από τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς, τη Λυδία Κονιόρδου, την Ελένη Κοκκίδου, τη Μαρία Κατσανδρή, την Ελένη Ουζουνίδου και την Τάνια Παλαιολόγου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί μια παράσταση-οδοιπορικό, από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο, μέσα από αφηγήσεις ανώνυμων γυ- ναικών.  Η παράσταση ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.

31 ΙΟΥΛΙΟΥ

Θεατρικός Οργανισμός «Ακροπόλ» συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

«Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ

 

Ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, παρουσιά- ζουν την καυστική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Ο Επιθεωρητής. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθετεί τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Γιώργο Αρμένη, και άλλους σπουδαίους ηθοποιούς σε ένα έργο που σατιρίζει τη διαφθορά και τη σήψη του κρατικού μηχανισμού.

 

5 AYΓΟΥΣΤΟΥ

Συναυλία Ευανθίας Ρεμπούτσικα

«Το  αστέρι και η ευχή»

Μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες συνθέτριες, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, έρχεται να μας γεμίσει με τις μελωδίες της. Το αστέρι και η ευχή είναι ο τίτλος της νέας της μουσικής πα- ράστασης, γεμάτης από δικές της συνθέσεις που έχουμε αγαπήσει μέσα από τον κινηματο- γράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.

7 AYΓΟΥΣΤΟΥ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας  σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

«Eλένη» του Ευριπίδη

Το έργο του Ευριπίδη Ελένη, σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαϊδης, σε μια συμπαραγωγή των

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας  – Αγρινίου. Η Πέμυ Ζούνη και ο Αντώνης Καφετζόπουλος πρωταγω- νιστούν σε ένα έργο που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία.

29 AYΓΟΥΣΤΟΥ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

«Υπάρχει και φιλότιμο»

των Α.Σακελλάριου – Χ.Γιαννακόπουλου

Οι παραστάσεις στο χώρο του Κάστρου κλείνουν με την επίκαιρη κωμωδία των Σακελλά-

ριου-Γιαννακόπουλου, Υπάρχει και φιλότιμο. Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί μια ομάδα αξιόλογων ηθοποιών, ανάμεσά τους ο Γιώργος Παρτσαλάκης και ο Τάκης Παπαματθαίου, σε ένα έργο που σατιρίζει τη στάση των πολιτικών απέναντι στο λαό. Η παράσταση είναι μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.

ΘΑΣΟΣ

 

1ο  ΔHMOTIKO ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ

19 ΙΟΥΛΙΟΥ

5η ΕΠΟΧΗ

“Περλιμπλίν και Μπελίσα” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Η 5η Εποχή Τέχνης ανεβάζει την κωμωδία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Περλιμπλίν και Μπελίσα. Ο Δήμος Αβδελιώτης μεταφέρει το έργο με τη μορφή λαϊκής όπερας και στιλ κουκλοθεάτρου, με ζωντανή μουσική και ζωντανές κούκλες τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, που ερμηνεύουν τους ρόλους και τα τραγούδια της παράστασης. Πρωταγωνιστούν ο Στέλιος Μάινας και η Δήμητρα Ματσούκα.

1ο  ΔHMOTIKO ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ

21 ΙΟΥΛΙΟΥ

Συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Θεατρικός Οργανισμός Κ

«Το  Tάβλι» του Δημήτρη Κεχαίδη

Ο Κωνσταντίνος Κάππας σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση Το Τάβλι, ένα έργο σοκαριστικά επίκαιρο που σατιρίζει τη νεοελληνική νοοτροπία, και γράφτηκε από τον Δημήτρη Κεχαϊδη το 1972. Συμπρωταγωνιστής του, ο Σωκράτης Πάτσικας.

1ο  ΔHMOTIKO ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ

27 ΙΟΥΛΙΟΥ

Θέατρο του Νέου Κόσμου συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

«Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει για τρίτη φορά το κείμενο της Έλλης Παπαδημη- τρίου, Κοινός Λόγος. Επιλέγοντας πέντε από τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς, τη Λυδία Κονιόρδου, την Ελένη Κοκκίδου, τη Μαρία Κατσανδρή, την Ελένη Ουζουνίδου και την Τάνια Παλαιολόγου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί μια παράσταση-οδοιπορικό, από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο, μέσα από αφηγήσεις ανώνυμων γυναικών.  Η παράσταση ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

5 ΙΟΥΛΙΟΥ & 9 AYΓΟΥΣΤΟΥ

 

«Επόμενη στάση…1961»

Με αφορμή το αφιέρωμα στα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης, η ερασιτεχνική ομάδα

«Παραμυθάδες» ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και αναβιώνει την πρώτη παράσταση του ΚΘΒΕ στους Φιλίππους. Το δρώμενο θα λάβει χώρα σε ένα υπεραστικό λεωφορείο, και θα ακολου- θήσει την παλιά διαδρομή, όπου 52 χρόνια πριν, άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, θα  ξεκινήσουν για την πρώτη παράσταση του Κρατικού Θεάτρου. Επόμενη στάση…1961.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

4 AYΓΟΥΣΤΟΥ

«ΠΥΡΟτεχνηΜΑΤΑ» του Δημήτρη Λέντζη

Eρασιτεχνική Ομάδα Χ-ΟΔΟΣ

Η ερασιτεχνική ομάδα Χ-ΟΔΟΣ, παρουσιάζει  το θεατρικό αναλόγιο Πυροτεχνήματα του

Δημήτρη Λέντζη, για δεύτερη φορά. 14 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, επιστρέφει στον ίδιο τόπο με την ίδια διανομή. Στίχοι Καβαλιωτών ποιητών, μουσική και εικόνες της πόλης, συνθέτουν αυτό το θεατρικό αναλόγιο που θα παρουσιαστεί στο Κάστρο.

Συμμετέχει το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής Σοφίας Νεοχωρίτου.

ΠΑΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ

6 AYΓΟΥΣΤΟΥ

Ομάδα Θεονόη

 

«Εις το  φως της ημέρας»

Η ομάδα ΘΕΟΝΟΗ παρουσιάζει το μοναδικό διήγημα του Κ. Π. Καβάφη,  «Εις το φως της ημέρας». Ακροβατώντας ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο, το πραγματικό και το υπερφυσικό, ο Καβάφης κατάφερε να αποτυπώσει το «κλίμα του φανταστικού». Η Παλιά Μουσική είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει την παράσταση της νέας αυτής ομάδας.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ανδρέου