Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Joseph Beuys (Γιόζεφ Μπόις, 1921-1986), τα Ινστιτούτα Goethe της Ελλάδας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) τιμούν έναν από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της μεταπολεμικής περιόδου, με δωρεάν online προβολή του πρόσφατου ντοκιμαντέρ «BEUYS», του Andres Veiel, το οποίο περιέχει πλούσιο αρχειακό υλικό από τη ζωή του καλλιτέχνη.

Παράλληλα, η ιστορικός τέχνης και συνοδοιπόρος του Beuys, Rhea Thönges-Stringaris, συζητά με την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια, Δάφνη Βιτάλη, για τον Beuys και το ντοκιμαντέρ του Andres Veiel, «BEUYS».

Τόσο το ντοκιμαντέρ όσο και η συζήτηση θα είναι διαθέσιμα για online παρακολούθηση δωρεάν από τις 12 έως και τις 15 Μαΐου.

Προβολή ταινίας: athen.goethe-on-demand.de
Συζήτηση: Επίσημο κανάλι του ΠΙΟΠ στο YouTube

Λίγα λόγια για την ταινία BEUYS

(D 2017, 107´)
Σκηνοθεσία και σενάριο: Andres Veiel
Μοντάζ: Stephan Krumbiegel, Olaf Voigtländer
Γλώσσα Ταινίας: Αγγλικά και Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους

Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία 2108: Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ | Υποψήφιο για το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής

Ο Beuys, ο άνθρωπος με το τσόχινο καπέλο, τον κετσέ και τη Fettecke (γωνιά λίπους). Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, οι ιδέες αυτού του οραματιστή καλλιτέχνη εξακολουθούν να θεωρούνται πολύ μπροστά από την εποχή του. Με μια ιδιοφυή συρραφή πολυάριθμων αχρησιμοποίητων μέχρι τώρα οπτικών και ηχητικών ντοκουμέντων, ο σκηνοθέτης Andres Veiel και η ομάδα του δημιούργησαν ένα μοναδικό χρονικό: το ντοκιμαντέρ «BEUYS» δεν είναι ένα πορτραίτο με τη συνηθισμένη έννοια, αλλά μια ευαίσθητη και προσωπική ματιά στον άνθρωπο, την τέχνη του και τον κόσμο των ιδεών του. Τις δεκαετίες του 1960, 1970 και 1980 ο Beuys προσπάθησε υπομονετικά να εξηγήσει ότι το «χρήμα δεν θα έπρεπε να είναι αγαθό». Το έργο του αφορούσε μια νέα, διευρυμένη αντίληψη της τέχνης που περιλάμβανε και την πολιτική διαμόρφωση της κοινωνίας. Ο Beuys παίρνει μέρος σε αγώνες πυγμαχίας, διαπραγματεύεται, δίνει διαλέξεις και εξηγεί εικόνες σε έναν νεκρό λαγό. Ρωτά μειδιώντας: «Θέλετε μια επανάσταση χωρίς γέλιο;». Η διευρυμένη του αντίληψη για την τέχνη τον τοποθετεί στο επίκεντρο κάθε σημαντικής κοινωνικής συζήτησης, ακόμη και σήμερα.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συνδέεται με το έργο του πρωτοπόρου καλλιτέχνη, μέσω της οργάνωσης της περιοδικής έκθεσης «Olivestone», στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (2008) και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (2009). Πρόκειται για ένα αρχέτυπο γλυπτό από πέτρα και λάδι ελιάς, στοιχεία σε αμοιβαία και διαρκή ένωση, στα οποία ο καλλιτέχνης δεν «βλέπει» δυο προϊόντα της γης, αλλά την ίδια τη γη. Η πέτρινη δεξαμενή και το ρέον ελαιόλαδο είναι ζωντανός οργανισμός, με το ένα στοιχείο να τρέφει το άλλο. Συμβολίζουν τον χρόνο (πέτρα=παρελθόν και παρόν, λάδι=μέλλον) και συνιστούν ένα κατεξοχήν έργο «κοινωνικής γλυπτικής». Σύμφωνα με τον Beuys, η πέτρα ταυτίζεται με την ιστορία, η ελιά με το προαιώνιο σύμβολο ειρήνης, και το ελαιόλαδο, σύμβολο παραγωγικότητας, με τον καρπό της ιστορίας και της ειρήνης. Η παρουσίαση του «Olivestone» στα δύο Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ έδωσε στο έργο τη δυνατότητα να κάνει ένα νέο βήμα, μεταδίδοντας το μήνυμα για μια νέα «ανάγνωση» των πραγμάτων με ευαισθησία, αλληλεγγύη, γαλήνη, αρμονία. Δύο αριθμημένα και υπογεγραμμένα μπουκάλια με λάδι, μέρος της εγκατάστασης «Olivestone», εκτίθενται μόνιμα στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου αντιστοίχως, ως διαρκής ανάμνηση της έκθεσης που παρουσιάστηκε σε αυτά.

Το Goethe-Institut έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις και αφιερώματα στο έργο του Joseph Beuys τα τελευταία χρόνια και, με αφορμή τη φετινή επέτειο, παρουσιάζει το πρόγραμμα «Everything is in a State of Change», μια πρωτοβουλία της επιμελήτριας Δάφνης Βιτάλη (GR/IT) μετά από πρόσκληση του Goethe-Institut Athen. Η επιμελήτρια κάλεσε δύο διεθνείς καλλιτέχνιδες που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομίας τους, την Jennifer Nelson (Ελλάδα/ΗΠΑ) και την Janis Rafa (Ελλάδα/Ολλανδία), να δημιουργήσουν νέα έργα (βίντεο) τα οποία θα έχουν αναφορές και θα συνομιλούν με το πλούσιο έργο του Joseph Beuys αλλά και την καλλιτεχνική του έρευνα. Θα παρουσιαστούν στο Goethe-Institut Athen τον Ιούνιο με παράλληλες δράσεις.

Οι ακριβείς ημερομηνίες και το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.