Ο Πύργος Μπαζαίου στη Νάξο θα φιλοξενήσει, στο πλαίσιο του εικαστικού μέρους του ομώνυμου Φεστιβάλ, την έκθεση γλυπτικής της Όλγας Πλαστήρα και ζωγραφικής του Andrzej Wisniewskiμε τίτλο “Μίτος – Η πορεία”, που θα διαρκέσει από τις 15 Ιουνίου έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2013.

 

Τα εγκαίνια, έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, στις 12.00.

 

Η Όλγα Πλαστήρα επέλεξε το Ναξιακό μάρμαρο για τα έργα της και τη Νάξο ως τόπο διαβίωσης και δημιουργίας. Η διπλή επιλογή της και η αφοσίωση στη τέχνη της, επιβάλλονται δυναμικά στα έργα της. Τα γλυπτά της αντλούν έμπνευση και δύναμη από τους μύθους και την αέναη ιστορία του τόπου, αποκτούν μεταφυσική σχέση με τις μορφές και τα σχήματα της προαιώνιας κυκλαδικής τέχνης, αντανακλούν τη κλίμακα και την πλαστικότητα του νησιωτικού τοπίου. Η καλλιτέχνης διαισθάνεται την ενέργεια της ύλης και του τόπου, ξετυλίγει προσεκτικά το μίτο, αποφεύγοντας στερεότυπα και πεπατημένες, ξανοίγεται σε προσωπικές διαδρομές και αναζητήσεις διεκδικώντας τη καλλιτεχνική της ταυτότητα στο σύγχρονο κόσμο.

 

Δοκιμάζει, απορρίπτει, συνδυάζει μάρμαρο, μέταλλο, πυλό. Συνδιαλέγεται με τις άλλες τέχνες. Το λόγο, τη ζωγραφική. Συναντά και συνομιλεί με άλλους καλλιτέχνες, τους προσκαλεί να συνυπάρξουν δημιουργικά. Στην έκθεση που παρουσιάζεται στον Πύργο Μπαζαίου η Όλγα Πλαστήρα προσκαλεί τον κοσμοπολίτη, ζωγράφο-χαράκτη Αντζρέι Βισνιέφσκυ, πολωνικής καταγωγής. Η πληθωρικότητα και αινιγματικότητα των έργων του ζωγράφου βρίσκεται σε αντίστιξη με τη λιτότητα και ευκρίνεια των έργων της γλύπτριας. Η απόλαυση της έκθεσής τους μέσα σ’ έναν ιστορικά φορτισμένο χώρο, συνιστά μία μοναδική εμπειρία.

 

Η έκθεση εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Νάξου.

 

Επιμέλεια-Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος

Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Οικονόμου

 

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός