Η έκθεση “21 Αισθήσεις – 21 Senses” είναι εμπνευσμένη από τη νεωτεριστική επιστημονική και φιλοσοφική αντίληψη, που πρεσβεύει ότι οι αισθήσεις δεν είναι πέντε (Αριστοτελική αντίληψη), αλλά πολύ περισσότερες, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, 21 στον αριθμό. Τα έργα της έκθεσης από την ενότητα art project “21 Αισθήσεις – 21 Senses”, είναι προσαρμοζόμενες εγκαταστάσεις (art installations) και περιλαμβάνουν performances – lecture performances με τη συμμετοχή κοινού, video art installation, new media art και sound art.

Σε αυτά τα διαδραστικά έργα εννοιακής τέχνης, οι ιδέες που εμπλέκονται υπερισχύουν των παραδοσιακών αισθητικών και των «υλικών» των έργων, αναλογικών και ψηφιακών. Η ιδιαιτερότητα και ειδοποιός διαφορά των έργων του Χρήστου Προσύλη από άλλα έργα σύγχρονης αντίληψης, έγκειται στο γεγονός ότι ο επισκέπτης-θεατής της έκθεσης δεν είναι απλά μέρος του έργου, αλλά συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά ως performer στην ολοκλήρωση των έργων.

Ο καλλιτέχνης ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 εργάζεται πάνω στη εντροπία των συστημάτων, και ειδικά της performance, και ταυτόχρονα στο να δημιουργεί ένα περιβάλλον art installation, με συχνότητες ηχητικές και φωτιστικές – χρωματικές στις video art & sound art εγκαταστάσεις, τέτοιες που να βοηθούν στη συγκέντρωση, στη χαλάρωση και την ηρεμία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί και ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως performer, ο επισκέπτης-θεατής ενεργοποιείται συμμετέχοντας σε ένα είδος lecture performance (performance διάλεξη) του καλλιτέχνη, και δημιουργείται η δυνατότητα να αποτυπώσει στο έργο-εγκατάσταση αυτό που συναισθηματικά του υπαγορεύει η όλη διαδικασία της δράσης του. Σαν συνέχεια του προηγούμενου art project του καλλιτέχνη με τίτλο “Emotion Generator”, εδώ το κάθε έργο λειτουργεί υιοθετώντας τη νεωτεριστική αυτή οπτική των 21 αισθήσεων, ως γεννήτρια συναισθημάτων του θεατή, που τον προσκαλεί στη συνέχεια να τα εκφράσει μέσα στο ίδιο το έργο, παρεμβαίνοντας in-situ, τόσο με προσωπικά του αντικείμενα όσο και με δράση μέσα στην χωρική και χρονική ολοκλήρωσή του έργου, γράφοντας, με λέξεις ή και σχεδιάζοντας πάνω στο έργο.

Έτσι επιτρέπει στον επισκέπτη-θεατή να κατανοήσει καλύτερα την έννοια του εν λόγω έργου και της διαδικασίας δημιουργίας του και με αυτόν τον τρόπο το κάθε έργο συνεχώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται. Μέσα από τη διαδικασία αυτή ο καλλιτέχνης και ο θεατής συνδέονται άρρηκτα, συσχετίζοντας την performance με το εννοιακό περιεχόμενο των πραγμάτων πέρα από το έργο τέχνης τη δεδομένη στιγμή. Και οι δύο κινούνται μέσα από τα συναισθήματα που γεννιούνται, περιγράφοντας έτσι το συγκείμενο της οντότητάς τους, το εννοιολογικό, φυσικό και ιδεατό τους πλαίσιο.

Στο art project “21 Αισθήσεις – 21 Senses”, το κάθε έργο λειτουργεί όπως το σύνολο του κειμένου που περιγράφει μια λέξη. Όπου η λέξη εδώ είναι ο ίδιος ο επισκέπτης-θεατής, επειδή συμμετέχει ως performer in situ στην διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αποτυπώνοντας τα συναισθήματα που του υποβάλλει η διαδικασία.

Χρήστος Προσύλης

Ο Χρήστος Προσύλης είναι new media & performance artist, σκηνοθέτης θεάτρου, κινηματογράφου και συγγραφέας. Ζει στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (Master in Digital Arts), από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία, Θεατρικές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε έρευνα πάνω στη σκηνοθεσία, υποκριτική και performance art με νέες τεχνολογίες στο Λονδίνο. Είναι ο δημιουργός της τεχνικής “Acting Code, advanced Acting and Directing Technique”, ο εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο, της Cosmocinema και της ερευνητικής θεατρικής ομάδας Cosmotheatre, στο Λονδίνο.