Δεκάδες εκθέσεις, νέες ιδέες, καταξιωμένοι δημιουργοί και μια πόλη που θυμίζει σκοτεινό θάλαμο… Ladies and gentleman, η PhotoBiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης!

Δεκάδες εκθέσεις, νέες ιδέες, καταξιωμένοι δημιουργοί και μια πόλη που θυμίζει σκοτεινό θάλαμο… Ladies and gentleman, η PhotoBiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης!


Για τους κοινούς θνητούς είναι ένα σπορ που εξασκείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, σε οικογενειακές συνεστιάσεις, σε ιδιωτικές στιγμές κ.ο.κ. Η φωτογραφία, για ερασιτέχνες και επαγγελματίες, είναι μια απόπειρα να ξεγελαστεί ο χρόνος και να πιαστεί αιχμάλωτος στο χαρτί.


Κάθε άνοιξη η Θεσσαλονίκη ποζάρει στο φακό μπροστά από δεκάδες, επαγγελματίες φωτογράφους και μετατρέπεται σε ένα τεράστιο σκοτεινό θάλαμο που φιλοξενεί εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες φωτογραφίες. Η PhotoBiennale/20η Φωτογραφική Συγκυρία επιστρέφει και φέτος δυναμικά με 42 εκθέσεις, 240 δημιουργούς από 17 χώρες, 27 επιμελητές και 33 χώρους.


Διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ο σκοπός του οποίου είναι τριπλός: η συγκρότηση μία συλλογής, η διαφύλαξη των έργων της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως και των έργων που αποτελούν μέρος της σύγχρονης δημιουργίας.


H PhotoBiennale χαρτογραφείται στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ φωτογραφίας μεταξύ του Fotografia της Ρώμης και του PhotoEspaña της Μαδρίτης, και εκτυλίσσεται τους ανοιξιάτικους μήνες Απρίλιο και Μάιο.


Μετεξέλιξη του ετήσιου θεσμού της διεθνούς φωτογραφικής συνάντησης που διοργάνωνονταν στη Θεσσαλονίκη επί 19 συνεχόμενα χρόνια (εκ των οποίων τα 9 τελευταία από το Μουσείο) η PhotoBiennale εμφανίζεται φέτος ανακηρύσσοντας αλλαγές δομής, όπως και την αλλαγή της περιοδικότητας- από εδώ και στο εξής, όπως δηλώνει και το όνομα της, θα διεξάγεται ανά διετία, με επόμενη συνάντηση το 2010.


Η διοργάνωση περιέχει εκθέσεις, δράσεις – portfolio reviews, βραβεία, διαλέξεις, ημερίδες, εργαστήρια, masterclasses – όπως και παράλληλες εκδηλώσεις. Το εκθεσιακό πρόγραμμα της PhotoBiennale χωρίζεται σε τρεις τομείς: στις εκθέσεις που περιλαμβάνονται στον κεντρικό θεματικό πυρήνα, όπως ορίζεται σε κάθε διοργάνωση, τις εκθέσεις που εντάσσονται στο παράλληλο πρόγραμμα, όπου παρουσιάζονται διαφορετικές θεματικές, και τέλος στις εκθέσεις των αιθουσών τέχνης, οι οποίες προτείνουν την έκθεση και τον καλλιτέχνη ή καλλιτέχνες που επιλέγουν.


Το εκθεσιακό πρόγραμμα έχει έναν κεντρικό θεματικό πυρήνα: Για το 2008 έχει οριστεί ο χρόνος, για το 2010 σχεδιάζεται να είναι ο τόπος και για το 2012 ο λόγος. Αυτό το θεματικό κέντρο το περιβάλλουν εκθέσεις oι οποίες παρουσιάζονται σε μουσεία, χώρους τέχνης και δημοτικούς εκθεσιακούς χώρους (μνημεία ή αναπαλαιωμένα κτίρια) σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρά της.


Το θέμα, με την ευρύτερη έννοια και σε σχέση με τη φωτογραφία, αποτελεί επιλογή του συντονιστή του προγράμματος και υλοποιείται με τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων: επιμελητών, συλλεκτών, υπεύθυνων ιδρυμάτων, δημιουργών, επιδιώκοντας στη δημιουργία πολλαπλών διαλόγων.

Πέρα από το κεντρικό θέμα σε κάθε διοργάνωση περιλαμβάνεται και ένα παράλληλο πρόγραμμα, με επιλογές συγκεκριμένων ολοκληρωμένων προτάσεων από επιμελητές και δημιουργούς, που δεν εμπίπτει στην κεντρική θεματική, αλλά περιλαμβάνεται στη διοργάνωση – αξιοποιώντας το γεγονός ότι όλοι οι κεντρικοί εκθεσιακοί χώροι της πόλης όπως και οι σημαντικότερες αίθουσες τέχνης της πόλης προβάλλουν τη φωτογραφία την περίοδο της PhotoBiennale.


Οι παράλληλες εκδηλώσεις της PhotoBiennale δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύτερο, αλλά και στο ειδικό κοινό να εμβαθύνουν τη γνώση τους για τη φωτογραφία, τις διαφορετικές χρήσεις και προσεγγίσεις βάσει της οπτικής του κάθε ομιλητή. Η κάθε δράση απευθύνεται σε διαφορετικά επίπεδα, όλα όμως συγκλίνουν στην πλαισίωση της διοργάνωσης με δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Αυτές οι ανακοινώσεις συγκροτούν το εκπαιδευτικό πλαίσιο της Photobiennale.


Παράλληλες εκδηλώσεις: Guitar Plus, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων. Μία πολιτιστική διοργάνωση πέρα από το αντικείμενο στο οποίο είναι αφιερωμένη μπορεί να λειτουργήσει και ως τόπος συνάντησης των διαφορετικών τεχνών και ως μία εξαιρετική αφορμή για συνευρέσεις κοινών με ποικίλα ενδιαφέροντα.


INFO
Για περαιτέρω πληροφορίες: www.photobiennale.gr