Το έργο «Αμολή | Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο» της ερευνήτριας, εικαστικού και performance artist, Αιμιλίας Μπουρίτη και της καλλιτεχνικής πλατφόρμας «Συν+Εργασία», σε διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, εστιάζει στη δημιουργία δικτύου και ανταλλαγών μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων του μεταβιομηχανικού Θριασίου Πεδίου.

Το έργο είναι η επίσημη συμμετοχή του Δήμου Ασπροπύργου στο πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς ΠΠΕ. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, περιπατητική διαδρομή στα αγροκτήματα, συμμετοχή του κοινού στην αγροτική εργασία όπως συγκομιδή φυστικιών και φύτευση οπωροκηπευτικών, αφηγήσεις, παραδοσιακή μουσική, αρβανίτικα τραγούδια, performance, εικαστική εγκατάσταση, προβολές, παρουσίαση του ντοκιμαντέρ “100 χρόνια αγροτική ζωή στον Ασπρόπυργο” καθώς και συνάντηση μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων του Θριασίου Πεδίου. Οι δράσεις ολοκληρώνονται με την παρουσίαση από ερευνητές του Εργαστηρίου ΗΜΕ-ΠΡΟΠΕ ΠΑΔΑ των θεμάτων της ενεργειακής μετάβασης στις αγροτικές κοινότητες και οι προκλήσεις της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου.

Πρόκειται για μία πολύπλευρη αναφορά στην αγροτική Θεά Δήμητρα, την προστάτιδα της γεωργίας, η οποία παρά τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του Θριασίου Πεδίου δεν έφυγε ποτέ από αυτό. Είναι ζωντανή, όχι ως ένας μύθος, αλλά ως μία πραγματικότητα αφού η πεδιάδα καλλιεργείται συστηματικά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Το κρίσιμο μήνυμα του έργου είναι ότι η τροφή και η σύνδεση του ανθρώπου με τη γη είναι ένα διαχρονικό στοιχείο όχι μόνον επιβίωσης αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στοιχείο το οποίο οφείλει να διαφυλαχτεί και να έχει τον προστατευόμενο χώρο του στο διαρκώς μεταβαλλόμενο Θριάσιο Πεδίο.

Με εργαλεία τη σύγχρονη τέχνη, τη συμμετοχικότητα, τη βιωματική γνώση και την επιστήμη το έργο προσεγγίζει τις αγροτικές κοινότητες των δύο πόλεων, της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου, ξετυλίγοντας την πολιτιστική κληρονομιά τους, μετατρέποντας το αγροτικό τοπίο σε πεδίο νέων δυνατοτήτων.

Συμμετέχουν: Αρβανίτες του Θριασίου Πεδίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ασπροπύργου και τα μέλη του, καλλιτέχνες, επιστήμονες, αγρότες, θεωρητικοί, η τοπική κοινωνία και το ευρύτερο κοινό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Αιμιλία Μπουρίτη: Εμπνεύστρια της ιδέας «ΑΜΟΛΗ», Σκηνοθέτης, Εικαστικός, Performance Artist, Υπεύθυνη Πολιτιστικού και Κοινωνικού σχεδιασμού – Ερευνήτρια συμμετοχικών δράσεων.
  • Παναγιώτης Κτενίδης: Ερευνητής – Συντονιστής Δράσεων σύνδεσης Πολιτισμού, Ενέργειας, Αειφόρου Ανθεκτικότητας των Αγροτικών Κοινοτήτων και των προκλήσεων της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου.
  • Ανδρομάχη Οικονόμου: Επιστημονικός Συνεργάτης, Ερευνητικός σύμβουλος.
  • Μπία Παπαδοπούλου: Επιμελήτρια Εκθέσεων – Ιστορικός Τέχνης.
  • Δέσποινα Σαββοπούλου: Επιμελήτρια κειμένων – Δημοσιογράφος, Θεατρολόγος.
  • Πάνος Βιττωράκης: Εικονολήπτης, Σκηνοθέτης.
  • Χάρης Καρούτσος, Χρήστος Μεγαρχιώτης: Εικονολήπτες, Μοντάζ.
  • Βούλα Ανδρώνη: Υπεύθυνη οργάνωσης & εκτέλεσης παραγωγής – Φωτογράφος.
  • Ιωάννης Στάμου: Παραδοσιακός μουσικός κλαρίνου.
  • Τάσος Φωτίου: Καθηγητής μουσικής, μουσικός, performer, μουσική επιμέλεια.
  • Κωνσταντίνος Μερετάκης: Μουσική εκτέλεση (Νταούλι).
  • Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Καλλιτεχνική Πλατφόρμα «Συν+Εργασία» – ΑΜΚΕ.
  • Διοργάνωση: 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
  • Συντονισμός Έργου (2023 Eleusis):
    Γεωργία Βουδούρη – Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης,
    Νεοκλής Μαντάς – Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Κυριακή 27 Αυγούστου – Ώρα: 18:00 – 20.00
Στο αγρόκτημα με φυστικόδεντρα του Αδάμ Αργυρίου
(Οδός Στράτου Φράγκου, περιοχή Αεροδρομίου, Ελευσίνα).
Μεταφορά θεατών από την οδό Κανελλοπούλου, στάση Κανόνι στην παραλία της Ελευσίνας στις 17.30.

Σεμινάριο συγκομιδής φιστικιών στο Κτήμα του Αδάμ Αργυρίου στην περιοχή του Αεροδρομίου στην Ελευσίνα από φιστικοπαραγωγούς
Οι παραγωγοί οι οποίοι κατοικούν στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο θα εξηγήσουν τη διαδικασία συγκομιδής και θα αναδείξουν την αξία της, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα ακολουθήσουν βιωματικά τη διαδικασία.

Συνάντηση των Αρβανιτών Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μαγούλας και Μάνδρας με σκοπό την μεταξύ τους γνωριμία
Συζήτηση με την καλλιτέχνη Αιμιλία Μπουρίτη για τη σημασία της σύνδεσης μεταξύ τέχνης, πολιτισμού και αγροτικής ζωής στο εύθραυστο Θριάσιο Πεδίο.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου – Ώρα: 8:00 – 10:00 
“Ευχή για τους γεωργικούς σπόρους”, τελετουργική προσφορά από την Αιμιλία Μπουρίτη και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον Ασπρόπυργο.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου – Ώρα: 18:00 – 22.30
Στο αγρόκτημα με οπωροκηπευτικά του Βαγγέλη Μουζάκα – Εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας – (οδός Αγίας Μαρίνας & Κων/ντίνου Καραμανλή, Ασπρόπυργος).
Τραγουδούν οι αρβανίτισσες: Μαίρη Αβράαμ, Ελένη Δάρρα, Κατερίνα Ηλία, Μαρία Καψάλα, Κούλα Λιόση, Σπυριδούλα Μουζάκα, Μαρία Μυλωνά, Βασιλική Νάσου, Καίτη Νερούτσου, Κατίνα Νερούτσου, Φανή Παπαδά.

Διαβάστε επίσης:

2023 Ελευσίς: Αύγουστος με μία σειρά εκδηλώσεων και πολύτιμων συνεργασιών
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση