Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.

Το συνέδριο επικεντρώνεται αφενός στη μεθοδολογία – πρότυπο της δράσης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία: μία Δράση – Μοντέλο, όπως συνηθίζει να ονομάζεται και μια από τις σημαντικότερες του προγράμματος παρακαταθήκης της διοργάνωσης, με στόχο την ανάδειξη -μέσω των παραστατικών τεχνών- του ανεξάντλητου τοπογραφικού αρχαιολογικού πλούτου και των δυνατοτήτων του, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αφετέρου, το συνέδριο εστιάζει στην προώθηση καλών πρακτικών εφαρμογής των παραστατικών τεχνών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και τη μετατροπή της αρχαιολογικής πληροφορίας σε βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Η δομή του συνεδρίου αναπτύσσεται σε πέντε διαφορετικές ενότητες, συσχετισμένες και συμπληρωματικές: Κεντρικές ομιλίες, Συζητήσεις (round tables), Masterclass, Προβολές ταινιών στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου στο Σινέ Ελευσίς, και δυο ζωντανές Παρουσιάσεις in situ για το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία.

Οι θεματικοί του άξονες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- “Συνέργειες μεταξύ Αρχαιολογίας και Τεχνών: Νέες Προοπτικές στην προβολή και ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς”, “Καινοτόμες Προσεγγίσεις στην Αναβίωση Ιστορικών Χώρων μέσω των Παραστατικών Τεχνών”, “Διαλογική, διαδραστική Αρχαιολογία και Κοινωνική Ενσωμάτωση μέσω Τέχνης”, “Ψηφιακές και Παραστατικές Τέχνες στην Πολιτιστική Κληρονομιά”, “Αρχαιολογία – Τέχνη, Βιωσιμότητα και Παρακαταθήκη: μία Συζήτηση για το Μέλλον”. Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα ανακοινωθεί μες στον Μάρτιο.

Η συνάντηση απευθύνεται σε σπουδαστές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς στα πεδία της Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Θεάτρου και Πολιτιστικής Διοίκησης, σε Αρχαιολόγους, Καλλιτέχνες με ειδικό ενδιαφέρον για την in situ δημιουργία, Ξεναγούς, Τουριστικούς οδηγούς, Πολιτιστικούς Διαχειριστές, εθνικούς και διεθνείς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και φορείς πολιτισμού, στο ευρύ κοινό με ενδιαφέρον για την ιστορία, την αρχαιολογία, την αφηγηματικότητα και το θέατρο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, στις 22, 23, 28 & 31 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις της δράσης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, στον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας. Η προκράτηση θέσεων θα ξεκινήσει στις 11 Μαρτίου. Τέλος, στις 29 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί το γλυπτικό έργο του Διονύση Χριστοφιλογιάννη «O Στρατός του Γκούμα» με μία ζωντανή επιτελεστική δράση. 49 κεραμικές κεφαλές από το πήλινο σύμπαν του Χαράλαμπου Γκούμα θα ζωντανέψουν στο αμφιθέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας συνθέτοντας μία σύγχρονη εικαστική εγκατάσταση. Σε συνεργασία με τον Λύσανδρο Σπετσιέρη και τη galleria pemuvia. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία:

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία ξεκίνησε την προπαρασκευαστική του πορεία τον Φεβρουάριο του 2022. Προσεγγίζοντας μεθοδολογικά εργαλεία καλλιτεχνικών και ερευνητικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία, σε συνεργασία με την αρχαιολογική εταιρεία της Φλωρεντίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, καλλιτέχνες – ερευνητές από διαφορετικά πεδία των τεχνών και των επιστημών, υπό την επιμέλεια και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, ξεκίνησαν μια μακρά, εξελικτική διαδικασία, στο πλαίσιο μιας επιτόπιας συνομιλίας με τον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας και σε αγαστή συνεργασία με τους αρχαιολόγους που εργάζονται σε αυτόν. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο εμβληματικός αυτός τόπος συνθέτει ένα πρότυπο πεδίο συνάντησης Τεχνών και Αρχαιολογίας, στοχεύοντας να θεμελιωθεί ως παράδειγμα εφαρμοσμένης μεθοδολογίας και σε άλλους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.

Συντελεστές:

  • Εποπτεία – Σύλληψη Μιχαήλ Μαρμαρινός
  • Σκηνοθεσία – Επιμέλεια Gemma Hansson Carbone
  • Συνεργάτις Σκηνοθέτις Ηλιάνα Καλαδάμη
  • Ειδική Επιστημονική Συνεργάτις Ιουλία Καούρα
  • Καλλιτέχνες – ερευνητές Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Ισαβέλλα Κασιμάτη, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Βασίλης Μαυριανός, Φοίβος Μίχος-Ράμμος, Ελένη Μολέσκη, Νικολέτα Ξεναρίου
  • Συνεργάτες σε Προηγούμενα Στάδια του Έργου Κωνστάτζα Καψάλη, Γιώργος Κριθάρας, Φαίδων Μουδόπουλος, Βλαδίμηρος Νικολούζος, Ιωσηφίνα Περδικίδου, Gary Salomon
  • Συντονισμός παραγωγής MENTOR

Photo Credit: John Kouskoutis