Το Μυστήριο 60 metamorphoSEA είναι ένα πολιτιστικό έργο που υλοποιείται στην Ελευσίνα από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (GR), τον πολιτιστικό οργανισμό CHORUS (GR) και την Brave New World Producties (NL), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Ulysses: European Odyssey που αφορά ένα επικό ταξίδι από το 2022-2024 σε 18 πόλεις σε 16 χώρες, με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών απαντήσεων στον δημόσιο χώρο σε σύγχρονα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα τα οποία αντλούν έμπνευση από τα 18 επεισόδια του εμβληματικού μυθιστορήματος «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις.

Η site-specific καλλιτεχνική παρέμβαση, σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου Ολλανδού Sjoerd Wagenaar, αντλεί έμπνευση από την ακτή της Ελευσίνας και συγκεκριμένα την περιοχή της Βλύχας και ξεκινά με ένα άνοιγμα προς την κοινωνία που διερευνά την επιθυμία των κατοίκων της Ελευσίνας να επανασυνδεθούν με τη θάλασσα και το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθεί μια σειρά τρίωρων εργαστηρίων/συμμετοχικών προβών τα οποία καθοδηγεί ο σκηνοθέτης του έργου και απευθύνονται σε όποια/ον ενδιαφέρεται για το περιβάλλον της Ελευσίνας και το παραλιακό της μέτωπο.

Τα εργαστήρια/συμμετοχικές πρόβες θα υλοποιηθούν τον Μάρτιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η παράσταση θα πραγματοποιηθεί 26, 27, 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Συνιστάται η παρουσία των συμμετεχόντων στο σύνολο των εργαστηρίων/συμμετοχικών προβών, καθώς αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας η οποία θα καταλήξει στην εθελοντική συμμετοχή τους στην παράσταση.

Τα εργαστήρια του Μαρτίου θα υλοποιηθούν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28, Ελευσίνα), τις εξής ημέρες και ώρες:

Τετάρτη 8 Μαρτίου: 5-8
Πέμπτη 9 Μαρτίου: 3-6
Παρασκευή 10 Μαρτίου: 3-6
Σάββατο 11 Μαρτίου: 11-2

Τα επόμενα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από 8 μέχρι 11 Μαΐου και από 6 μέχρι 8 Ιουνίου σε ώρες και χώρο που θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Ανοιχτή Πρόσκληση προς Καλλιτέχνες

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό CHORUS (GR) και την Brave New World Producties (NL), αναζητούν δύο νέες/ους και ανερχόμενες/ους καλλιτέχνιδες/ες από την Ελευσίνα για να ταξιδέψουν σε μία από τις παρακάτω πόλεις της επιλογής τους [Βίλνιους (Λιθουανία), Κλουζ (Ρουμανία), Κοπεγχάγη (Δανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Όουλου (Φινλανδία)] και να συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Μυστήριο 60 metamorphoSEA.

Photo credit: GERASIMOS DOMENIKOS