Σήμερα, όλο και περισσότερα πολιτιστικά ιδρύματα έχουν αρχίσει να προσφέρουν δωρεάν εικόνες υψηλής ευκρίνειας έργων τέχνης, καταλόγους, αλλά και βιβλία στο κοινό μέσω του διαδικτύου. Από φωτογραφίες αντικών μέχρι και σπάνια βιβλία τέχνης, αυτό το ελεύθερο υλικό μας δείχνε τις ατελείωτες δυνατότητες εκμάθησης μέσω διαδικτύου. Έτσι, το Minneapolis College of Art and Design (MCAD) αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτή την τάση, δίνοντας μας τη δυνατότητα λήψης ολόκληρης της συλλογής «Art of the Poster: 1880-1918», μίας συλλογής αφισών από την «Χρυσή Εποχή» της γραφιστικής.

Διαθέτοντας πάνω από 200 έντυπα έργα, η συλλογή «Art of the Poster 1880-1918» παρουσιάζει την αυξημένη δημοτικότητα της λιθογραφίας κατά της διάρκεια της Μπελ Επόκ. Οι καλλιτέχνες της εποχής βρίσκουν το μέσο της αφίσας σαν ένα εύκαιρο σημείο άμεσης επικοινωνίας με το κοινό, μεταδίδοντας εύκολα μηνύματα και ιδέες. .Μερικοί απ’ αυτούς τους καλλιτέχνες ήταν οι: Jules Chéret, Henri de Toulouse-Lautrec, Gustav Klimt, Alphonse Mucha, και Eugene Grasset. Ο νέος νόμος στη Γαλλία που αφορά την Ελευθερία του Τύπου, το 1881, δίνει την ελευθερία στην ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων σχεδόν παντού και προκαλεί την έκρηξη της αφίσας.

Henri de Toulouse-Lautrec

«Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, οι λιθογράφοι άρχισαν να χρησιμοποιούν μαζικής παραγωγής πλάκες ψευδαργύρου και όχι πέτρες στη διαδικασία εκτύπωσης», εξηγεί το συνοδευτικό κείμενο της συλλογής. «Αυτή η καινοτομία τους επέτρεψε να παράγουν μεγάλο αριθμό αφισών σε ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών, με χαμηλό κόστος».

Οι καλλιτέχνες και το κοινό αγάπησαν τα φωτεινά χρώματα, τη στυλιζαρισμένη τυπογραφία και το σύγχρονο θέμα των αφισών. Σήμερα αυτά τα κομμάτια θεωρούνται αριστουργήματα, αν και τα περισσότερα αρχικά θα χρησίμευαν ως διαφημίσεις, προωθώντας τα πάντα, από εστιατόρια και θεάματα μέχρι ποτά και τσιγάρα.

Ενώ είναι εγγενώς εμπορικά έργα, αυτές οι αφίσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της γραφιστικής σε μία αυτόνομη μορφή τέχνης. Πολλοί από τους καλλιτέχνες που σχεδίασαν αφίσες κατά τη διάρκεια της Μπελ Επόκ ήταν ήδη γνωστοί σε άλλες τέχνες, όπως η ζωγραφική και η αρχιτεκτονική. Η δημιουργική τους επιτυχία συνέβαλε στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της «υψηλής τέχνης» και της δημοφιλούς εικαστικής κουλτούρας, αλλά και στο να φέρουν σε επαφή ανθρώπους, που δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ μουσεία ή γκαλερί, με τις τέχνες και τον μοντέρνο σχεδιασμό. 

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε ολόκληρη τη συλλογή των υπέροχων αυτών αφισών στη σελίδα Art of the Poster 1880-1918 Flickr.

Δείτε μερικά highligths από την συλλογή

Jan Toorop
Jules Chéret
Leonetto Cappiello
Lucian Bernhard