Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στο πλαίσιο του εορτασμού του Έθνους μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, συμμετέχει με μεγάλη χαρά στο κοινό αυτό εγχείρημα, θέλοντας να τιμήσει τον Αγώνα των ηρώων του 1821 και να συμβάλλει ενεργά στον προγραμματισμό του, ενεργοποιώντας με τρόπο παιδαγωγικό, δημιουργικό και ουσιαστικό όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις του.

Ο συγκινητικός Αγώνας των Ελλήνων για Ελευθερία, γίνεται πυξίδα για τον σύγχρονο άνθρωπο που σε περιόδους δοκιμασιών, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, αντλεί δύναμη και οραματίζεται έναν κόσμο καλύτερο, ένα μέλλον κοινό, προσβάσιμο σε όλους. Το Βλέμμα, η Φωνή, η Ιδέα και η Έμπνευση των παιδιών από όλη την Ελλάδα αλλά και από την Ομογένεια, που ενώνονται και συνομιλούν μέσω του διαδικτύου με κοινούς άξονες την Ιστορία και την Παιδική Τέχνη, αποτελούν για εμάς πολύτιμη πρόκληση αλλά και ευθύνη: το μακρινό 1821 συνδέεται με το σύγχρονο παρόν και ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια των παιδιών, ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον του κόσμου.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με ένα σύνολο δημιουργικών & εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (εκπαιδευτικά- εικαστικά εργαστήρια, διαδικτυακές δράσεις, διαλέξεις, αφηγήσεις συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας, παρουσιάσεις ζωγράφων, εκθέσεις των έργων των παιδιών κ.α.), συμμετέχει στον Εθνικό Εορτασμό, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να μάθουν, να προβληματιστούν, να εμπνευστούν αλλά και να οραματιστούν με τρόπο αισιόδοξο το μέλλον τους, έχοντας κατανοήσει θεμελιώδεις αξίες, όπως αυτές της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας.

“Για να είμαι εγώ ελεύθερος”

Η εκπαιδευτική – δημιουργική δράση με τίτλο: «Για να είμαι εγώ ελεύθερος», που θα υλοποιηθεί σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τελώντας σε συνεργασία και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αποτελείται από τα έργα που εδώ και ένα διάστημα δημιουργούν τα παιδιά των 8μηνων εικαστικών εργαστηρίων του Μουσείου, προετοιμάζοντας τη σπουδαία πρώτη ύλη μιας εικαστικής έκθεσης με προβλεπόμενη έναρξη το προσεχές Φθινόπωρο.

Το πρώτο μέρος της πολυσχιδούς εκπαιδευτικής και εικαστικής δράσης του Μουσείου που παρά τις αντίξοες συνθήκες ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες με τη συνέργεια όλων των διοικητικών συνεργατών και των έμπειρων εικαστικών δασκάλων του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης καθώς και την καθημερινή εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, έχει ως αφετηρία και έμπνευση τους στίχους του Εθνικού μας Ύμνου. Μέσα από τα έργα των παιδιών, ξεδιπλώνονται οι εμβληματικές μορφές του Αγώνα, οι αγαπημένοι τους ήρωες, η γενναιότητα, η αυτοθυσία και η φιλοπατρία, με ύψιστο ιδανικό την Ελευθερία.

“1+8+2+1 σημαιάκια για το μπαλκόνι μου” / Φτιάχνω το σημαιάκι της γιορτής με την αγαπημένη εικαστικό Μαρίνα Στελλάτου – μια διαδικτυακή δράση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ειδικότερα για την προσεχή σπουδαία επετειακή ημερομηνία της 25ης Μαρτίου, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης διοργανώνει διαδικτυακά, μια δημιουργική και εορταστική δράση για γονείς και παιδιά με τίτλο: “1+8+2+1 σημαιάκια στο μπαλκόνι μου”, – Φτιάχνω το σημαιάκι της γιορτής με την αγαπημένη εικαστικό Μαρίνα Στελλάτου.

Την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021, στις 18:00, προσκαλούμε τα παιδιά και τους γονείς τους σε μια δημιουργική συνάντηση με δωρεάν συμμετοχή, με σκοπό να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Εθνική μας Επέτειο, υψώνοντας το δικό μας χειροποίητο σημαιάκι.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται από το Εκπαιδευτικό και Εικαστικό τμήμα του Μουσείου με την ευγενική υποστήριξη της Προέδρου και των Μελών του Δ.Σ. του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.