Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν βραβευτεί από το 1992 μέχρι σήμερα, συμμετέχουν σε μια έκθεση που σκοπό έχει αφενός να παρουσιάσει μια πολύ σημαντική ομάδα Ελλήνων εικαστικών και αφετέρου να υπενθυμίσει την δραστηριότητα του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου. Παρουσιάζεται ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης που καλύπτει μια περίοδο τουλάχιστον τριών δεκαετιών, με την πολυμορφία παρά την θεματική να δίνει τον τόνο και τον εικαστικό λόγο να καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναζητήσεων αυτής της περιόδου.

Η δραστηριότητα αυτή του Ιδρύματος Σπυρόπουλου αναπλήρωσε το επί δεκαετίες κενό της θεσμικής υποστήριξης των νέων καλλιτεχνών. Να θυμίσουμε πως τα Έπαθλα Σπυρόπουλου ξεκίνησαν ως οικονομικές ενισχύσεις, ενώ τα δυο τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε τιμητικές διακρίσεις που συνοδεύονται από την παρουσίαση του έργου των βραβευθέντων καλλιτεχνών με επιμέλεια του Μουσείου Σπυρόπουλου. Οι επιτροπές αποτελούνται από δύο καλλιτέχνες, δύο θεωρητικούς τέχνης και έναν εκπρόσωπο του ιδρύματος, ενώ τα πρόσωπα αλλάζουν ανά διετία για να διασφαλίζεται η πολυμορφία και η ελευθερία των επιλογών των επιτροπών.

Γιάννης Ευθυμίου

Οι καλλιτέχνες που έχουν βραβευθεί με το έπαθλο και θα συμμετέχουν στην έκθεση

Pfaff Αλέξανδρος, Αβρανάς Αλέξανδρος, Αρβανίτης Νίκος, Αρτέμης Νίκος, Βάντζου Δήμητρα, Βαρβαρίτη Ινώ, Βενέρη Εριφύλλη, Βίττης Παναγιώτης, Ευθυμίου Γιάννης, Θεοδώρου Λίνα, Καραγιώργος Γιώργος, Καραντζή Μαρία, Καρατζά Άντζυ, Κουκοφίκη Ολυμπία, Λαγκουβάρδος Μιχάλης, Νυμφιάδη Μαρία, Μπέλλου Ράνια, Μπήτσικας Ξενοφών, Μπόζου Αγγελική, Μποφίλιου Μαργαρίτα, Μώρης  Πέτρος, Πακακώστας Αχιλλέας, Πάλλας Χάρης, Παναγιωτίδη Μαλβίνα, Παπαδόπουλος Γιάννης, Παπαηλιάκης Ηλίας, Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος, Πέτρου Ευαγγελία, Πόνης Χρήστος, Σάββα Ανδρέας, Σαγρή Γεωργία, Σακελλαρίου Μάρθα, Σοφολόγη Φανή, Σταματογιάννης Θεόδωρος, Στελλάκη Καρολίνα, Στρέσνα Αλεξάνδρα, Ταξιαρχόπουλος Γιώργος, Τζαμουράνης Δημήτρης, Χανδρής Παντελής, Χαραλαμπίδης Νίκος, Χιώτη Θάλεια, Χρηστίδης Κωνσταντίνος.

Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Δανιηλοπούλου


Φωτογραφία θέματος: Τζαμουράνης Δημήτρης, Life Transport Angels