Στις 12, 13 και 14 Μαΐου 2023, στις 9.30 το βράδυ, η ομάδα του Jazzét και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, συνθέτης και κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής διοργανώνουν στον όμορφο χώρο του Jazzét Music Hall, ένα τριήμερο φεστιβάλ, το 1ο Jazzét on Kosmos Music Festival, αφιερωμένο στις Μουσικές του Κόσμου.

Την έναρξη του φεστιβάλ, την Παρασκευή 12 Μαΐου, την αναλαμβάνει o βιρτουόζος oυτίστας και συνθέτης Haig Yazdjian με τους Τάσο Πούλιο και Θάνο Χατζηαναγνώστου, όπου θα παρουσιάσουν συνθέσεις από την προσωπική δισκογραφία του και θα εξερευνήσουν τόπους του αυτοσχεδιασμού, ανοίγοντας νέους δρόμους σε μια μουσική που όσο ορίζεται γεωγραφικά, τόσο παγκόσμια είναι ταυτόχρονα.

Το Σάββατο 13 Μαΐου η “φωνή της Βόρειας Αφρικής” Lamia Bedioui θα παρουσιάσει μαζί με τους Γιώργο Βουρνά και Σόλη Μπαρκή ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την πλούσια και πρωτότυπη παράδοση της Σαρδηνίας.

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Μαΐου, από τον Χρήστο Καλιοντζίδη με την πεντάχορδη ποντιακή του λύρα, μαζί με τους Θωμά Μελετέα και Γιάννη Γκραίκο σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση που στόχο έχει να ζωντανέψει μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και της Ανατολής κάτω από ένα νέο πρίσμα.

Ένα φεστιβάλ που θα φέρει τον καλλιτεχνικό πλούτο από τις μουσικές του κόσμου, κοντά στο φιλόμουσο κοινό του Jazzét.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΜΑΙΟΥ 2023, 21:30

Ο Haig Yazdjian θεωρείται μια από τις μεγάλες μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπου το παραδοσιακό συναντά το μοντέρνο και ενώνει τις δύο πλευρές της αξιοσημείωτης μουσικής του προσωπικότητας: τον βιρτουόζο παραδοσιακό και τον ανήσυχο καινοτόμο καλλιτέχνη.

Παρέα με τους Τάσο Πούλιο στο κανονάκι και τον Θάνο Χατζηαναγνώστου στα ντραμς θα παρουσιάσουν συνθέσεις από την προσωπική δισκογραφία του και θα εξερευνήσουν τόπους του αυτοσχεδιασμού, ανοίγοντας νέους δρόμους σε μια μουσική που όσο ορίζεται γεωγραφικά, τόσο παγκόσμια είναι ταυτόχρονα.

Haig Yazdjian

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΪΟΥ 2023, 21:30

Το Jazzét υποδέχεται την τραγουδίστρια Lamia Bedioui όπου παρέα με τους μουσικούς Γιώργο Βουρνά και Σόλη Μπαρκή θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την πλούσια και πρωτότυπη παράδοση της Σαρδηνίας.

Θα ακουστούν σε διασκευή, κομμάτια διαχρονικά που σχετίζονται με την καθημερινότητα των ανθρώπων κατά τον παραδοσιακό τρόπο: νανούρισμα (anninia), χορός (ballo), τραγούδι πηδηχτό (duru duru), μοιρολόι (attitu), θρησκευτικό τραγούδι (gosos), τραγούδι σε ποιητική φόρμα (mutettus)…

Τραγούδια που εκφράζουν τη χαρά της ζωής, τη ζωντάνια, τις ελπίδες αλλά και την αίσθηση του τραγικού ενός μεσογειακού λαού με ισχυρές ρίζες στην παράδοσή του και αγάπη για την ελευθερία.

Lamia Bedioui

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2023, 21:30

Ο Χρήστος Καλιοντζίδης μαζί με τους Θωμά Μελετέα και Γιάννη Γκραίκο θα βρίσκονται στο Jazzét Music Hall με μια ξεχωριστή μουσική παράσταση που στόχο έχει να ζωντανέψει μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και της Ανατολής κάτω από ένα νέο πρίσμα.

Η ποντιακή μουσική παράδοση αποτελεί το κυριότερο στοιχείο βιωματικής εμπειρίας για το Χρήστο Καλιοντζίδη που ηγείται αυτής της ιδέας. Αυτή η βιωματική σχέση, που γεννά την ανάγκη για διαιώνιση ενός ήχου που επιβιώνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αναπροσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, έδωσε την αφορμή για τη σύσταση αυτής της μουσικής ομάδας που απαρτίζεται από τον ίδιο στην πεντάχορδη ποντιακή λύρα και το τραγούδι, το Θωμά Μελετέα στο ούτι και τον Γιάννη Γκραίκο σε ένα πρωτότυπο σετ κρουστών.

Η παράσταση περιλαμβάνει διασκευές παραδοσιακών συνθέσεων από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας καθώς και νέες συνθέσεις του Χρήστου Καλιοντζίδη και του Θωμά Μελετέα. Ένα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως μέρος της δομείται κατά τα πρότυπα του Περσικού radif, μιας μουσικής φόρμας, η οποία συνδυάζει αυτοσχεδιαστικά μέρη, οργανικές και φωνητικές συνθέσεις καθώς και ρυθμικά στοιχεία. Το συγκεκριμένο radif έχει ως πυλώνες τους τρείς βασικότερους μακρόσυρτους σκοπούς της Ματσούκας του Πόντου.

Δημιουργείται μια ροή εναλλαγής ηχοτοπίων που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του φιλόμουσου κοινού, μέχρι το τελευταίο λεπτό.