Η καρδιά του Θεατρικού Παιχνιδιού χτυπά στο Θέατρο της Ημέρας!

Εστία της δημιουργίας και της εφαρμογής της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού, από τον ίδιο τον δημιουργό της, Λάκη Κουρετζή από την έναρξη και τους πρώτους πειραματισμούς του μέχρι σήμερα, το Θέατρο της Ημέρας φιλοδοξεί το Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός.

Το τριήμερο Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις, happenings, εργαστήρια και σεμινάρια, που ενορχηστρώνονται γύρω από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – κύριο άξονα των παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών και θεατρικών δραστηριοτήτων του Θεάτρου Ημέρας.

Όσοι φορείς επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ με τις δράσεις τους, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως 15 Απριλίου 2022, συμπληρώνοντας τη φόρμα και αποστέλλοντάς τη στο [email protected].

Το 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού «Αφήνω… ίχνη» απευθύνεται:

-σε ΠΑΙΔΙΑ και ΕΦΗΒΟΥΣ της Αττικής, που θα το επισκεφτούν ατομικά ή σε ομάδες για να λάβουν μέρος στις δράσεις και τα παιχνίδια με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

-σε ΕΝΗΛΙΚΕΣ που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους με διάφορες ιδιότητες: γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, θεατρολόγους, ηθοποιούς, καλλιτέχνες-εικαστικούς, μουσικούς δημιουργούς, ειδικούς ανθρωπιστικών και επικοινωνιακών επαγγελμάτων, καθώς και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν μ’ έναν διαφορετικό τρόπο το θεατρικό φαινόμενο.

-σε ΦΟΡΕΙΣ-ΟΜΑΔΕΣ, που ασχολούνται συστηματικά με παραγωγή πολιτιστικών – καλλιτεχνικών δράσεων για παιδιά και εφήβους μέσω του Θ.Π. από την Ελληνική Επικράτεια.

-Εκπαιδευτικά ιδρύματα, νηπιαγωγεία, σχολεία, Μουσεία, ιδρύματα, πολιτιστικοί φορείς, Δήμοι, δομές όπου λειτουργούν ομάδες θεατρικού παιχνιδιού.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο-γωνιά, οι φορείς θα έχουν την ευκαιρία:

Να παρουσιάσουν – επικοινωνήσουν στο κοινό τη φιλοσοφία και ταυτότητα της ομάδας, την ιστορία και δραστηριότητά τους.
Να απασχολήσουν παιδιά ηλικίας της επιλογής τους με θεατρικό παιχνίδι, ενταγμένοι μέσα στο πρόγραμμα του τριημέρου και σε σχέση με το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ.
Να παρουσιάσουν οργανωμένη δράση – παραστασιακό δρώμενο διάρκειας 10΄ ως αντιπροσωπευτικό της αισθητικής και του τρόπου εργασίας τους, σε κοινό παιδιών κι ενηλίκων.

Οι συμμετέχοντες, μέσα από τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ (βιωματικό Σεμινάριο, δράσεις για παιδιά και εφήβους, «συνάντηση», γνωριμία και «αλληλεπίδραση» με τις άλλες ομάδες, στρογγυλό τραπέζι) θα εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τις τάσεις και εξελίξεις στο αντικείμενο και με τα νέα ερεθίσματα θα ανατροφοδοτηθούν και θα αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες.

Η Επιστημονική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από την βασική διδακτική ομάδα της Σχολής της Αθήνας ως εξής:

Λάκης Κουρετζής, δημιουργός της μεθόδου του Θ.Π.-επίτιμος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών- παιδαγωγός – σκηνοθέτης- συγγραφέας
Ανδρομάχη Μοντζολή, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών – σκηνοθέτης- θεατρολόγος – παιδαγωγός θεάτρου – σκηνογράφος
Αφροδίτη Παρζακώνη, Παιδαγωγός Θεάτρου – Εμψυχώτρια Θεατρικού παιχνιδιού- Νηπιαγωγός – Σκηνοθέτης
Ηλίας Πίτσικας, Παιδαγωγός – Εμψυχωτής Θεατρικού παιχνιδιού
Παναής Κασσιανός, Εκπαιδευτικός – Εμψυχωτής Θεατρικού παιχνιδιού

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Και κάτι ακόμα….

Τι είναι και σε τι αποσκοπεί το Θεατρικό Παιχνίδι

Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ αποτελεί πρωτότυπη εκπαιδευτική και επιστημονική μέθοδο, δημιουργία και καρπό πολύχρονων μελετών και πρακτικών εφαρμογών του Λάκη Κουρετζή. Συνιστά τον κύριο άξονα της παιδαγωγικής θεατρικής έκφρασης. Μαζί με την Μουσική και Εικαστική Αγωγή συγκροτούν το περιεχόμενο του προγράμματος Αισθητικής Αγωγής όπως καθορίζεται από το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας (Π. Δ 132/1990) αλλά και από την σύγχρονη ψυχοπαιδαγωγική επιστήμη που επιδιώκει την δια μέσου των τεχνών σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση Το Θ.Π, κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των καινοτόμων δημιουργικών δράσεων, πολιτισμικής και πολιτιστικής έκφρασης με στόχο την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των παιδιών και των εφήβων στο περιεχόμενο- περιβάλλον της τέχνης και του πολιτισμού.

Με το θεατρικό παιχνίδι το παιδί προβαίνει σε μια ελεύθερη έκφραση, ΘΕΑΣΗ και ΔΡΑΣΗ που συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς του, της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής του οντότητας.

Επικοινωνεί μέσα από συναισθήματα βελτιώνοντας τις ανθρώπινες σχέσεις και τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς.

Το Φεστιβάλ θεατρικού παιχνιδιού επιδιώκει:

α) για τα παιδιά & τους εφήβους:

-την επαφή και εξοικείωσή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτισμική ποικιλομορφία στην τέχνη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, οικογενειακής κατάστασης, θρησκεύματος.
-την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
-Την ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, με τη συμμετοχή τους στις δράσεις μέσω του θεατρικού παιχνιδιού

β) για τους ενήλικες και τους συμμετέχοντες φορείς

-Την ενθάρρυνση φορέων – ομάδων που ασχολούνται συστηματικά με την παραγωγή πολιτιστικών – καλλιτεχνικών δράσεων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και ειδικότερα με την μέθοδο του Θ.Π.

Οι συμμετέχοντες φορείς θα έρθουν από την ελληνική περιφέρεια και όχι μόνο από την Αθήνα και τον Πειραιά. Επιστρέφοντας στις πόλεις τους θα λειτουργήσουν σαν πολλαπλασιαστές των δράσεων και εκδηλώσεων μέσα από την «συνάντηση», γνωριμία και «αλληλεπίδραση» με τις άλλες ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες φορείς ως προς την στήριξη ολοκληρωμένων δράσεων κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που στοχεύουν στη διεύρυνση και ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των παιδιών και των εφήβων.

*

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ τηρεί όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων για την διεξαγωγή των παραστάσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Οι θεατές θα πρέπει κατά τον έλεγχο να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού /νόσησης ή rapid test.